Лайм

Розчарування не буде: яким вийшов український фільм "Люксембург, Люксембург"

Фільм стартував у прокаті 13 квітня 2023 року

"Люксембург, Люксембург" – новий фільм режисера Антоніо Лукіча. У головних ролях брати Раміл та Аміл Насірови — учасники гурту "Курган і Agregat". Стрічка вже вийшла у широкий прокат і лише за кілька днів встигла зібрати позитивні відгуки глядачів. Докладніше про прем'єру "Апострофу" розповіла кінокритикиня Анастасія Сохач.

Фото: instagram.com/luxembourg_luxembourg_movie/

"Люксембург, Люксембург" - це історія двох братів-близнюків, які обрали різні життєві шляхи. Один із них працює в поліції і завжди дотримується правил. Інший — водій маршрутки, який не проти порушити закон. Вони дізнаються, що їхній батько знаходиться в критичному стані в Люксембурзі. Востаннє брати бачили його ще в дитинстві, коли їхній тато був місцевим кримінальним авторитетом. Герої мають прийняти рішення, чи хочуть вони побачити його перед смертю.

Якщо перший фільм Антоніо Лукіча "Мої думки тихі" був присвячений мамі (у виконанні Ірми Вітовської), то друга повнометражна робота режисера – це пошук батьківської фігури, яка залишила яскравий відбиток у дитячій пам'яті. Та чи відповідає ця картинка реальності?

Антоніо Лукіч каже, що фільм "Люксембург, Люксембург" — це художнє переосмислення особистих стосунків із татом, який ніколи не був близьким зі своїм сином. А близнюки метафорично розділили Антоніо на дві протилежності — одна частина дуже любила батька і прагнула зустрічі, а інша частина ненавиділа й не могла його пробачити.

Читайте також: Український фільм "Будинок зі скалок" боровся за "Оскар-2023", але поступився "Навальному": що про нього відомо.

Якщо ви бачили трейлер фільму і він викликав у вас усмішку, обов’язково йдіть у кіно. Розчарування не буде. Антоніо Лукіч майстерно збирає незручні ситуації і трошки перебільшує їх, розкриваючи комічну сторону життя.

Завдяки режисерському погляду на буденне стає смішно від знайомих реалій. Від поїздки в громадському транспорті. Від незграбної романтики першого побачення. Від стосунків у сім’ї. Від бажання уникнути покарання. Та навіть від того, як можна зблизитися із чужою людиною, яка подала на тебе заяву в поліцію.

Щиро смішно майже в кожній сцені фільму. Аж раптом — щемливо та сумно. Тому що наше життя саме таке — місцями абсурдне, у чомусь конфліктне та кумедне крізь сльози. Й Антоніо Лукіч як ніхто вміє переносити це на великий екран.

Для Раміля та Аміля "Люксембург, Люксембург" — перша акторська робота в кіно. Вони чудово справляються з нею. Мабуть, секрет у тому, що музиканти не заучували репліки своїх героїв. А, з дозволу режисера, проговорювали їх у своєму стилі — із живим слобожанським суржиком, яким хлопці розмовляють у житті та співають у піснях гурту "Курган і Agregat".

Режисер та актори фільму "Люксембург, Люксембург" на Венеціанському фестивалі-2022, де відбулася прем'єра стрічки. Фото: instagram.com/luxembourg_luxembourg_movie/

Першими фільм побачили глядачі Венеційського кінофестивалю. Але, здається, оцінити цю стрічку в кожній ситуації зможуть лише українці — тому що їм не треба пояснювати, що бабусі дійсно інколи передають цукерки за проїзд, а водії перед перетином кордону вручну знімають з вікон автомобілів тонувальну плівку. Та й тільки ми помітимо і зрадіємо камео Андрія Лідаговського, який зіграв головну роль у стрічці "Мої думки тихі".

Тож "Люксембург, Люксембург" варто подивитися всім, хто цікавиться українським кінематографом. Це кіно, яке розважить і зворушить. А ще запам’ятається тим, які пісні Антоніо Лукіч обирає до саундтреку своїх фільмів.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм