Лайм

Дуже вимоглива до вологості: як врятувати кімнатну пальму, у якої сохне листя

Поливати рослину потрібно відстояною водою

Кімнатні рослини здатні миттєво зробити зі звичайної спальні або вітальні гарне та затишне місце, в яке захочеться повертатися вечорами. Однак тут важливо враховувати, що деякі нешкідливі на вигляд квіти можуть суттєво вплинути на самопочуття, здоров'я і навіть сон. Тому радимо звернути увагу на кімнатну пальму. theLime вирішив докладніше розповісти, як її врятувати, якщо сохне листя.

Читайте також: Чим підживити герань, щоб вона пишно і рясно зацвіла: два способи.

Пальма арека – тропічна рослина сімейства пальмових. Ще одна назва цієї пальми Хризалідокарпус перекладається як "Золотий метелик".

У домашніх умовах такі рослини дуже вибагливі до вологості повітря, тому зимовий сад чи басейн – ідеальне місце для них. Одночасно вони й самі зволожують повітря, випаровуючи за допомогою листя увібрану через коріння вологу. Тому в сухих приміщеннях відіграють роль своєрідних зволожувачів.

Кімнатна пальма потребує хорошого освітлення як влітку, так і взимку. Бажано розміщувати її біля південних вікон, але пряме сонячне проміння може залишати опіки на листі, тому влітку слід притіняти ареку за допомогою фіранок. В умовах надмірного освітлення листя рослини втрачає своє забарвлення і стає жовтуватим.

Якщо світла недостатньо, пальма погано росте, листя сохне і відмирає. Кущ лисіє, часто уражається грибковими захворюваннями.

Фото: pixabay.com

Як правильно поливати кімнатну пальму?

1. Для поливу потрібно використовувати теплу відстояну воду

Категорично заборонено поливати водою з-під крана, оскільки хлор, що міститься в ній, обпалює коріння, що призводить до загибелі рослини. Якщо рослина стоїть у тіні – поливати її потрібно рідше. Якщо у пальми достатньо освітлення – полив має бути частим. Також не можна тримати рослину на протязі, це призводить до переохолодження коренів, а надалі у неї засохне листя.

Читайте також: Чому не росте "доларове дерево": грубі помилки у догляді за заміокулькасом.

2. Полив має бути помірним

Якщо поливи дуже часті, у рослини починає підгнивати коріння – це проявляється появою коричневих мокрих плям на кінчиках листя. Спочатку стає коричневим і скручується нижнє листя, потім і весь пагін. Тому перед кожним поливом потрібно переконатися, що ґрунт підсох. Для цього потрібно взяти паличку для суші та встромити її в субстрат ближче до коріння. Якщо ґрунт налипає на паличку – не поливайте, якщо паличка трохи волога – можна поливати.

3. Через надмірне поливання листя пальми починає чорніти і скручуватися

Щоб виправити ситуацію, рослину потрібно пересадити, оглянувши та почистивши коріння. У домашніх умовах арека дуже не любить пересадку, тому потрібно працювати дуже обережно, не пошкодивши живе коріння. Ось дві причини чому у пальми сохне листя: перезволоження та переохолодження коренів.

4. При недостатньому поливі кущ "розвалюється"

Пагони нахиляються в різні боки, при цьому у кімнатної пальми передчасно жовтіє нижнє листя. Якщо рослина пересохла, потрібно поставити її у ванну з водою на кілька годин або ретельно полити водою зверху – так, щоб грунт повністю зволожився. Зайву воду потім зливаємо. У таких випадках може допомогти горщик із автополивом. Волога в таких горщиках поширюється рівномірно і не дає загнивати корінню.

Якщо в приміщенні низька вологість повітря, рекомендується регулярно обприскувати рослину теплою водою.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як часто поливати взимку орхідею, щоб вона не згнила і не засохла.
  2. Чи правда кактус потрібно ставити біля монітора, щоб він "поглинав радіацію".
  3. Рослини з довгим періодом росту, які рекомендують сіяти на розсаду вже у січні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, які зможуть залучити більше грошей цього літа

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким вдасться покращити фінансовий стан цього літа - це Тельці, Діви, Скорпіони і Козероги

Як захистити розсаду під час висадки у ґрунт: допоможе корисний розчин

Як розводити фітоспорин для обробки помідорів та іншої розсади перед висадкою у відкритий ґрунт - приготування розчину фітоспорину

Який маникюр зробити на випускний: стильні ідеї для сучасних дівчат

Які варіанти манікюру в нюдових відтінках придивитися на випускний вечір, щоб доповнити образ і виділятися із сірого натовпу