Лайм

Як обробити і загартувати насіння перцю перед посадкою на розсаду

Перевірені поради допоможуть отримати бажаний результат

Перед посівом перець потрібно попередньо обробити - у такому разі шанси отримати гарний якісний урожай значно зростуть. Що ж саме потрібно робити та чому є кілька ключових етапів - розповімо далі. Також раніше ми ділилися місячним календарем городника на лютий-2024.

Читайте також: Потрібно для оздоровлення саду: які плодові дерева досвідчені садівники обрізають наприкінці зими.

Фото: unsplash.com

Сприятливі дні для посадки перцю на розсаду у лютому та березні:

лютий — 2, 3, 12, 15, 16, 19, 20, 21, 29

березень — 1, 2, 13, 14, 18, 19, 27, 28, 29

Отже, перець перед посадкою має пройти кілька етапів, далі розповімо детальніше про кожен із них. Перша стадія - це відбір насіння. Його потрібно перебрати. Якщо ж посіяти весь посадковий матеріал, сходи будуть нерівномірними. Для цього просто висипте насіння на папір на око і відберіть великі та дрібні для посіву. Залиште насіння середнього розміру.

Щоб визначити яке насіння пустотіле, опустіть його в ємність з водним розчином солі (30 г на 1 л), через 5-7 хвилин дістаньте ті, що опустилися на дно, промийте і просушіть. Насіння, яке піднялося, викидайте, адже воно не дасть сходів.

Другий етап - знезараження насіння

Перед посівом замочіть його у розчині марганцівки на 10-15 хвилин, потім промийте та просушіть. Після такої процедури хвороби для майбутнього урожаю будуть не страшні. Також можна скористатися вже готовими засобами, які матимуть спеціальний протигрибковий ефект.

Наступний етап - насичення мікроелементами

Замочування насіння перцю в живильному розчині є важливим, проте не обов'язковим. Деякі господарі купують мінеральні суміші, інші - використовують свої, роками перевірені рецепти. Найбільш популярним із них залишається спосіб замочування в розчині деревної золи, яка містить близько 30 необхідних мікроелементів. Для його приготування в 1 літрі води розведіть 20 г золи, дайте відстоятися протягом доби, далі насіння перцю покладіть у тканинний мішечок і опустіть в розчин на 5 годин. Після закінчення цього часу дістаньте його і розкладіть для просушування на папір. Проводити процедуру потрібно у день перед посівом.

Читайте на тему: Урожай буде на місяць раніше: як підгодовувати розсаду, захистивши від шкідників та хвороб.

Фото: unsplash.com

Четвертий етап - замочування перед посівом

Деякі господарі радять перед посівом розкласти насіння перцю в один шар на мокру тканину, вату, мочалку або паперову серветку. Щоб волога зберігалася якомога довше, зверху його теж потрібно накрити. Для отримання потрібного результату стежте за тим, щоб насіння постійно було вологим, а температура в приміщенні не опускалася нижче 25°. Через тиждень або два почнуть з'являтися паростки. Ви можете посіяти насіння перцю, яке вже набрякло, або ж те, яке вже проросло. Якщо обираєте другий варіант, садіть насіння як тільки паростки почнуть з'являтися.

Загартовування перцю - ще один етап

Перед посівом помістіть набрякле насіння на добу в приміщення з температурою повітря -1° або протягом 10 діб тримайте його в теплому місці, а на ніч переміщайте в холодне (до -20°). Загартовування сприяє тому, щоб насіння легше переносило переміщення в ґрунт, також воно швидше проросте і буде більш стійким до коливань температур. Після загартовування городники висівають насіння перцю, а перед цим просушують його.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Які знаки Зодіаку відчувають себе самотніми та чому, розповіли фахівці - у списку опинилися Водолії, Тельці, Діви, Козероги

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Як в домашніх умовах приготувати різні варіанти салатів з червоною рибою, куркою, моцарелою та зеленню, щоб здивувати гостей на Великдень  

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Український дизайнер Андре Тан продемонстрував, який одяг можна вдягнути до церкви на святкове богослужіння на честь Великодня