RU  UA

Зірки

Принцу Філіпу - 99 років: чому чоловік Єлизавети II так і не став королем

10 червня принц Філіп святкує день народження

67 років тому принцеса Єлизавета пройшла церемонію коронації, щоб стати Єлизаветою II - пануючою королевою Великобританії, Північної Ірландії та 15 країн Співдружності націй. Як не дивно, її чоловік Філіп після 73 років шлюбу так і не став королем. З нагоди 99-річчя принца розбираємося в складних титулах британської королівської родини.

Фото: Getty Images

Коли в 1947 році принц Філіп, онук короля Греції Георга I і правнук датського короля Крістіана IX, одружився на принцесі Єлизаветі, він знав, що ніколи не стане королем Великобританії. Більш того, заради коханої жінки він відрікся від своїх королівських титулів і перейшов з грецького православ'я в англіканську церкву. Такої жертви вимагала британська знать, яку бентежило, що напередодні Другої світової війни дві сестри Філіпа вийшли заміж за німецьких аристократів, які підтримали Адольфа Гітлера.

Щоб пом'якшити "розжалування" зятя, перед весіллям король Георг VI присвоїв йому титул герцога Единбурзького, який він носить досі. Лише 22 лютого 1957 року, напередодні коронації, Єлизавета II видала патент на присвоєння чоловікові титулу принца Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії. Цей щедрий жест не допоміг Філіпу стати королем: перепоною стали вікові патріархальні традиції.

Фото: Getty Images

Дружини британських королів, як правило, отримують титул королева-консорт (або королева-дружина), але в зворотну сторону це правило не працює. Якщо спадковий монарх - жінка, влада приписується їй, оскільки у відсутність короля вона займає вищу посаду. Але сама по собі до короля вона не прирівнюється, і чоловік її залишається з титулом принца-консорта - нижчим в британській соціальній ієрархії. Таким чином, Філіп назавжди залишиться принцом, але коли принц Вільям стане королем, його дружина Кейт стане відомою як королева-консорт. Її будуть називати королевою до тих пір, поки живий Вільям. За ним в черзі на престол стоїть принц Джордж, і якщо Кейт Міддлтон переживе чоловіка, вона візьме на себе нову роль королеви-матері.

Незважаючи на відсутність титулу "король", Філіп все життя віддано служив британській королівській родині, і до 2017 року сумлінно виконував церемоніальні і благодійні обов'язки. За цю допомогу і підтримку королева ніжно подякувала йому в 1997 році, коли вони святкували золоте весілля.

"Він - людина, якій нелегко сприймати компліменти, але всі ці роки він був і залишається моєю силою. І я, і вся його родина, і ця, і багато інших країн зобов'язані йому більше, ніж він коли-небудь запитав би, або ми коли-небудь могли б дізнатися", - сказала вона в урочистій промові.

  • Верхова їзда з дитинства була улюбленим хобі Єлизавети II, і на карантині вона не зраджує своїм звичкам. Нещодавно 94-річну королеву сфотографували на кінній прогулянці в саду Віндзорського замку.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.