Лайм

У Бабиному Яру відкрили інсталяцію розстріляних колон, і хейту довго чекати не довелося - що з нею не так

Незабаром відвідувачі Меморіального центру побачать ще кілька арт-проектів

До дня пам'яті жертв Голокосту на території Бабиного Яру в Києві відкрили аудіо-світлову інсталяцію, присвячену розстріляним колонам, і критики в соціальних мережах довго чекати не довелося. Авторам проекту одраз ж дісталося за "луна-парк", "КВН" і "дементорів", яких назвали недоречними в місці скорботи.

Нова інсталяція являє собою десять металевих колон, обгорнутих у чорні тканини, з рваними отвірами від куль - вони символізують розстріляних людей. Об'єкт також доповнений аудіо-доріжкою з хором голосів, які озвучують імена жертв Бабиного Яру.

"Боже, за що?! У Бабиному Яру виставили дементорів, - обурилася у Facebook доцент КНУ імені Тараса Шевченка Оксана Мацько. - Я ще розумію, що таке може бути на Хеллоуін або інсталяція "ОПЗЖ йде на вибори", але Бабин Яр - це місце скорботи, а не пересувний Луна-парк, і не КВН в піонерському таборі!"

У своєму пості Мацько також назвала інсталяцію "Гаррі Поттер і Бабин Яр", викликавши бурхливу дискусію серед своїх фоловерів.

"Градус ідіотизму в країні наближається до максимуму", "Жесть яка", "Який жах! Так зганьбити місце скорботи", "Маразм міцнішає", - стали обурюватися під постом.

Втім, подібну думку висловили не всі учасники дискусії. Деякі оцінили звуковий супровід інсталяції, ідею проекту в цілому і закликали критиків ставитися до подібних арт-об'єктів спокійніше.

Як розповів "Фактам" ICTV виконавчий продюсер Олексій Макухін, проект створювався у співавторстві з українським спецназом - метал для виготовлення колон розстріляли кулями того ж калібру, який застосовувався при розстрілі людей у Бабиному Яру 79 років тому. Під подіумом арт-об'єкту встановлений орган з 24 трубами різного діаметру.

"Це найбільша аудіо-візуальна інсталяція в Європі зараз, - зазначив режисер Ілля Хржановський. - Вона працюватиме 24 години на добу, сім днів на тиждень. Кожен житель і гість Києва зможе прийти сюди, щоб почути ці голоси минулого".

Згідно з інформацією на сайті Меморіального центру, незабаром його відвідувачі побачать ще кілька арт-проектів. Крім цього, на його території з'являться монокуляри, завдяки яким кожен бажаючий зможе побачити, як виглядав Бабин Яр 79 років тому.

Над проектами працював творчий колектив зі ста чоловік - громадян України, Ізраїлю, Великобританії та США за участю українського театрального режисера Влада Троїцького та російського режисера Іллі Хржановського.

Найцікавіші новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати