Лайм

Абсолютно неприйнятно: за що режисера Сергія Лозницю виключили з Української кіноакадемії

Кінематографісти критикують громадянську позицію колеги

Українська кіноакадемія виключила зі свого складу Сергія Лозницю. Організація визнала неприйнятним, що під час війни в Україні режисер бере участь у фестивалі російського кіно "Від Львова до Уралу" у Нанті (Франція). Своє рішення кінематографісти пояснили на сторінці у Facebook.

Сергій Лозниця Фото: https://www.facebook.com/uafilmacademy

"24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Україна захищається на всіх фронтах, зокрема на культурному. Країни Європи та всього світу повинні мати повну та однозначну картину того, що здійснює в Україні країна-агресор. Тож кожен українець зараз є амбасадором своєї країни.

Особлива відповідальність зараз лежить на фахівцях із креативних індустрій, яких добре знають за кордоном. Їхня позиція повинна бути чітка і однозначна.

Режисер Сергій Лозниця неодноразово підкреслював, що вважає себе космополітом, “людиною світу”. Проте зараз, коли Україна з усіх сил боронить свою незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця повинна бути його національна ідентичність. І тут не може бути жодних компромісів чи напівтонів.

Окрім того, нещодавно фільми Сергія Лозниці були включені до програми кінофестивалю російського кіно у французькому місті Нант під назвою “Від Львова до Уралу”. У час кривавої повномасштабної війни, яку розв’язала Росія, це абсолютно неприпустимо".

Українська кіноакадемія закликала світову кіноспільноту бойкотувати російський кінематограф, розмежовувати українську та російську культури та не ототожнювати їх. "Для нас важливо, щоб усі члени Української кіноакадемії розділяли цю позицію та називали речі своїми іменами, виявляючи у своїх переконаннях чіткість та жорсткість, - йдеться у заяві. - Ми звертаємось до світової спільноти з проханням не позиціонувати Сергія Лозницю як представника української культурної сфери".

Сергій Лозниця відомий за художніми та документальними фільмами "Донбасс", "Счастье мое", "Ласковая", "Майдан", "День победы", "Процесс", "Аустерлиц", "Государственные похороны", "Бабий Яр. Контекст". У 2018 році режисер отримав премію "Особливий погляд" на кінофестивалі Канна за фільм "Донбасс". У 2021 році за фільм "Бабий Яр. Контекст" він був нагороджений спеціальним призом журі Golden Eye Каннського кінофестивалю.

Новину про виключення Лозниці з Української кіноакадемії прокоментували представники кіноспільноти країни. Деякі з них висловилися щодо участі режисера у фестивалі російського кіно ще до рішення організації.

Денис Іванов, продюсер, кінодистриб'ютор: "Я був продюсером "Донбасу" і перестав спілкуватися з режисером після закінчення проекту. Нудило від його нескінченного російського шовінізму щодо українських колег, і розповідей про те, що Україна – це failed state, українці – тупі, українські журналісти – ідіоти, українська культура – містечкова".

Філіп Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно: "Сергій Лозниця висловив категоричну незгоду із закликом бойкотувати російський кінематограф, який ми з вами ініціювали в перші дні війни, і який уже підтримала велика кількість інститутів та наших колег по всьому світу".

Ірина Цилик, режисерка "Земля блакитна, ніби апельсин": "Риторика Лозниці та його особисті імперські погляди сильно суперечать образу того режисера, який мав би представляти нас на світовій арені нині".

Михайло Іллєнко, режисер фільмів "Толока", "Той, хто пройшов крізь вогонь":

"Члени Української кіноакадемії знають моє ставлення до питань лагідного, непомітного проникнення російської культури та російської мови в український культурний простір. У випадку з Лозницею йдеться про агресивне проникнення".

Сам Сергій Лозниця поки що ніяк не коментував рішення українських колег. 16 березня в Парижі він дав інтерв'ю журналістам RFI, AFP та Mediapart.

"Це не війна проти України. Це війна далі – проти Європи. Україна – просто перша країна на шляху до Європи. Справа в тому, що ще у 2008 році Путін заявив, що Україна – це взагалі не країна, це просто територія. І, власне, це вже прозвучало як загроза, і це почули провідні політики світу, але 14 років вони взагалі нічого не робили для того, щоб якимось чином цьому протистояти, тому є їхня колосальна "заслуга" в тому, що подібне відбувається зараз у Європі", - сказав він.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм