Лайм

Як вибрати якісний мед і розпізнати підробку: корисні поради покупцям

Озбройтеся кількома правилами правильного вибору бджолиного продукту

Корисні властивості меду відомі кожному. У кулінарії його використовують не тільки як самостійний продукт, але й для випікання тортів та приготування солодкої консервації. Найчастіше ми купуємо мед на ринку, навіть не знаючи, справжній він чи ні. У цьому матеріалі розповімо, як відрізнити підробку від оригіналу і на що варто звертати увагу, вибираючи бджолиний продукт.

Які існують види меду та яку користь вони несуть для організму

Фото: pixabay.com

Липовий мед – світло-жовтий, легко кристалізується, має характерний запах. Використовується при захворюванні дихальних шляхів, благотворно позначається на шлунково-кишковому тракті (ШКТ) та нирках.

Акацієвий мед - прозорий, світлий, більш рідкий, зі слабким ароматом акації. Кристалізується повільно. Рекомендований при захворюваннях серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, жіночих запальних недугах.

Конюшинний мед - безбарвний, майже прозорий, а слабкий аромат викликає у покупців сумніви щодо його натуральності. Його рекомендують використовувати при проблемах із потенцією.

Плодовий мед (поліфлорний, з ягідних і плодових культур) - світло-бурштиновий, з ніжним запахом та смаком. Він має виняткові дієтичні якості.

Фото: pixabay.com

Гречаний мед - яскравий, майже коричневого кольору, з властивим тільки йому ароматом та легкою гіркуватістю. Його використовують для лікування хвороб шлунка, крові та шкіри, а також додають у кондитерські вироби.

Польовий та луговий мед - світло-бурштинового або коричневого кольору, з приємним запахом та смаком. Має широкий спектр лікарських властивостей.

Кульбабовий мед - густий, має характерний жовтий колір, винятковий запах, злегка гірчить. Загоює рани і має протизапальну дію.

Фото: pixabay.com

Соняшниковий мед – золотисто-жовтий, приємний за смаком, швидко кристалізується. За лікувальними властивостями поступається основним медам.

Буркуновий мед - найрідкісніший вид бджолиного продукту. Він має білий, іноді молочний або бурштиновий колір та характерний ванільний запах. Рекомендується при серцевих захворюваннях.

Як вибрати якісний мед?

При виборі меду спочатку варто звернути увагу на те, як він стікає з ложки. Якісний продукт буде рівно стелитись і утворювати горбик. Якщо він дуже швидко стікає, то він незрілий. Такий мед не довго зберігатиметься і може забродити.

Фальшивий мед подібний до клею: рясно стікає і капає з ложечки вниз, утворюючи бризки.

Фото: pixabay.com

Щоб дізнатися, чи додані в продукт вода та цукор, скористайтесь простим методом. Візьміть лист паперу, що добре вбирає вологу, і капніть на нього мед. Якщо він розтечеться і утворить мокрі плями, або навіть просочиться крізь папір – ви придбали підробку.

Як перевірити мед на наявність крохмалю? Для цього на дно склянки покладіть трохи меду і залийте окропом. Розмішайте та залиште до повного охолодження. В остиглу рідину капніть кілька крапель йоду і подивіться на реакцію: якщо посиніє - доданий крохмаль.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації