Лайм

Як правильно зберігати мед в домашніх умовах і чи можна ставити його в холодильник

Сміливо робіть запаси солодких ласощів на зиму

Восени багато українців запасаються медом на зиму. Цей солодкий продукт бджільництва довго зберігається, його можна їсти вприкуску з чаєм або використовувати для приготування різних страв, наприклад, вітамінної пасти Амосова. При цьому важливо вибрати натуральний мед, а не підробку, яка не потішить ні смаком, ні користю.

Зберігати мед у домашніх умовах дуже легко, і навіть якщо він почне кристалізуватися (що з натуральним медом відбувається завжди), його можна "відновити" і вживати в їжу.

Фото: Getty Images

Правила зберігання меду

Мед зберігають у прохолодному місці, далеко від прямих сонячних променів, у щільно закритій тарі. Для цього підійде будь-яка скляна банка чи пластиковий контейнер, безпечний для харчових продуктів. У каструлях чи металевих банках мед зберігати не варто, оскільки вони можуть окислюватися.

Ставити мед у холодильник і заморожувати не потрібно, хоч і не протипоказано. Низька температура призводить до затвердіння меду, і тоді вам доведеться нагрівати його, щоб повернути в рідкий стан.

Ідеальні умови для зберігання меду – кімнатна температура. Якщо повітря в будинку нагрівається вище 25 градусів, мед краще прибрати в більш прохолодну комору. Тримайте банки з медом подалі від плити, будь-яких тепловиділяючих приладів та сонячного світла.

Слідкуйте за тим, щоб у мед не потрапляла вода. Щоразу, коли набираєте мед, використовуйте суху ложку. Інакше в банці може початися бродіння, і замість меду ви отримаєте "медовуху".

Як довго зберігається мед

Завдяки високій концентрації цукрів мед знаходиться серед натуральних продуктів, що зберігаються найдовше. За правильних умов може мати практично необмежений термін придатності. Хоча на банках меду термін придатності часто обмежують двома роками, він може зберігатися десятиліттями. Навіть якщо мед потемнів, кристалізувався, частково втратив смак чи аромат, вважати його "зіпсованим" у тому ж сенсі, що й інші продукти, не можна.

Фото: Getty Images

Що робити, якщо мед закристалізувався

З часом мед, який був прозорим під час купівлі, починає каламутніти, ставати більш в'язким. Цей процес називається кристалізацією. Він абсолютно природний, не шкодить меду та не свідчить про погіршення його користі чи смаку.

Натуральний сирий мед із високим вмістом пилку кристалізується швидше, ніж мед від комерційних виробників. Низькі температури також спричиняють утворення кристалів. Деяким людям більше подобається кристалізований мед, і багато бджолярів виробляють його спеціально.

Як зробити кристалізований мед рідким

Зробити кристалізований мед ріднким дуже просто. Просто помістіть банку в каструлю з гарячою водою та перемішайте, злегка нагріваючи її. При цьому не перегрівайте мед: це може змінити його смак та колір. У зв'язку з цим не варто нагрівати мед у мікрохвильовій печі.

До речі, твердження, що при нагріванні мед стає шкідливим для здоров'я – міф. Термічна обробка меду знижує його антиоксидантні властивості і призводить до збільшення вмісту гідроксиметилфурфуролу (HMF), але ця речовина міститься у великій кількості у каві, сухофруктах, хлібобулочних виробах та іншій їжі. Немає підтверджених наукою даних про те, що HMF є токсичним для людей.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються