Лайм

67 років тому вийшов перший Playboy з Мерилін Монро - Х'ю Хефнер став відомим, а акторка навіть не знала про його витівки

Видавець ніколи не приховував, що захоплювався акторкою, при цьому вони так само ніколи не зустрічалися

67 років тому, 1 грудня 1953 року, в кіосках Чикаго з'явився перший номер чоловічого глянцю Playboy. Журнал з Мерілін Монро на обкладинці вийшов накладом 70 тисяч копій і обіцяв читачеві фото голої акторки в кольорі, до того ж без цензури.

На той момент його засновник Х'ю Хефнер сумнівався, що колись світ побачить випуск #2, але побоювання не виправдалися. Playboy призвів до фурору у світі преси, кардинально змінив життя видавця та акторки, і до кінця першого десятиліття продавався тиражами, які часом сягали мільйона копій. До цієї дати згадуємо історію дебютного номера, про який Мерилін Монро дізналася лише після його появи на полицях магазинів.

Х'ю Хефнер підписує копії першого випуску Playboy з нагоди 50-річчя журналу Фото: Getty Images

Всупереч популярній думці, Мерилін Монро ніколи не позувала для обкладинки першого номера Playboy. Більш того, акторка навіть не знала про витівки Хефнера, який вирішив назавжди змінити сприйняття оголеного жіночого тіла в консервативному суспільстві. Все почалося з важкого фінансового становища ще молодої та не настільки затребуваної Монро, яка в 1949-му погодилася позувати оголеною для фотографа Тома Келлі.

У своїй книзі "Мерилін: Життя, розказане нею самою" фотограф Джордж Барріс згадував, що актриса шукала гроші для виплати за автомобіль. Тоді Келлі запропонував їй $50 за дві години спільної роботи і дав слово, що на фото Монро буде невпізнанною.

"Я нервувала, ніяковіла, навіть соромилася того, що зробила", - зізнавалася актриса в розмові з Баррісом. Нібито саме тому в інформації про фотосесію Келлі "Червоний вельвет" ім'я моделі замінили на Мона Монро.

Мерилін Монро в роботах Тома Келлі Фото: marilyn-redvelvet-art.com

Так чи інакше, незабаром Келлі продав фотографії компанії Western Lithograph Co., яка внесла їх до еротичного пінап-календаря Golden Dreams, і виручив за них $900. Календар вийшов малим тиражем і не мав великого успіху. А тому кадри з Монро залишилися практично без уваги. Лише через рік після цього актриса почала досягати перших успіхів у кіно - "Все про Єву" (1950), "Асфальтові джунглі" (1950), "Марна праця" (1952) виявилися доволі популярними та принесли блондинці впізнаваність.

Слава Монро, в тому числі і як секс-символу свого часу, росла із завидною швидкістю. Тож не дивно, що в процесі роботи над першим випуском Playboy Хефнер зупинився саме на ній. У 1953-му видавець придбав ті самі фото на червоному вельветі. Подейкували, вони обійшлися Хефнеру в $500, разом з цим 70 тисяч копій журналу з'явилися в кіосках з ціною 50 центів за випуск.

Мерилін Монро в роботах Тома Келлі Фото: marilyn-redvelvet-art.com

Пізніше в інтерв'ю E!News Хефнер згадував, чому вирішив привернути увагу читачів "повністю кольоровими фото" оголеної Монро. За словами видавця, в той час лише ходили чутки про те, що одного разу актриса знялася оголеною, а самі фото з календаря бачили всі. Інтернет та соцмережі ще не прийшли на допомогу шанувальникам блондинки, отже Playboy в 1953 році був для них найдоступнішим варіантом.

"До того ж пошта зайняла таку позицію, що вам заборонялося відправляти й отримувати нюдси в конвертах. Ну а я був тим хлопцем, який з цим не погодився, - додавав Хефнер. - Ми опублікували ці фото, і це була сенсація".

Роль Монро в успіху журналу Playboy дійсно незаперечна. Втім, як і навпаки, хоча вона ніколи не отримувала за свої найвідоміші фото більше $50. У бесідах з Баррісом акторка згадувала, що й сама купувала глянець, щоб побачити, навколо чого було стільки розмов. Спершу хвилювалася, що публікація зашкодить її кар'єрі та першим успіхам у кіно, але, як і у випадку з побоюваннями Хефнера, все відбулося з точністю до навпаки.

До слова, Х'ю Хефнер ніколи не приховував, що захоплювався Монро як жінкою, моделлю. При цьому видавець і актриса ніколи не зустрічалися. Одного разу Хефнер згадував, що вони нібито спілкувалися телефоном, але підтверджень цьому немає.

Склепи Х'ю Хефнера та Мерилін Монро Фото: Баррі Кінг / Alamy Stock Photo

Монро трагічно померла в 1962-му, їй було 36 років. Хефнер дожив до глибокої старості і помер в 2017-му. Тоді ж стало відомо, що за життя бізнесмен викупив ділянку на Вествудському кладовищі, і сьогодні його останки спочивають поруч з останками жінки, з якою він відчував "особливий зв'язок". На думку Хефнера, саме Монро зробила Playboy таким, яким ми його знаємо сьогодні.

У грудні 2018 року в Лос-Анджелесі перший випуск Playboy пішов з молотка за $31,2 тисячі.

  • У березні цього року редакція Playboy оголосила, що друковане видання припиняє своє існування. З цього приводу theLime згадав кращі обкладинки глянцю за всю історію його існування.
  • На 75 році життя померла зірка Playboy Бо Блек. Читайте також на theLime, як зразкова католичка стала героїнею культового глянцю, не роздягаючись.

Найцікавіші новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм