Лайм

Як позбутися гіркоти огірків: перевірені народні методи

Неприємний смак можна виправити

Літо 2023 року в Україні відзначилося мінливою погодою. Дощі та прохолода змінилися тропічною спекою, і не всі рослини на грядках гарно сприймають такі стрибки температури та вологості. Багато городників вже зіштовхнулися з фітофторою на помідорах, а тепер помічають, що огірки стають гіркими.

Фото: unsplash.com

Гіркота з'являється в огірках через речовину під назвою кукурбітацин. Це природна біохімічна сполука, яка у рослинах еволюційно вироблялася як захист від травоїдних.

Сьогодні більшість гібридних сортів огірків виводять без гена, що відповідає за синтез кукурбітацину. Проте існують сорти і умови, у яких плоди можуть ставати гіркими. Так відбувається, коли рослина розвивається і живе у несприятливих умовах. Наприклад, якщо не боротися з білокрилкою або кліщем на огірках, з листя в плоди потраплятиме захисний кукурбітацин. Те саме стосується й інших факторів: холод, спека, сухість, надлишок вологи, нестача поживних речовин у ґрунті.

Читайте також: Як поливати огірки у спеку, щоб не обсипалися зав'язі: важливі поради.

Впливає на гіркоту в огірках і термін їх збирання. Від моменту появи зав'язі до дозрівання огірків проходить близько 12 днів. Якщо зняти плоди пізніше, вони, ймовірно, будуть гіркими. Саме тому, якщо огірки повільно ростуть, зривати їх потрібно меншими.

Фото: unsplash.com

Кукурбітацин в огірках не шкідливий для людей, але такі овочі їсти неприємно. Позбутися гіркоти можна різними способами:

1. Акуратно обріжте шкірку огірків, у якій міститься найбільше кукурбітацину. Опустіть очищені огірки в крижану воду на 5-10 хвилин, після чого їх можна сміливо використати для салатів або їсти вприкуску.

2. Термічна обробка огірків допомагає розкласти кукурбітацин, тому, якщо вимочувати їх у теплій воді, гіркота зникне.

Читайте також: Погано родять огірки: чим підгодувати їх на етапі плодоношення у липні.

3. Гіркі огірки можна сміливо використовувати для консервації: мариновані, солоні, квашені огірки гірчити не будуть. При цьому в малосольних огірках гіркота залишається.

4. Якщо відрізати краї огірків з обох боків, а потім цими частинками потерти зріз до появи білої пінки, значна частина кукурбітацину вийде на поверхню. Промийте огірок і ще раз спробуйте: ви здивуєтеся, як змінився його смак.

Дізнайтеся, чим обробити огірки, якщо почало жовтіти листя. Дешевий аптечний засіб урятує врожай.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Якщо не встигли спекти паску: найпростіший рецепт крафіна, який можна приготувати до свята

Як у домашніх умовах приготувати незвичайну паску-крафін на дріжджовому тісті, щоб здивувати гостей та побалувати близьких на Великдень 

Чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю: народні традиції і що говорить церква

Чому паски можна пекти у Страсну п'ятницю, яка у 2024 році випадає на 3 травня, а також що ще обов'язково потрібно зробити в цей день

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги