Лайм

Як позбутися жовтих плям на матраці: топ-4 народні засоби для чищення

Ці засоби точно є у вашому домі

Почистити матрац від плям іноді може бути нелегко, адже є забруднення, які давно в’їлися і погано піддаються очищенню. Однак засмучуватися точно не варто, адже є безліч народних методів, які допоможуть вирішити проблему. У цьому матеріалі theLime розповість, як видалити з матрацу плями від поту та сечі.

Фото: Getty Images

Спосіб 1: сода та перекис водню

Цей метод вважається одним із найефективніших, оскільки впорається навіть із застарілими плямами. Перекис руйнує структуру біологічних виділень, а сода використовується як каталізатор - посилює її дію. З'єднання цих двох компонентів призводить до хімічної реакції, в результаті якої утворюється кисень - саме він руйнує молекули, що в'їлися, при цьому очищає поверхню і дезінфікує її.

Як очистити: на ватний диск нанесіть перекис, після чого потріть ним забруднену ділянку, зверху насипте соду. Залиште на 10 хвилин, потім потріть жорсткою губкою або щіткою. Пам'ятайте, що спальне місце має ретельно просохнути після очищення.

Читайте також: Як прибрати неприємний запах матраца: доступні засоби, які вирішать проблему.

Цей спосіб не можна використовувати, якщо наповнювач із бавовни або кінського волоса. Перекис та сода підходять тільки для синтетичних виробів.

Спосіб 2: лимонна кислота або лимонний сік

Цей метод підійде у тому випадку, коли від сечі та поту потрібно почистити дитяче ліжко. Це пояснюється тим, що рівень сечової кислоти в дитячій сечі незначний і барвник не стійкий, тому використовувати агресивні засоби з перекису і соди у такому разі не потрібно. Окрім цього, лимон – екологічно чистий, безпечний продукт, який підходить для догляду за дитячими речами.

Як очистити: в окремій ємності змішайте 1 ч. ложку лимонної кислоти або 1/3 склянки лимонного соку з 1 склянкою води. Розчин перелийте в пульверизатор і нанесіть на забруднену ділянку. Залиште засіб подіяти на чверть години, після чого потріть губкою або щіткою.

Слід дочекатися, коли спальне місце повністю висохне після очищення, і лише потім можна застеляти ліжко. Цей метод є щадним, тому його сміливо можна використовувати для натуральних матеріалів – бавовни та вовни.

Фото: Getty Images

Спосіб 3: спирт

Це універсальний засіб, який можна використовувати як для синтетики, так і натуральних тканин, для всіх наповнювачів.

Як очистити: спирт нанесіть на ватний диск, відіжміть на покладіть на потрібне місце. Через 25 хвилин приберіть його, почистіть матрац щіткою за потреби та дайте повністю висохнути.

Читайте на тему: Як часто потрібно прати постільну білизну, подушки та ковдри.

Як почистити матрац від сечі домашніх улюбленців?

Тут задача буде дещо складніша, оскільки через високу концентрацію уринової кислоти сеча тварин має різкий і стійкий запах, швидко в'їдається в тканину і проникає в наповнювач. У такій ситуації слід застосувати сильний засіб – нашатирний спирт.

Як очистити: 1 ч. ложки нашатирю та 0,5 л води з’єднайте в окремій ємності. Далі за допомогою ватного диска або пульверизатора нанесіть розчин на забруднену ділянку та потріть губкою. Якщо з першого разу позбутися плями не вдалось, повторіть процедуру очищення.

Бажано виконувати очищення в рукавичках, щоб запобігти можливим опікам.

Загальні правила, про які слід пам’ятати:

  • Починати обробку забруднень слід від країв, поступово рухаючись до центру - так пляма не збільшиться.
  • Використовуйте сухі методи чищення, старайтесь мінімально намочити матрац в процесі очищення, бо волога швидко проникає всередину, у наповнювачі, що може призвести до активного розмноження бактерій та кліщів.
  • Після прибирання не забудьте ретельно провітрити спальне місце, і лише потім слід застеляти простирадло.
  • Не рекомендовано використовувати сухий пральний порошок, оскільки його тверді частинки погано розчиняються у воді і залишаться у швах та складках. Рідкий порошок значно легше змішати в необхідній пропорції.
  • Для нанесення засобу використовуйте губку, мікрофібру, ватні диски, щоб не пошкодити волокна тканини.

Фото: Getty Images

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару