Лайм

В Україні пропонують ввести штрафи за сексизм: що це і як він проявляється

За дискримінацію за гендерною ознакою хочуть передбачити штраф, громадські роботи або ж адміністративний арешт

Останнім часом в ЗМІ та соцмережах все частіше миготить слово "сексизм", а народні депутати навіть пропонують встановити відповідальність за його прояви в Україні. Так, згідно із законопроектом, опублікованим на сайті Верховної ради, за дискримінацію за гендерною ознакою хочуть передбачити штраф, громадські роботи або адміністративний арешт. theLime вирішив розібратися, що ж таке сексизм і як він проявляється.

Згідно з Вікіпедією, "сексизм - це набір забобонів, антипатія, упереджене або негативне ставлення до людей певної статі або дискримінація людей за ознакою статі чи гендеру".

Наприклад, ви запитали подругу, що таке "реакція нейтралізації" або "транзистор", а вона не змогла вам відповісти на це питання. Сексизм буде проявлятися в тому випадку, якщо ви вважаєте, що вона цього не знає, бо вона жінка, а не тому що у неї не було того чи іншого досвіду в сфері хімії або фізики. Також, як приклад, проявом сексизму будуть висловлювання щодо до жінки, що вона погано водить авто або паркується, тому що вона - жінка.

Зазначимо, що слово "сексизм" ввели у вживання учасниці феміністського руху "другої хвилі" в США в 1960-х року, утворивши його за аналогією зі словом "расизм". Тобто якщо расизм - це дискримінація за кольором шкіри, то сексизм - за статевою ознакою.

Фото: pixabay.com

Історично склалося, що у чоловіків завжди було більше прав і привілеїв, тому найбільш часто цей термін використовується в сенсі чоловічої дискримінації по відношенню до жінок. Існує також термін "зворотний сексизм" - тобто дискримінація по відношенню до чоловіків. Це проявляється в тому, що, наприклад, чоловіки пізніше жінок виходять на пенсію або коли питання опіки над дітьми в суді найчастіше вирішуються на користь матері, а не батька.

Існує три види сексизму: ворожий, доброзичливий і внутрішній.

Ворожий сексизм проявляється в агресивному приниженні людини за статевою ознакою. Тобто коли говорять, що жінки нічого не можуть добитися самі без покровительства чоловіків, або що жінки - люди другого сорту, не люди взагалі і т.д.

Доброзичливий сексизм, навпаки, в позитивному ключі перебільшує жіночу крихкість і слабкість.

Внутрішній сексизм - це коли сама жінка захищає патріархальні засади і вважає себе слабкішою і гіршою за чоловіків, а також засуджує тих жінок, які, наприклад, вибрали кар'єру замість родини і дітей.

Фото: pixabay.com

У яких сферах зазвичай проявляється сексизм?

Виявляється, що він проявляється ще з раннього дитинства у вихованні, коли хлопчикам кажуть, що вони - чоловіки, тому їм має бути соромно, якщо вони будуть плакати, а дівчаткам - що їм потрібно бути охайними, так як вони майбутні господині та хранительки домашнього вогнища.

Також сексизм проявляється у релігії - коли жінкам не можна молитися в храмі в певні дні. А найбільше він проник у політику, економіку і всі сфери діяльності, коли на високі посади найчастіше призначають чоловіків або говорять жінкам, що їм не потрібна висока заробітна плата, так як у них є чоловік, а колезі чоловічої статі потрібно годувати сім'ю.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати