Після дощів, які у липні докучали українським городникам, помідори, баклажани та інші пасльонові рослини стають вразливими до фітофторозу. Збудники цього захворювання розвиваються у вологому середовищі та люблять перепади температур. Саме тому після дощу город слід уважно оглянути, видалити уражене листя та плоди, після чого обробити перевіреними біопрепаратами чи народними засобами.
У боротьбі з гниллю та різними хворобами добре зарекомендував себе йод із крохмалем. Розповідаємо, як приготувати цей народний засіб для обприскування рослин.
Читайте також: Якщо помідори почали гнити, врятувати їх допоможе правильний полив та підживлення кальцієм.
1 столову ложку крохмалю розводимо в невеликій кількості холодної води і заливаємо в каструлю з 1 літром води, що закипає. Заварюємо "кисіль", після чого охолоджуємо. В охолоджений "кисіль" додаємо 5 мл звичайного аптечного йоду, перемішуємо та розводимо водою до 10 л розчину.
Таким засобом можна обробляти помідори та інші рослини на городі один раз на два тижні. Він сумісний цз будь-якими підживленнями крім молочних, не обпалює листя та плоди у сонячні дні. Використовуйте весь розчин за один раз, оскільки він не зберігається. Найголовніше – оброблені таким розчином плоди можна добре вимити і вживати у їжу, токсичними вони не стануть.
Раніше ми розповідали, чому повільно червоніють помідори та як їм допомогти.