Лайм

83-річну біженку з Північної Кореї повернули додому за допомогою віртуальної реальності

Художники перевели спогади жінки в 3D-формат

Хьон Мі було 13 років, коли під час війни на Корейському півострові вона втекла з рідного Пхеньяна з батьками і п'ятьма братами і сестрами. Родина планувала повернутися додому через тиждень, який затягнувся на 70 років. Тепер 83-річній жінці допомогли прогулятися по знайомих вулицях за допомогою технології віртуальної реальності (VR), пише CNN.

Фото: CNN / Ministry of Unification

Унікальний проект для біженців розробило Міністерство об'єднання Республіки Корея у співпраці з Червоним Хрестом і компанією Tekton Space. Спочатку Хьон Мі детально описала художнику вулиці свого дитинства, періодично перевіряючи, чи сходиться його малюнок з її спогадами. Потім ескізи перетворили на 3D, і коли літня жінка вдягла VR-гарнітуру, вона не змогла стримати сліз.

Фото: CNN / Ministry of Unification

Фото: CNN / Ministry of Unification

"Я дісталася Північної Кореї!" - вигукнула Хьон. За її словами, віртуальний Пхеньян та її рідний дім були не зовсім таким, як вона їх запам'ятала, але все ж дуже схожі на справжні.

Фото: CNN / Ministry of Unification

Уряд Південної Кореї сподівається, що новий проект віртуальної реальності втішить старіючих північнокорейських біженців, які можуть так ніколи і не потрапити на батьківщину. "У Кореї багато переміщених осіб, і всі вони дуже хочуть відвідати рідне місто, але не можуть в силу обставин", - пояснив Ан Хе Чжин, директор VR-компанії Tekton Space.

  • Читайте на theLime, як сім'я отримала листівку через 100 років після відправлення. Так сильно пошта ще не спізнювалася, адже в 1920 році 9-річна дівчинка так і не отримала послання від своєї кузини.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм