Лайм

Анджеліна Джолі розповіла про ризик раку, видалення грудей і дала пораду жінкам

У 2013 році актриса видалила молочні залози, яєчники і фаллопієві труби

44-річна Анджеліна Джолі написала відверту колонку для видання Time. У ній актриса розповіла про хворобу своєї матері, рішення видалити молочні залози та яєчники, а також дала читачам кілька цінних порад про здоров'я.

"Я втратила бабусю і маму через рак молочної залози. Моя мама боролася з раком майже десять років. Коли я стояла в коридорі лікарні, чекаючи, коли її тіло буде готове для кремації, доктор сказала, що пообіцяла мамі подбати про те, щоб мені повідомили про медичні ризики. Через роки мені вдалося пройти генетичний тест, який показав, що у мене є ген BRCA1, який робить мене вразливою для раку. Тест з'явився занадто пізно для інших жінок в моїй родині", - пише зірка.

"Жінки зазвичай мають 13% ризик розвитку раку молочної залози протягом усього життя. У мене був 87% ризик розвитку захворювання і 50% ризик раку яєчників. Через це фахівці рекомендували профілактичні операції. У мене була подвійна мастектомія, і пізніше я видалив яєчники і фаллопієві труби, значно зменшивши, хоча і не повністю, ризик розвитку раку", - пояснила вона рішення, яке в 2013 році схвилювало світ і викликало хвилю обговорення раку.

"Моя подруга-художниця нещодавно пережила рак молочної залози. У неї не було сімейного анамнезу захворювання, але воно розвинулася в 30 років. Вона дізналася про всі останні досягнення і процедури. Вона зробила вибір на користь мастектомії, видаливши груди і сосок. Вона заморозила яйцеклітини, перш ніж їй довелося пройти хіміотерапію, а потім пішла на реконструкцію, - розповідає Джолі. - Але хоча подібні історії повинні вселяти в нас надію, нам ще належить пройти довгий шлях. Наприклад, зараз час не існує надійного скринінгового тесту на рак яєчників або простати, і немає ефективного цільового лікування найбільш агресивних форм раку молочної залози".

На думку актриси, жінки повинні прагнути до прогресу і піклуватися про себе.

"Турбота стосується не тільки медичного лікування. Це також стосується безпеки, гідності та підтримки, що надається жінкам, борються вони з раком або намагаються впоратися з іншими стресовими ситуаціями. І дуже часто їм не дають достатньо", - вважає вона.

"Мене часто запитують, як мій медичний вибір вплинув на мене. Я зробила його, щоб підвищити шанси побачити, як мої діти стають дорослими, зустрітися з онуками. Я сподіваюся бути з ними якомога довше. Я живу більше 10 років без мами. Вона зустріла лише кількох своїх онуків і часто була занадто хвора, щоб грати з ними. Моя мати боролася з хворобою протягом десятиліття і пішла в 56 років. Моя бабуся померла в 40 років. Я сподіваюся, що мій вибір дозволить мені прожити трохи довше".


Анджелина Джоли с матерью Маршелин Бертран

Джолі чесно розповіла про своє здоров'я в даний час.

"У мене є гормональний патч і мені потрібно регулярно проходити обстеження. Я бачу і відчуваю зміни в своєму тілі, але я не проти. Я жива, і на даний момент справляюся з різними проблемами, які успадкувала. Люди також запитують, як я ставлюся до своїх шрамів на тілі. Думаю, наші шрами нагадують нам про те, що ми подолали. Вони є частиною того, що робить кожного з нас унікальним. Ця різноманітність - одна з найпрекрасніших речей в людському існуванні".

"Найгірші шрами часто невидимі, шрами в душі, - пише Джолі. - Всі пацієнти, з якими я зустрічалася в Інституті Кюрі, говорили, що турбота і підтримка близьких - найважливіший фактор в їх здатності справлятися з хворобою. І тут картина тривожна в усьому світі, особливо для жінок".

За словами актриси, коли справа доходить до здоров'я жінок, медичні досягнення - лише частина картини.

"Психічне і емоційне здоров'я, а також фізична безпека також важливі. Без цього може виникнути хибне відчуття, що про жінку дбають, коли насправді вона розвалюється через інші навантаження, які взагалі не отримують ніякої уваги, - пише вона. - Тепер я розумію, що ми часто зосереджуємося на конкретному раку або захворюванні, що вражає конкретну жінку, але втрачаємо більше важливий діагноз: її сімейний стан, її безпеку і те, як вона переносить стрес, що підриває її здоров'я і робить її дні набагато важчими".

"Моя мама здавалася спокійною, коли вперше дізналася, що у неї рак. Тепер я розумію, що частково це було тому, що після багатьох років стресу і боротьби люди були змушені бути до неї добрими. Під час найбільш стресових років в моєму житті у мене розвинувся високий тиск, і мені потрібно було лікуватися від гіпертонії", - зізнається актриса.

"Усі медичні відкриття, які продовжують наше життя, вітаються. Але слід поважати тіла, які ми сподіваємося вилікувати, захищати їх від запобіжної шкоди. Тільки якщо ми відчуваємо себе в безпеці і оточені турботою, кожен з нас зможе повністю реалізувати свій потенціал", - говорить вона.

  • Останні 4 роки після розставання з Бредом Піттом далися Анджеліні Джолі нелегко. Ось, що вона розповіла про свій стан після розлучення.
  • Нещодавно українська актриса і телеведуча Руслана Писанка розповіла про те, як рак забрав життя її молодшого брата. Він помер через день після її дня народження.

Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Лайм, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях