Лайм

Чому зранку не варто ставити більше одного будильника: пояснення психолога

Виявляється, є важливий нюанс

Ранній підйом - для більшості людей це щось не надто приємне, а тому доводиться обходитися не одним сигналом будильника, а одразу декількома. Нам здається, що так прокинутися можна буде поступово, а значить, легше. Однак така думка є хибною, як стверджує психолог Валерій Андросов.

Психолог Валерій АндросовФото: instagram.com/androsoff_vp

У Instagram фахівець пояснив, що різні будильники з інтервалом у кілька хвилин лише заплутають наш організм і підйом буде складнішим, аніж був би до цього. "Якщо ви ставите більше одного будильника, він може перестати працювати зовсім. І от чому. Для чого взагалі треба будильник? Це особливий сигнал, на який ми звикаємо реагувати, щоб вставати. Майже як собака Павлова із лампочкою. А якщо ви ставите собі будильник "на випередження", то цей зв'язок руйнується", - розповідає Андросов.

За словами експерта, організм звикає, що сигнал будильника можна ігнорувати і далі спати. Для того, щоб сигнал будильника справді мав найвищу ефективність, потрібно на цей сигнал завжди та одразу вставати. Так із часом (тиждень-два) формується звичка.

"Якщо ви вже дуже хочете поставити декілька сигналів, зробіть їх різними. Так ви не пропустите той самий сигнал", наголошує психолог.

Фото: instagram.com/mentalclinic.ua

Корисні звички, які допоможуть покращити сон і легше прокидатися зранку:

  • дотримуйтесь режиму сну. Лягайте спати та прокидайтеся в один і той самий час.
  • Лягайте спати тільки якщо почувається втомленим.
  • Годину до сну присвятіть відпочинку: прийміть заспокійливу ванну, почитайте книжку.
  • Створіть зручне місце для сну (варто забезпечити тишу та зменшити освітлення, використовуйте зручне ліжко, подушку та постіль).
  • Провітріть спальну кімнату перед сном та встановіть комфортний для вас температурний режим.

Фото: Getty Images

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм