Лайм

Пожовтіла шторка у ванній кімнаті: 5 простих способів повернути їй новий вигляд

Ці кошти допоможуть усунути жовті плями

Якщо домашній текстиль втрачає охайний вигляд, це не означає, що його потрібно негайно викидати. Раніше ми розповідали, як зробити білим пожовтілий тюль, а тепер ділимося лайфхаками для прання шторок у ванній. Це не тільки заощадить ваші кошти, але й зробить ванну більш гігієнічною.

Фото: Getty Images

Чому жовтіють шторки для ванни

Водопровідна вода містить залізо, мідь, хлор та інші речовини, що використовуються для її очищення або є "побічним продуктом" старих труб. Так, надлишок заліза у воді призводить до того, що на поверхні шторок для ванни, на самій ванні, змішувачах і біля зливу цей мінерал окислюється та залишає жовті та коричневі сліди іржі.

Також плями на фіранках залишають колонії бактерій Serratia marcescens. Ці умовно-патогенні мікроби люблять вологе середовище та розмножуються при температурі до 40°C. Їх відмінні риси - рожевий і помаранчевий слиз, який з'являється у ванній кімнаті на шторках, плитці, у куточках душової кабіни.

Як випрати шторку у пральній машині

Способи прання шторок для ванни залежать від їх матеріалу та кольору. Якщо фіранку виготовлено із синтетичної кольорової тканини, її можна очистити у пральній машині. Використовуйте м'який мийний засіб та холодну воду, додатково поклавши у барабан пару рушників.

Шторки для ванни часто виготовляють із поліестеру, вінілу або суміші полімерів. При пранні фіранок для душу з поліестером слід використовувати тільки м'який миюйний засіб. Відбілювачі з хлоркою не підходять, оскільки можуть спричинити пожовтіння білого поліестеру і навіть роз'їсти зовнішній шар матеріалу.

Лимонна кислота для видалення плям

Щоб позбутися плям і жовтизни, в контейнер для прального порошку можна засипати 3 пакетики лимонної кислоти. Виперіть фіранку в холодній воді, після чого запустіть додатковий цикл полоскання з 1 склянкою оцту. Щоб закріпити ефект, можна замочити її на кілька годин у підсоленій теплій воді (250 г солі на 10 л води).

Фото: Getty Images

Сода для прання пожовклих шторок

Сода - універсальний засіб для чищення, і з жовтими плямами на тканинних та пластикових фіранках вона теж впорається. Зніміть шторку з кілець і покладіть на рівну поверхню. Обробіть плями пастою, виготовленою з 1 ст.л. харчової соди та 1 ч. л. теплої води. Потріть пляму жорсткою стороною мочалки або старою зубною щіткою, залиште на півгодини і промийте чистою водою. Такий народний засіб має впоратися із жовтими плямами.

Видалення мікробів зі шторки для ванни

Щоб позбавитися бактерій Serratia marcescens, змішайте півсклянки харчової соди з 1 столовою ложкою рідини для миття посуду і додайте в суміш невелику кількість води. Змочіть рідкою пастою мочалку і енергійно потріть фіранку. Ретельно промийте від залишків мийного засобу, після чого просушіть фіранку.

Щоб шторки для ванни довше залишалися чистими і не ставали розсадником мікробів, бажано провітрювати кімнати після купання і прати їх раз на місяць.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати