Затяжні дощі та прохолода можуть негативно вплинути на врожай помідорів: підвищується ризик фітофтори, а плоди повільно дозрівають. Проте не лише погода уповільнює їхнє достигання. Розповідаємо, що треба змінити на грядці, щоб томати швидше росли, ставали солодкими та соковитими.
У нормі від формування зав'язі на томатах до набору повного сортового розміру проходить 15-25 днів. Після цього ще 8-15 днів триває дозрівання плода. Якщо на вашій грядці помідори не поспішають червоніти, може бути кілька причин.
1. Нестача світла, надто густі посадки. Вирішити проблему можна, зрізаючи зайві пасинки. Досвідчені садівники радять відрізати верхівки рослини на два листки вище за верхню китицю: так нижні плоди отримують більше шансів дозріти. Листя внизу рослини також можна обрізати - до першої китиці помідорів.
Читайте також: Вранці чи ввечері: коли краще поливати помідори, щоб захистити їх від хвороб.
2. Низька температура. Вплинути на цей фактор ми не можемо, але є й хороша новина – у липні проблема рідко виявляється визначальною.
3. Висока вологість. Деякі городники так бояться сухої спекотної погоди, що занадто рясно поливають томати. Підвищена вологість ґрунту впродовж дового часу уповільнює дозрівання плодів, тому полив рекомендується зменшити.
4. Нестача калію. Якщо помідори повільно дозрівають, корисним для них буде підживлення з калієм. 1 ст. ложку сульфату калію розчиніть у 10 л води, розмішайте і виливайте по 500 мл під кожен кущ, у попередньо политий ґрунт. Такий метод буде корисним, якщо помідорам не вистачає світла, забагато багато похмурих та дощових днів.
Читайте також: Як розпізнати фітофтору на помідорах: ознаки захворювання, які не можна пропускати.
Існує ще один народний засіб, який прискорює дозрівання помідорів, - розчин йоду. 10 мл йоду розчиняють у 10 л води та обприскують кущі. Однак цей спосіб не надто надійний і може призвести до опіків плодів, тому слід сфокусуватися насамперед на зменшенні густоти кущів і калійному підживленні.
Урожай огірків покращить натуральне добриво з куркумою: як його приготувати.