Лайм

Хто такий святий Валентин і що насправді відзначають у День закоханих: цікаві факти

Історія свята оповита таємницею

День святого Валентина, що відзначається 14 лютого, має багатовікову історію, хоча походження свята досі залишається туманним та непідтвердженим.

Одна з найпопулярніших теорій полягає в тому, що День закоханих пов'язаний із ранньохристиянським мучеником Валентином. В історії було кілька мучеників з таким ім'ям, але найчастіше в оповідях згадується святий Валентин Римський, який жив у ІІІ столітті нашої ери і був ув'язнений за служіння християнам та проведення весіль для солдатів, яким імператор Клавдій ІІ забороняв одружуватися.

Читайте також: Як прикрасити нігті на День закоханих: добірка красивих дизайнів із сердечками.

Згідно з легендою, коли Валентина зловили і ув'язнили, він здійснив диво - зцілив сліпу дочку свого тюремника. Цей вчинок нібито навернув суворого тюремника до християнства. Є й інші перекази про чудеса, які товрив Валентин, наприклад, зцілення хворих на епілепсію.

Святий Валентин зцілює людину з епілепсією Фото: Wikipedia

Інша легенда свідчить, що Валентин листувався з молодою жінкою на ім'я Юлія, яка відвідувала його, доки він був у в'язниці. Кажуть, що перед стратою він написав їй листа, підписаного "Від твого Валентина" - цю фразу й досі широко використовують у привітаннях до Дня закоханих.

Вважається, що Валентин був закатований 14 лютого, можливо, у 269 році нашої ери, хоча точна дата невідома. Способи страти розрізняються в джерелах: деякі кажуть, що його побили, а потім обезголовили.

Вважається, що Святий Валентин служив віруючим під час переслідування християн у Римській імперії. Фото: Wikipedia

Валентина канонізувала католицька церква, а 14 лютого було встановлено як день його вшанування. Однак у 1969 році свято було виключене з календаря через відсутність історичних свідчень про життя святого.

Деякі історики вважають, що День святого Валентина пов'язаний з Луперкалією, давньоримським святом, яке відзначалося з 13 по 15 лютого. Під час Луперкалії молоді хлопці витягували імена дівчат із глека, щоби створити романтичні пари.

Читайте також: Шоколадний "Спартак" – улюблений святковий торт на День закоханих: як його приготувати.

Асоціація Дня святого Валентина з романтичним коханням була популяризована англійським поетом Джеффрі Чосером у 14 столітті. У своєму вірші "Parliament of Foules" Чосер писав: "Бо це було в День святого Валентина, коли всі птахи злітаються, щоб обрати собі пару".

Фото: Getty Images

У 19 столітті свято Валентина стало більш комерційним. Це пов'язано з масовим виробництвом валентинок та інших символів романтичної прихильності. Сьогодні це велике комерційне свято, яке відзначається у багатьох країнах світу та приносить величезні доходи продавцям квітів, солодощів, вітальних листівок та інших популярних подарунків.

Хоча День святого Валентина найчастіше асоціюється з романтичним коханням, у багатьох культурах він також відзначається як день вираження любові та вдячності друзям та сім'ї. У деяких країнах він відомий як "День дружби" або "День кохання та дружби".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Скрізь досягнуть успіху: знаки Зодіаку, які можуть працювати будь-де

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які досягнуть успіху в будь-якій сфері - Близнюки, Діви, Стрільці, Риби можуть працювати будь-де

Дріжджі не потрібні: рецепт паски на заквасці, яка вийде ніжною і запашною

Як у домашніх умовах приготувати ароматну паску на заквасці, щоб побалувати близьких та здивувати своїх гостей на Великдень

Картопляні лушпайки – чудове добриво для смородини: як і коли його використовувати

Які корисні речовини містить у собі картопляне лушпиння, а також як його можна використовувати для удобрення кущів смородини