Кавун – не лише смачна, але й корисна ягода, без якої важко уявити літній сезон. Проте обрати вибрати "вдалий" плід вдається далеко не завжди, тому перед покупкою не зайвим буде дізнатися про деякі хитрощі. Саме про них theLime розповість у цьому матеріалі.
На що слід звернути увагу при виборі кавуна?
Форма. Кавуни з нерівностями, вм’ятинами або порізами обирати не слід. Порушення форми може вказувати на те, що кавун не отримував достатньої кількісті води або не був належним чином опилений. Порізи та вм’ятини можуть свідчити про наявність комах, грибків або бактеріального забруднення всередині, а також на некоректне траспортування плодів.
Вага. Солодкий і стиглий кавун має бути досить важким для свого розміру. Це є ознакою того, що у ньому достатньо рідини, а значить він соковитий та солодкий.
Бочок кавуна. Жовта пляма на ньому вказує на те, що кавун лежав до збору врожаю і дозрівав на лозі, тому повинен бути солодким. Більш світла пляма говорить про те, що урожай зібрали занадто рано і він міг не досягнути максимальної стиглості.
Звук. Це досить популярний метод, який люблять використовувати любителі кавунів. Відомість цього способу і призвела до того, що дослідники розробити аналіз вібрацій, які, як було доведено, все ж допомагають визначити стиглість ягоди. Стиглий кавун при ударі повинен видавати глибокий звук, що нагадує тенор. Якщо звук глухий або плаский – кавун перезрів.
Міцність. Стиглий кавун має тверду шкірку, яка не боїться тиску. Якщо ж її вдається трохи продавити - кавун перезрів. Також можна перевірити стиглість нігтем: якщо кавун стиглий, вам не вдасться його проколоти.
Хвостик. Це дуже важлива частина ягоди, адже саме через неї плід отримує всі поживні речовини. Зелене стебло зазвичай свідчить про те, що кавун був зібраний занадто рано та ще не дозрів. Тоді як сухе жовте або коричневе стебло є ознакою стиглого смачного кавуна.
Ознаки пошкодженого кавуна:
- Плями темного кольору можуть вказувати на присутність грибка або бактерій.
- Перенасичена водою м’якоть може говорите про те, що в кавуні занадто велика кількість води або є грибкова інфекція.
- Плями білого або світло-коричневого кольору можуть вказувати те, що комахи або черви вже "посмакували" цим кавуном.
- Плями на внутрішній частині кірки - це ознака бактеріального захворювання, що характеризується коричневими сухими ділянками.
- Кислий або їдкий запах може вказувати на те, що в м’якоті розпочався процес бродіння.
- Дізнайтесь, як вибрати якісний мед і розпізнати підробку. Корисні поради знайдете тут.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.