Лайм

Режисер Сергій Лозниця звинуватив Українську кіноакадемію у нацизмі

Кінематографіст опублікував відкритий лист

Після виключення зі складу Української кіноакадемії Сергій Лозниця опублікував у Facebook відкритого листа. У ньому режисер фільмів "Донбас", "Майдан" та "Бабин Яр. Контекст" заявив, що ніколи не позиціонував себе як представника української культурної сфери, а об'єднання кінематографістів України назвав "нацистами".

Фото: Сергій Лозниця / Facebook

У своїй заяві Лозниця нагадав, що вважає війну Росії проти України "самогубним і шаленим актом, який неминуче призведе до краху злочинного російського режиму".

Він розповів, що вийшов із Європейської кіноакадемії, тому що їхня перша заява, опублікована через кілька днів після початку війни, була надто нейтральною стосовно російської агресії. "Вони навіть не вважали за можливе назвати війну війною", - написав він.

За словами Лозниці, який перебуває в Європі, всі ці дні він пояснював іноземним журналістам причини та суть війни, закликав світ боротися проти російської агресії, а також брав участь у благодійних показах своїх фільмів. Він виступив проти бойкоту російського кіно.

"У трагічній ситуації війни, мені здається, треба намагатися зберігати здоровий глузд. Я проти бойкоту тих моїх колег, російських кінематографістів, які виступали і виступають проти злочинів путінського режиму", - пише режисер.

Лозниця вважає, що його виключили з української кіноакадемії через космополітизм - самоідентифікацію як "громадянина світу".

"Раніше режисер Сергій Лозниця неодноразово наголошував, що вважає себе космополітом, "людиною світу". Проте зараз, коли Україна щосили відстоює свою незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця має бути його національна ідентичність. І тут не може бути жодних компромісів або півтонів. Крім того, нещодавно фільми Сергія Лозниці були включені до програми кінофестивалю російського кіно у французькому місті Нант під назвою "Від Львова до Уралу". Під час кривавої повномасштабної війни, яку розв'язала Росія, це абсолютно неприпустимо", - йшлося у заяві кіноакадемії.

"Виступаючи проти "космополітизму", українські "академіки" використовують сталінський дискурс, в основі якого - ненависть, заперечення інакодумства, утвердження колективної провини, заборона будь-якого прояву вільного індивідуального вибору", - відповів Лозниця.

З приводу своєї участі у фестивалі російського кіно "Entre Lviv et l'Oural" ("Між Львовом та Уралом") у місті Нант (Франція) режисер написав таке:

"Я сьогодні зв'язався з організаторами фестивалю, і дізнався, що "академія" та діячі української культури, в принципі, підтримують рішення про проведення фестивалю, але лише вимагають замінити всі російські фільми на українські. Коли організатори фестивалю відмовилися це зробити, вони зазнали атаки та образ з боку діячів української культури. Покази фестивалю благодійні, всі зібрані кошти підуть у Червоний Хрест, на програму екстреної допомоги Україні. Про це сказано на сайті фестивалю. Фестиваль не підтримується жодними російськими інституціями".

Позицію, виражену українськими кінематографістами, Сергій Лозниця назвав "нацизмом" та ще раз підтвердив своє ставлення у коментарях:

"Зараз, коли Україна щосили обстоює свою незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця має бути його національна ідентичність" - пишуть українські "академіки". Не громадянська позиція, не прагнення об'єднання всіх розсудливих і волелюбних людей у боротьбі з російською агресією, не міжнародне зусилля всіх демократичних країн для перемоги в цій війні, а саме "національна ідентичність". На жаль це нацизм. Подарунок кремлівській пропаганді від Української кіноакадемії".

Фото: Facebook

За словами Сергія Лозниці, він "був і залишається українським режисером", при цьому "ніколи у житті не представляв жодних спільнот, груп, об'єднань та сфер", включаючи українську культурну сферу. "Все, що я говорю і роблю, було і є лише моїм, індивідуальним, словом і ділом", - підсумував він.

Сергій Лозниця народився у Білорусі, дитинство та юність провів у Києві, має українське громадянство. У 1991 році переїхав жити та працювати до Росії. З 2001 року мешкав у Німеччині. У 2015 році в інтерв'ю Forbes Лозниця заявляв, що для нього "несуттєво", є він білорусом, українцем чи росіянином.

Сергій Лозниця – лауреат Державної премії України ім. Довженка. За фільми "Донбас" та "Бабин Яр. Контекст" він отримав нагороди Канського кінофестивалю.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм