Лайм

У прогнозі погоди пишуть "відчувається як": хто визначає цей показник

Температура може сильно відрізнятися від фактичної

У більшості прогнозів погоди сьогодні вказують не лише фактичну температуру повітря, але й те, як вона відчувається. Різниця часом буває відчутною, наприклад, "-3°С, відчувається як -10°С". Багатьох людей цікавить, як формується цей показник і хто вирішує, як саме відчувається погода. Про це метеорологи розповіли виданню Fox Weather.

Читайте також: Чи прийде весна в Україну раніше? Народний синоптик дав прогноз на лютий.

Фото: Getty Images

По суті, "відчувається як" - це те, наскільки теплим або холодним повітря відчувається для людського тіла, якщо врахувати такі змінні, як відносна вологість, швидкість вітру і навіть кількість сонячного світла. Загальноприйнятого алгоритму розрахунку цього показника немає, хоча деякі метеорологічні служби, наприклад, Національна погодна служба США, використовують свої методи обчислення.

Влітку таку температуру ще називають "індексом тепла". Це міра того, наскільки гарячим здається повітря, якщо брати до уваги температуру і вологість (точку роси). Наприклад, у вологий літній день індекс тепла буде помітно вищим від фактичної температури повітря.

Взимку "відчувається як" можуть також називати "холодом вітру". Це те, наскільки холодним повітря відчувається на вашій шкірі з урахуванням вітру за будь-якої температури від +10°С і нижче, і швидкості вітру вище 5 км/год. Це означає, що у вітряний зимовий день холод відчуватиметься значно сильніше фактичної температури повітря.

Читайте також: В Україну йдуть дві потужні хвилі снігопадів: дати і карта погоди.

Тонкий шар теплого повітря, який створюється теплом тіла, знаходиться прямо над вашою шкірою. Вітер забирає це тепло. У міру збільшення швидкості вітру кількість тепла, що втрачається вашим тілом, також збільшується. Отже, чим сильніший вітер, тим холодніше відчуватиметься повітря.

При низькій вологості і слабкому вітрі (5 км/год чи нижче) холод не відіграє ролі, тому що тонкий шар теплого повітря залишається близько до вашої шкіри. Це означає, що температура повітря на вулиці буде відчуватися близько до тієї, що показує термометр.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються