Лайм

Чому повільно червоніють помідори і як їм допомогти: методи знавців садівництва

Як покращити свій урожай

Затяжні дощі та прохолода можуть негативно вплинути на врожай помідорів: підвищується ризик фітофтори, а плоди повільно дозрівають. Проте не лише погода уповільнює їхнє достигання. Розповідаємо, що треба змінити на грядці, щоб томати швидше росли, ставали солодкими та соковитими.

У нормі від формування зав'язі на томатах до набору повного сортового розміру проходить 15-25 днів. Після цього ще 8-15 днів триває дозрівання плода. Якщо на вашій грядці помідори не поспішають червоніти, може бути кілька причин.

Фото: Getty Images

1. Нестача світла, надто густі посадки. Вирішити проблему можна, зрізаючи зайві пасинки. Досвідчені садівники радять відрізати верхівки рослини на два листки вище за верхню китицю: так нижні плоди отримують більше шансів дозріти. Листя внизу рослини також можна обрізати - до першої китиці помідорів.

Читайте також: Вранці чи ввечері: коли краще поливати помідори, щоб захистити їх від хвороб.

2. Низька температура. Вплинути на цей фактор ми не можемо, але є й хороша новина – у липні проблема рідко виявляється визначальною.

3. Висока вологість. Деякі городники так бояться сухої спекотної погоди, що занадто рясно поливають томати. Підвищена вологість ґрунту впродовж дового часу уповільнює дозрівання плодів, тому полив рекомендується зменшити.

4. Нестача калію. Якщо помідори повільно дозрівають, корисним для них буде підживлення з калієм. 1 ст. ложку сульфату калію розчиніть у 10 л води, розмішайте і виливайте по 500 мл під кожен кущ, у попередньо политий ґрунт. Такий метод буде корисним, якщо помідорам не вистачає світла, забагато багато похмурих та дощових днів.

Читайте також: Як розпізнати фітофтору на помідорах: ознаки захворювання, які не можна пропускати.

Фото: pixabay.com

Існує ще один народний засіб, який прискорює дозрівання помідорів, - розчин йоду. 10 мл йоду розчиняють у 10 л води та обприскують кущі. Однак цей спосіб не надто надійний і може призвести до опіків плодів, тому слід сфокусуватися насамперед на зменшенні густоти кущів і калійному підживленні.

Урожай огірків покращить натуральне добриво з куркумою: як його приготувати.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво