Лайм

Топ-5 цікавих фактів про свято Великодня, які знає не кожен

Ці питання цікавлять багатьох

16 квітня Україна зустріла Великдень – велике християнське свято. У цей день, коли прийнято ласувати смачними пасками та обмінюватися різнокольоровими крашанками, ділимося з вами цікавими фактами про свято.

Коли почали відзначати Великдень

Християни почали святкувати Великдень у перші століття після смерті та воскресіння Ісуса Христа, яке, як вважається, відбулося близько 30 року нашої ери. Точне походження святкування Великодня – дискусійне питання, алевоно поєднує у собі різні традиції та звичаї ранніх християн та євреїв, а також елементи язичницьких весняних свят.

Фото: Getty Images

Як Великдень пов'язаний із язичництвом

У міру поширення християнства Європою багато язичницьких свят було замінено або перетворено на християнські, і Великдень - не виняток. Сама традиція пекти паски (обрядовий хліб круглої форми та жовтого кольору) асоціюється з язичницькими віруваннями слов'ян, які шанували Сонце.

Читайте також: Що за свято Песах і чим "єврейський Великдень" відрізняється від християнського.

Чому дата Великодня змінюється кожного року

Дата Великодня змінюється щороку, оскільки вона заснована на місячному календарі та часі весняного рівнодення. Великдень відзначається в першу неділю після першої повні, яка настає слідом за весняним рівноденням. Місячний календар, заснований на місячних циклах, трохи коротший за сонячний. В результаті дата весняного рівнодення, що знаменує початок весни у Північній півкулі, може змінюватися з року в рік. Для розрахунку Великодня необхідно визначити дату весняного рівнодення, а потім вести відлік до наступної повні. Неділя, що наступає за цією повнею, буде Великоднем.

Фото: Getty Images

Що готують на Великдень у різних країнах

В Україні на Великдень прийнято готувати паски, крашанки, малювати писанки, пекти ковбасу, робити холодець та інші страви. Але кулінарні традиції цього свята різняться у різних країнах. У США запікають баранину або шинку, варять яйця і печуть хрестові булочки. В Італії великодня трапеза часто включає страви з макаронів, сир та овочі. Десерти можуть включати солодкий хліб або тістечка, такі як коломба (пиріг у формі голуба) або пастьєра (пиріг із рікоттою та пшеницею). У Греції на Великдень готують цацики, фаршироване виноградне листя та фаву (пюре з жовтого колотого гороху). У Чехії господині печуть баранчиків із тіста та шоколаду.

Читайте також: На Великдень можна просити Бога все: головні народні прикмети великого свята.

Коли святкування Великодня хотіли заборонити

Протягом усієї історії були часи, коли політичні чи релігійні лідери намагалися придушити чи перешкодити святкуванню Великодня. Наприклад, у перші роки християнства Римська імперія переслідувала християн і намагалася викорінити їхні релігійні обряди, включаючи великодні. Також досягти цього намагалися деякі комуністичні уряди, включаючи СРСР.

"Два найстрашніші для партії свята були, звичайно, Різдво та Великдень. Тоді всіх партійних працівників та педагогів піднімали в ідеологічну "рушницю". Їх виставляли на чергування біля храмів із завданням переписувати поіменно всіх, хто відвідував службу. Потрапити на гачок було дуже небезпечно , тому що твою історію потім розбирали на комсомольських зборах, могли виключити з інституту, вигнати з роботи. Бути християнином за радянських часів – це був своєрідний героїзм", - розповіла Людмила Філіпович, завідувачка відділом філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г.С. Сковороди.

Фото: nas.gov.ua

Раніше ми писали, чи скорочуватимуть комендантську годину на Великдень-2023.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм