Лайм

Єлизаветі II - 95 років: секрет довголіття в генах, привілеях і відмові від макаронів

Королева-іменинниця є найстарішим правлячим монархом в історії Великобританії

21 квітня Єлизаветі II виповнилося 95 років, і її довголіття традиційно стає предметом загального обговорення, захоплення і навіть жартів. theLime розібрався, як королеві вдалося увійти до п'ятірки найбільш довгоживучих представників британської монархії за всю її історію.

Фото: Instagram / @theroyalfamily

Гени довголіття

Генетика та спосіб життя вважаються основними факторами довголіття. Дослідження близнюків показують, що спадковість визначає тривалість життя на 20-30%, але головну роль вчені все ж віддають індивідуальній поведінці та навколишньому середовищу.

Королеві Єлизаветі II було від кого успадкувати гени довголіття. Її мати Єлизавета Боуз-Лайон прожила 101 рік, і найсерйознішою проблемою зі здоров'ям для неї став перелом тазостегнового суглоба у 1998 році. Її бабуся Марія Текська померла у віці 85 років, а дід по материнській лінії Клод Боуз-Лайон дожив до 89-ти. Всього в королівській родині Великобританії 80-річний ювілей відсвяткували 27 осіб, 10 прожили 90 і більше років, і двоє відзначили сторіччя.

Середня тривалість життя шести британських монархів, які правили до Єлизавети і померли природною смертю, склала 69,7 років. Це на 23 роки більше, ніж середній вік британських підданих за цей період, пише Marketwatch. Але навіть із хорошою спадковістю королева може бути прикладом для кожного, хто мріє про здорову старість.

Мати королеви, Єлизавета Боуз-Лайон, померла в 2002 році у віці 101 року. Фото: Getty Images

Відмова від куріння

Родичі Єлизавети II, які не дожили до шляхетної сивини, ясно показали, як погані звички завдають здоров'ю критичної шкоди.

Її батькові Георгу VI у 1951 році видалили уражену раком легеню. Навіть після цього завзятий курець не кинув цигарки і помер через рік у віці 56 років. Її прадід Едуард VII викурював по 12 сигар в день і помер від респіраторних ускладнень у 68. Її дядько Едуард VIII курив із молодих років і помер від раку горла і серцевих захворювань у 77. Рідна сестра Єлизавети II принцеса Маргарет так багато курила, що актрисі Ванессі Кірбі, яка грала її в серіалі "Корона", ставало погано від "промислової" кількості сигарет на зйомках.

Королева Єлизавета II ніколи не торкалася сигарет, а після весілля з принцом Філіпом змусила його відмовитися від шкідливої звички. Таке рішення мало ефект: Філіп не дожив до 100-річчя всього 2 місяці. ВООЗ, в свою чергу, попереджає, що куріння зменшує тривалість життя в середньому на 10 років, і щороку вбиває близько 8 млн чоловік.

Принцеса Маргарет з мундштуком у 1991 році, за 10 років до своєї смерті від інсульту. Фото: Getty Images

Фізична активність і здорова вага

Вага королеви ніколи не відхилялася від норми, а регулярні піші та кінні прогулянки на свіжому повітрі принесли її здоров'ю велику користь. Любителька коргі самостійно вигулювала своїх численних вихованців, а в 2020 році її фото верхи на поні захопило публіку. Крім того, Єлизавета II проводить безліч офіційних зустрічей "на ногах", і навіть у літньому віці під час церемоній їй доводилося стояти до 90 хвилин.

Королева Єлизавета на кінній прогулянці в 2020 році. Фото: Getty Images

На Землі існує п'ять "блакитних зон" - регіонів з найвищою середньою тривалістю життя. Для їх жителів характерна прихильність до рослинної їжі, помірне споживання м'яса та відмова від оброблених продуктів. Дієта Єлизавети II не дуже відрізняється від такого раціону. Колишній особистий кухар королеви Даррен МакГрейд розповів журналу People, що вона надає перевагу простим стравам і ніколи не переїдає, хоча за своє життя відвідала незліченну кількість офіційних обідів і банкетів.

"Вона дуже дисциплінована. Її правило - ніякого крохмалю. Ніякої картоплі, рису або макаронів на обід", - сказав він.

Для порівняння, її прапрабабуся королева Вікторія страждала від ревматизму, в останні роки правління майже перестала рухатися, а обхват її талії становив 142 см. Набагато пізніше лікарі дізналися, що ожиріння та гіподинамія (брак фізичної активності) скорочують тривалість життя на 3-10 років. Це основний фактор ризику серцевих захворювань та інсультів, а також діабету й деяких видів раку.

Королева Вікторія у віці 80 років, портрет Генріха фон Ангели. Фото: Wikipedia

Привілеї

Члени королівської родини мають доступ до кращого медичного обслуговування, і Єлизавета II не стала винятком. У Домогосподарстві 95-річної королеви є штат лікарів, які стежать за найменшими змінами її стану. За словами королівського репортера Гордона Райнера, в поїздках Єлизавету завжди супроводжував лікар, який носив із собою мобільний дефібрилятор та інше обладнання на випадок надзвичайної ситуації.

Світила медицини в оточенні монархів завжди грали в їхньому житті велику роль, хоча й не завжди однозначну. Коли 70-річний прадід Єлизавети Георг V доживав останні дні з важким бронхітом, лейб-медик барон Доусон ввів йому смертельну ін'єкцію морфіну та кокаїну. Подейкують, що лікар спланував евтаназію, щоб смерть короля була висвітлена в ранкових газетах, а не "менш придатних" вечірніх.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Ціль у житті

У 2011 році американські вчені виявили, що волонтери та люди з чіткими життєвими цілями живуть довше. У Єлизавети II багато цілей і повсякденних завдань, і вона як ніхто інший розуміє, що під час пандемії має берегти здоров'я заради спокою нації. Крім того, постійна робота підтримує її когнітивні здібності: як голова престолу Єлизавета кожен день переглядає кореспонденцію і проводить аудієнції з найрізноманітнішими людьми, включно з прем'єр-міністром Великобританії.

Не слід забувати й про велику королівську родину, яка розширюється з кожним роком. Хоча їй все ще належить пережити біль від втрати чоловіка, у Єлизавети II є четверо дітей, вісім онуків і десять правнуків, які оточують її любов'ю та повагою.

Фото: instagram.com/theroyalfamily/

Королева також відома своїм чудовим почуттям гумору. Читайте на theLime три кумедні історії з Єлизаветою II, за які її будуть любити завжди.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм