Лайм

Вітамінний чай і не тільки: 3 корисні рецепти з калиною в сезон простудних захворювань

Що приготувати з калини?

Восени як ніколи слід приділяти більше уваги своєму організму, займатися спортом і зміцнювати імунітет. Відзначимо, що для цього необов'язково купувати вітамінні комплекси в аптеці, краще звернути увагу на продукти, які містять ті чи інші вітаміни, і ввести їх в свій раціон.

Один з таких продуктів - ягоди калини, в яких міститься ряд найважливіших вітамінів, таких як А, С, Е, Р, К, а також калій, магній, цинк, залізо та ефірні масла.

Вживання цього продукту зміцнює імунітет, запобігає розвитку алергічної реакції та ракових клітин, очищує організм від шлаків, покращує роботу печінки, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і підтримує нервову систему. Як же вживати калину?

Найпростіший спосіб - приготувати чай з калиною.

Для цього вам знадобиться невелика гілочка калини, кип'ячена вода і цукор. Необхідно розім'яти ягоди в чашці з цукром, а потім залити окропом. Дати напою настоятися приблизно 5-7 хвилин.

Фото: pixabay.com

Якщо ви хочете побалувати домашніх смачною і корисною випічкою - приготуйте пиріг з сиром і калиною.

Інгредієнти для тіста: борошно (200 г), масло вершкове (150 г), цукор (70 г), яйця (2 шт.).

Інгредієнти для начинки: сир (150 г), цукор (80 г), яйця (2 шт.).

Інгредієнти для заливки: ягоди калини (100 г), цукор (100 г), вода (80 мл), желатин швидкорозчинний (20 г).

Приготування

Крок 1: Вершкове масло підігріваємо в мікрохвильовій печі з цукром, потім збиваємо міксером або блендером. Потім додаємо яйця і продовжуємо збивати.

Крок 2: Додаємо в тісто борошно, вимішуємо - воно не повинно липнути до рук.

Крок 3: Застеляємо пергаментним папером, викладаємо на нього тісто. Випікаємо при температурі 180°С до світло-коричневого відтінку.

Крок 4: Готуємо начинку: для цього сир, цукор і яйця збиваємо міксером.

Крок 5: Дістаємо з духовки корж, трохи даємо йому охолонути, викладаємо на нього начинку і відправляємо знову в духовку на 15-20 хвилин.

Крок 6: Даємо пирогу час охолонути.

Крок 7: Готуємо заливку: проварюємо в воді калину з цукром, зливаємо воду, перетираємо калину через сито. В отриману масу додаємо желатин і ретельно перемішуємо.

Крок 8: На остиглий пиріг викладаємо желе з калини і даємо застигнути.

Смачного!

Фото: pixabay.com

Якщо ж ви хочете урізноманітнити страви з м'яса і птиці - приготуйте до них калиновий соус з апельсином.

Інгредієнти: калина (150 г), апельсин (0,5-1 шт.), цукор (0,5 ст. л.), кориця (0,5 ч. л.).

Приготування

Крок 1: Беремо калину, обриваємо гілочки і листя, промиваємо, кладемо в каструлю і проварюємо хвилин 5-7.

Крок 2: Зливаємо воду, перетираємо калину через сито.

Крок 3: Апельсин промиваємо, очищаємо від шкірки і плівок, щоб соус не гірчив, нарізаємо на скибочки.

Крок 4: Збиваємо в блендері калину, апельсин і корицю до стану однорідного пюре. Додаємо цукор до смаку.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли, в яких простих продуктах міститься велика кількість вітаміну D.
  • Читайте також на theLime, як приготувати вдома ніжний горіховий пиріг.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм