Лайм

Прощання з "Вартовими галактики": якою вийшла заключна частина трилогії Marvel

У травні фільм вийшов в український прокат

У світовий та український прокаті вийшли "Вартові галактики 3" - тридцять другий фільм кіновсесвіту Marvel. Режисером та сценаристом третьої частини історії про космічних супергероїв знову виступив Джеймс Ганн і, можливо, для нього це буде остання робота для Marvel. Кінооглядач Артур Гор розповідає, якими вийшли "Вартові галактики 3" і на що чекати їхнім фанатам у майбутньому.

Перші "Вартові галактики" вийшли майже 10 років тому і якісно відрізнялися від решти фільмів кіновсесвіту - до візуального різноманіття та кумедної оболонки Ганн додав кілька знакових пісень 1970-х років. Такий підхід зробив фільм надзвичайно успішним і популярним серед фанатів, і при бюджеті $170 млн приніс студії понад $773 мільйонів.

У 2017 році режисер повторив свій прийом. Фактично "Вартові галактики 2" використовували ту ж формулу, що і перший фільм, а змін було мінімум. По-перше, тепер використовувалася музика не 70-х, а 80-х. По-друге, сюжет сиквела сконцентрувався не на історії всієї компанії, а саме на фігурі "Зоряного лицаря" Пітера Квіла.

І ось нарешті на екранах третя частина серії. Забігаючи наперед зазначимо - це останній фільм із тих "Вартових галактики", фундамент для яких заклав Джеймс Ганн. При цьому сам режисер вже досить давно конструює кіновсесвіт для головного конкурента Marvel - DC.

Читайте також: "Підземелля і дракони: Честь злодіїв" - майже ідеальне кіно для сімейного перегляду.

Починаються "Вартові галактики 3" з експозиції героїв, життя яких помітно змінилося після битви з Таносом. Герої розмістили свою штаб-квартиру на відбудованій Ніденії та намагаються мирно керувати своєю комуною. Поки одного разу на них не нападає Адам Ворлок — спадщина подій другої частини. У короткій битві він трощить все навколо і калічить Єнота Ракету.

Власне, це головна відмінність третьої частини від попередніх фільмів. Цього разу Вартові вирушають у подорож не для порятунку всесвіту. Тепер їм потрібно розібратися, звідки взявся Ракета та як його вилікувати. Паралельно цим подіям глядачам показують зворушливу історію Єнота та його генномодифікованих друзів. Виявляється, дуже давно злодій на ім'я Вищий еволюціонер створив їх у пошуках ідеальної раси. Так вийшло, що саме Ракета отримав здібності до творчості та створення чогось нового. З того часу Вищий еволюціонер полює на нього, вважаючи своїм майном.

Сюжет "Вартових галактики 3" порівняно з попередніми частинами можна охарактеризувати як особистий і ностальгійний — майже відразу помітно, що автори прощаються з командою в рамках того кіновсесвіту, який розвивається сьогодні. Наголошує на цьому і музика. Для третьої частини Джеймс Ганн обрав мінорні мотиви дев'яностих, серед яких найвідоміша культова пісня британського гурту Radiohead "Creep".

Візуально новий фільм мало чим відрізняється від попередніх. Тут так само стоять поруч яскравий екшн і трохи божевільний сеттинг, в якому змішано людей-звірів, безглуздих надістот, занадто різких кіборги та пияцтво Пітера Квіла. Те саме стосується і героїв: Дракс Руйнівник все такий же тупий, але з добрим серцем; Богомолиця – дивна, але добра; Ґрут – лаконічна та зрозуміла. Навіть Гамора, яка докорінно змінилася після останніх "Месників", нагадує ту саму Гамору з першої частини. Ансамбль акторів працює точно та ефективно, як і має бути в кіно про команду супергероїв.

Читайте також: Розчарування не буде: яким вийшов український фільм "Люксембург, Люксембург".

Втім, уже після двох годин (загальний хронометраж фільму – 150 хвилин) темп просідає. За драматичними пригодами Вартових спостерігати стає нудно, хочеться, аби фільм закінчився трохи скоріше. Загалом останню третину триквела не покидає відчуття, що він міг бути хвилин на 40-50 коротший. Так, зрозуміло, що це прощання з героями, але…

Сцени після титрів трохи нівелюють весь драматизм. Глядачам дають зрозуміти, що вони ще побачать команду Вартових галактики, хай і у дещо зміненому складі. Також має повернутися і "Зоряний лицар". Щоправда, поки що невідомо як, коли і навіщо. Якщо ж підсумовувати, то "Вартові галактики 3" - приємне, барвисте і трохи нудне кіно, яке ставить дуже неоднозначну точку в історії однієї з найцікавіших команд кіновсесвіту Marvel. Але якщо порівнювати його з останніми фільмами цієї франшизи, то Вартові якісно відрізняються від них і сюжетом, і динамізмом, і грою акторів.

Однозначно рекомендуємо для перегляду та можемо поставити 7 єнотів із 10.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм