Лайм

Знаменитий одеський готель "Брістоль" відзначає 120-річчя: фото

Готель є однією з головних архітектурних пам'яток Одеси

Готелю Bristol Hotel, який розташований в центрі Одеси, виповнилось 120 років. Він був побудований за проектом відомого архітектора Олександра Бернардацці в 1899 році на місці прибуткового будинку купця Наума Юровского.

Гранд-готель "Брістоль" є однією з головних архітектурних пам'яток Одеси і нерозривно пов'язаний з багатовіковою історією міста. Сьогодні він залишається візитною карткою Одеси та історичною спадщиною міста.

Будівля була побудована в стилі необароко. Головними перевагами готелю стали електричне освітлення, гаряча вода, телефон в кожному номері, які тоді не були широко поширені.

Свого часу "Брістоль" приймав таких знаменитостей, як Іван Бунін, Віра Холодна, Теодор Драйзер, Джеймс Олдрідж, Анрі Барбюс, Ісаак Бабель, Леонід Утьосов, Інокентій Смоктуновський, Андрій Миронов, Богдан Ступка, Джон Малкович, Арманд Хаммер і багатьох інших.

Готель пережив кілька епох, на які довелося чимало випробувань. Після жовтневого перевороту і приходу до влади більшовиків, будівля мала відійти під кабінети відповідальних працівників залізниці, що тягло за собою чималі змін в оздобленні, зовнішності, атмосфері і навіть назві - після революції готель був перейменований в "Красный". Помітний відбиток наклала Друга світова війна і радянське комунальне господарство - багато елементів автентичного інтер'єру були втрачені. Протягом всього періоду переживало цілий ряд реконструкцій і змін.

Другий розквіт Bristol Hotel пережив після повномасштабної реконструкції, яку в 2002 році почали нові власники - компанія Vertex Hotel Group. Це дозволило у 2010 році повернути місту його архітектурну перлину, фасаду будівлі - первозданну красу, а готелю - ім'я "Брістоль". Для дотримання максимальної автентичності під час реновації були використані архівні фотографії, а меблі, килими і шпалери були придбані у тих же виробників, що і при будівництві готелю в кінці XIX століття. Крім архітектурних та оздоблювальних вишукувань на зразок скульптур на фасаді і кованих перил, окрему увагу було приділено відповідності найкращим світовим стандартам гостинності.

Наразі "Брістоль" - єдиний готель в місті, який має в своєму розпорядженні два президентські люкси, а також ексклюзивні тематичні номери від провідних світових дизайнерів Fendi, Missoni і Ralph Lauren. В готелі представлено 113 апартаментів, SPA-центр з панорамним видом на місто, ball-room і три конференц-зали.

Одним з улюблених місць для відпочинку одеситів став ресторан Le Grand Cafe Bristol, оформлений в італійському неокласичному стилі. У цьому році він був номінований на премію "Сіль", як кращий ресторан при готелі. Вранці тут представлені сніданки з 120 позицій, а ввечері ресторан перетворюється в гастрономічний театр зі званими вечерями. До слова, в наступному році Le Grand Cafe Bristol відзначить своє десятиріччя.

Найцікавіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime, щоб нічого не пропустити.