Лайм

Чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю: народні традиції і що говорить церква

Аргументи за і проти

Як відомо, останній тиждень перед Великоднем називається Страсним – у 2024 році він розпочався у понеділок, 29 квітня, і закінчиться в неділю, 5 травня. Усі дні Страсного тижня називають "Великими", за винятком одного – п'ятниці, цей день називають Страсним. Вважається, що Страсна п'ятниця – день великої жалоби, адже саме в цей день розіп'яли Христа, тому заборонено будь-яку роботу та приготування до Великодня. theLime вирішив розібратися, чи можна в цей день пекти паски.

Про це йдеться у повідомленні видання "Сім'я та дім".

Читайте також: У які дні Страсного тижня можна пекти паски: церковні та народні традиції.

Фото: pixabay.com

Чому не можна пекти паски в Страсну п'ятницю?

Багато господинь досі задають питання – чи можна пекти паски у Страсну п'ятницю. За церковними канонами, це необхідно робити у середу, четвер та суботу.

За народною традицією, паски найчастіше печуть у Чистий четвер. Якщо їх потрібно приготувати багато, то роблять це двічі: у четвер і в суботу.

А в Страсну п'ятницю, за церковними традиціями, необхідно прийти до церкви та помолитися. У храмах в цей день відбуваються спеціальні служби з винесенням Плащаниці. Саме п'ятниця – день страждання, розп'яття, смерті та поховання Ісуса Христа. Тому вважається, що цей день треба присвятити молитві, а всі побутові справи відкласти.

Читайте також: Меню на Великдень-2024: ідеї смачних страв на святковий стіл.

Чому можна пекти паски в Страсну п'ятницю?

Однак у деяких регіонах України є давня традиція пекти паски саме у п'ятницю. Вважалося, що це можна робити, і це не буде гріхом.

За словами кандидата історичних наук, старшої наукової співробітниці Інституту народознавства НАН України Лесі Горошко-Погорецької, багато етнографічних джерел вказують на те, що паски в п'ятницю таки пекли: "Протягом тижня є багато роботи, а п'ятниця – спокійніший день, коли є час пограти з тістом. Тому насправді немає суворої настанови - і в четвер, і в п'ятницю, і в суботу люди пекли і печуть паски".

"Ви можете пекти паски тоді, коли вам зручно. Церква не має жодних приписів з цього приводу. Головне, щоб усі ці турботи були не замість служб. Служби Великої п'ятниці – Винос плащаниці та Утреню з чином поховання – пропускати не можна ніяк", – пояснив протоієрей Андрій Єфанов.

Крім того, вважається, що паски, випечені в Страсну п'ятницю, довго не черствіють, не пліснявіють, добре зберігаються, а також мають особливі цілющі властивості.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Що не можна одягати на Великдень: Андре Тан дав 5 модних порад.
  2. Щоб паска на Великдень вдалася: секрети ідеальної випічки від Лілії Цвіт.
  3. Ця страва потішить малечу: рецепт шоколадних яєць з горішками до Великодня.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Будуть цвісти до самих морозів: чим підживити петунії і сурфінії

Петунії, сурфінії і калібрахоа люблять регулярні підживлення і правильний догляд - тоді рослини будуть радувати пишним і тривалим цвітінням

Найкраще літо у житті: ці три знаки Зодіаку стануть справжніми щасливчиками

Астрологи розповіли, кого зі знаків Зодіаку чекає незабутнє літо - Лев, Діва, Стрілець запам'ятають цей час на все життя

Приготуйте котлети з "сюрпризом": діти точно будуть просити добавки

Пропонуємо приготувати котлети з кабачками, які будуть їсти навіть діти. Використовувати можна куряче філе або свинину