Лайм

Як самостійно почистити кондиціонер: 5 порад, щоб не зіпсувати техніку

Зробити це не так складно, як може здатися

У червні в Україну прийшла спека, а це означає, що всі чекають від холодильників, кондиціонерів та вентиляторів справної роботи. Раніше ми розповідали, як швидко розморозити холодильник старого зразка, а тепер ділимося порадами щодо самостійного чищення домашнього кондиціонера.

Підтримуючи кондиціонер у чистоті, ви зможете запобігти росту цвілі та грибка всередині. Крім того, чистий кондиціонер споживає менше енергії та не розповсюджує неприємний запах.

Доглядати за кондиціонером в домашніх умовах не так складно, як може здатися. Дотримуючись інструкцій виробника та наведених нижче порад, ви зможете підтримувати його чистоту, функціональність та енергоефективність.

Фото: Getty Images

Що знадобиться для чищення кондиціонера

Перш ніж приступити до роботи, візьміть такі матеріали:

  • Тепла вода
  • М'який мийний засіб
  • Ганчірка
  • Піддон для збирання води
  • Пульверизатор, наповнений 3% перекисом водню.
  • Щітка з м'якою щетиною
  • Балончик зі стисненим повітрям для чищення техніки (ціна в магазинах – від 100 грн за 500 мл)

1. Очистіть фільтр

Очищення фільтра всередині кондиціонера – найважливіше для його безперебійної роботи. Рекомендується пилососити фільтр щомісяця, навіть якщо ви не очищаєте весь прилад.

Спочатку переконайтеся, що кондиціонер вимкнено від мережі, потім зніміть передню панель і вийміть фільтр. Якщо він укритий пилом або брудом, використовуйте пилосос. Після цього промийте фільтр теплою мильною водою і дайте йому висохнути. Зачекайте, доки він повністю висохне, перш ніж вставляти назад у кондиціонер.

2. Протріть решітку та зовнішню поверхню

Поки фільтр сохне, промийте решітку теплою водою з м'яким мийним засобом. Або, якщо ви не хочете мити його, використовуйте вологу ганчірку. Ретельно очистіть проміжки, через які виходить повітря, дайте решітці повністю висохнути, перш ніж знову прикріпити.

Протріть верхню та бічні сторони кондиціонера. Зачекайте, поки зовнішня поверхня повністю висохне, перш ніж запускати пристрій.

3. Видаліть пил усередині кондиціонера

Більшість виробників рекомендують чистити внутрішній блок кондиціонера раз на півроку. Візьміть щітку з м'якою щетиною і обережно проведіть по алюмінієвих ребрах теплообмінника, щоб їх не погнути. Потім розпиліть стиснене повітря всередині пристрою, щоб здути пил.

4. Очистіть піддон і злийте воду

Злийте воду з піддону для збору конденсату, після чого видаліть сміття та бруд вологою ганчіркою. Дайте йому висохнути перед повторним збиранням.

5. Попередьте появу цвілі

Візьміть пульверизатор з перекисом водню та нанесіть його на місця, де повітря входить та виходить. Зачекайте, поки перекис висохне, перш ніж використовувати прилад — і все готово! Після чищення кондиціонера ви не тільки дихатимете більш чистим і холодним повітрям, але й продовжите термін служби вашої техніки.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати