Лайм

Якщо помідори почали гнити, врятувати їх допоможе правильний полив і підживлення кальцієм

Зверніть увагу, чому з'являється це захворювання

Кожен досвідчений дачник у запасі має свої перевірені секрети, які допомагають отримати добрий урожай. І якщо ви знаєте, як захистити помідори від фітофтори після затяжних дощів, візьміть собі на замітку, чим підгодувати кущі томатів від вершинної гнилі. theLime докладніше розповідає про це.

Вершинна гниль – це фізіологічна хвороба помідорів, що виникає через нестачу кальцію в ґрунті або проблеми з його засвоєнням рослинами. Вона проявляється у вигляді темних сухих плям на верхньому полюсі плода, які потім поширюються на всю м'якоть. Такі помідори стають непридатними для вживання та консервації.

Вершинна гниль з'являється, коли коренева система не має можливості підживити надземну частину вологою, відбувається відтік вологи з плодів у листя, в результаті в помідорах відмирають окремі клітини.

Фото: pinterest.com

Причини появи вершинної гнилі

1. Кислий ґрунт

Вершинна гниль може виникнути через неправильні умови вирощування. Якщо ґрунт бідний або кислий, то його потрібно покращити, додаючи органічні добрива, кальцієвий компост, доломітове борошно або вапно.

2. Неправильний режим поливу

Необхідно уникати пересихання або перезволоження ґрунту. Краще поливати рослини вранці або ввечері, коли немає прямого сонячного проміння. Норма поливу – 5-10 л води на 1 кв. м городу.

3. Попередники

Не можна садити томати у тому місці, де раніше були посадки картоплі, баклажанів, перцю тощо. Вони мають спільні хвороби чи шкідників.

4. Нераціональне планування посадки

Не варто садити томати надто щільно, щоб забезпечити їм достатню кількість світла та повітря.

5. Нестача вологи в ґрунті

Щоб у ґрунті було достатньо вологи, необхідно застосовувати мульчування органічним матеріалом, наприклад, соломою, травою, листям або компостом. Мульча збереже вологу в ґрунті, запобігає зростанню бур'янів та покращить структуру ґрунту.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Правила пасинкування: як обрізати помідори для максимального врожаю.

Як урятувати томати від вершинної гнилі?

По-перше, потрібно обстежити всі кущі помідорів, видалити всі уражені плоди та листя. Їх не можна кидати на компостну купу або залишати на городі, а потрібно спалити або винести подалі від дачної ділянки. Це необхідно, щоб запобігти розсипанню насіння та самосіву хворих рослин.

По-друге, потрібно полити здорові рослини хлористим кальцієм або розчином кальцієвої селітри з борною кислотою. Це допоможе поповнити запас кальцію в ґрунті та полегшити його засвоєння рослинами. Норма поливу – 7-10 г селітри та 10 г борної кислоти на 10 л води.

По-третє, слід обприскати рослини мікробіологічним препаратом "Фітоспорин" або іншим засобом для профілактики грибкових хвороб. Це підвищить імунітет томатів та захистить їх від інфекцій.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Огірки погано переносять спеку: як їх захистити, щоб не жовтіли та не в'янули.
  2. Чим підживити капусту, щоб зав'язалися великі головки: поради досвідчених городників.
  3. Як захистити врожай від фітофтори і борошнистої роси: метод досвідчених городників.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також