Лайм

Великдень 2024: давні українські звичаї і традиції, про які ви можете не знати

Необхідно сходити до церкви та зібратися за великим столом із близькими

У неділю, 5 травня, греко-католики та православні відзначать одне з найголовніших християнських свят – Великдень. Напередодні цього дня господині випікають паски, а також збирають великодній кошик, який потрібно освятити у церкві. theLime вирішив дізнатися про традиції в Україні цього дня.

Про це розповіли на порталі traditions.in.ua.

Читайте також: У які дні Страсного тижня можна пекти паски: церковні та народні традиції.

Пасхальне богослужіння

Великодню передує Страсний тиждень, який завершується Великою (Страсною) суботою та вечірньою службою. Спати цієї сакральної ночі було не прийнято, оскільки могла приснитися нечисть. У будинках запалювали лампади та свічки, які приносили із церкви.

Великий піст закінчується в суботу вночі, а великодні урочистості починаються опівночі або на світанку. Оскільки через воєнний стан в Україні комендантська година з 00:00 до 05:00, богослужіння можна подивитися онлайн або відвідати службу вже вранці.

Спочатку віряни обходять церкву під звуки дзвонів. Цей обхід є символом ходу жінок-мироносиць у неділю вранці до гробу Господа. Після обходу, перед зачиненими дверима церкви, як перед запечатаною труною Божою, починається недільна Утреня. Тут вперше чуємо радісне:

"Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у трунах життя, дарував".

Під час співу недільного тропаря священик хрестом відчиняє двері церкви на знак того, що Христове Воскресіння відчинило нам двері до неба.

Після нічної літургії розпочинається освячення великодніх кошиків, які віряни приносять до церкви. У кошики прийнято класти паски, варені яйця (крашанки та писанки), ковбасу, хрін, сіль. Алкоголь, кров'янку, гроші, прикраси, фрукти та овочі святити не прийнято.

Фото: pixabay.com

Читайте також: На Великдень можна просити у Бога все: головні народні прикмети великого свята.

Традиції

На Великдень, як і на Різдво, за столом має зібратися вся родина.

Великодній сніданок починають із молитви. Потім глава сім'ї бере святе яйце і ділить його на стільки частин, скільки присутніх за столом (залишаючи окремо на тарілці та померлих родичів).

Вранці прийнято "христосуватися" - говорити одне одному пасхальне привітання: "Христос воскрес!" - "Воістину Воскрес!". За традицією роблять це тричі, цілуючи один одного в щоки.

Звичай на Великдень розпочинати святкування з яйця існує в Україні з давніх-давен, адже яйце символізувало зародження нового життя. У християнстві яєчко є символом Воскресіння Христового, оскільки з мертвої шкаралупи яйця народжується нове життя, так і Христос вийшов із труни до Нового Життя. Після освяченого яйця всі їдять паску та все, що приготували на свято.

Після ранкової сімейної трапези на Великдень в Україні розпочинаються веселі розваги. Дівчата співають великодні веснянки та гаївки. Люди ходять один до одного в гості, вітають рідних, хрещених, обмінюються крашанками та писанками.

Фото:

Цікаві новини для вас:

  1. Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято.
  2. Крашанки без хімії: фарбуємо яйця в різні кольори натуральними барвниками.
  3. Топ-5 цікавих фактів про свято Великодня, які знає не кожен.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні