Лайм

Фільму "Сяйво" - 40 років: чому Стівен Кінг ненавидів свою найпопулярнішу екранізацію

Всі ці роки письменник називав шедевр Стенлі Кубрика порожнім і невдалим

23 травня фільму "Сяйво" Стенлі Кубрика виповнилося 40 років. Екранізація однойменного роману Стівена Кінга сьогодні займає 29 місце в рейтингу "100 найгостросюжетніших американських фільмів" за версією Американського інституту кіномистецтва. Режисер Мартін Скорсезе помістив його в список 11 найстрашніших фільмів жахів усіх часів. Математики Королівського коледжу Лондона за допомогою статистичного моделювання показали, що "Сяйво" став ідеальним фільмом жахів завдяки балансу саспенсу, крові, шоку і кількості акторів. Але от невдача: Стівену Кінгу фільм не сподобався. Більш того, раніше він його відверто ненавидів.

Фото: imdb.com

Роман "Сяйво" Кінг писав, коли боровся з алкогольною залежністю, тому включив в історію автобіографічний елемент: головний герой Джек Торранс зловживає спиртним, намагаючись при цьому зберегти розум заради дружини та сина. У фільмі Кубрика, однак, темИ розпаду сім'ї і небезпеки алкоголізму практично відсутні, тому його він називає "порожнім і холодним". На думку Кінга, герой спочатку представлений зловісним, і до самого кінця глядач лише спостерігає за його деградацією.

Письменник був розчарований і кастингом "Сяйва". Джек Ніколсон, який отримав колосальну популярність після фільму "Пролітаючи над гніздом зозулі" (1975), вже асоціювався у глядачів з безумством. Кінг вважав, що люди одразу зрозуміють, чого чекати від Джека, тому пропонував на роль більш "звичайних" акторів - Джона Війна, Крістофера Ріва або Майкла Моріарті.

"Кубрик, схоже, не розумів, що Джек Ніколсон грав того ж психа-мотоцикліста, що і у всіх байкерських фільмах, де він знімався раніше. Хлопець божевільний. Так де ж трагедія, якщо хлопець з'являється на співбесіді вже божевільним? Ні, я ненавидів те, що зробив Кубрик", - говорив Кінг в інтерв’ю Parisian Review.

Фото: imdb.com

Крім того, автор був незадоволений акторською грою Шеллі Дюваль, яка зіграла дружину Джека, Венді Торранс. "Вона там в основному для того, щоб кричати і бути дурною. Це не та жінка, про яку я писав", - говорив письменник в інтерв'ю BBC. До слова, не тільки автор "Сяйва" розкритикував гру Шеллі: в 1980 році актриса була номінована на премію "Золота малина", якою все-таки поступилася Брук Шилдс.

Фото: imdb.com

Не влаштовувала Кінга і відмова Кубрика знімати фільм у готелі The Stanley Hotel в Естес-парку, яким надихався при написанні роману. Кубрик, до слова, прийняв таке рішення через технічні причини - брак штучного снігу і електрики. Замість цього панорамні сцени відзняли в готелі Timberline Lodge в Орегоні, а декорації побудували на студії Elstree в Англії.

Фото: imdb.com

За 40 років неприязнь Стівена Кінга до фільму Кубрика стихла, хоча і не пропала. Він не посоромився згадати про це в післямові до роману "Доктор Сон" (2013). "З причин, які я ніколи не розумів, стрічку Стенлі Кубрика багато хто вважає одним з найстрашніших фільмів, які вони коли-небудь бачили. Якщо ви бачили фільм, але не читали роман, ви повинні знати, що "Доктор Сон" слідує за книгою - істинною історією сім'ї Торранс", - написав він.

На щастя, в 2019 році вийшов фільм, який нарешті згладив відмінності між книжковою версією "Сяйва" і її екранізацією. Режисер Майкл Фленеган зняв сиквел "Доктор Сон", який до того сподобався письменникові, що він сказав: "Все, що мені коли-небудь не подобалося в версії Кубрика, викуплене для мене тут".

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

"Нова мелодія, стара істина": Лобода презентувала сингл Spogady

Співачка Світлана Лобода представила новий сингл з текстом, заснованим на особистих переживаннях