Лайм

Розсаду помідорів можна пікірувати сухим і вологим способом: коли і як це робити

Перевірте ефективність цих методів

У березні багато городників займаються посівом насіння на розсаду, вносять різноманітні добрива, а також пікірують рослини. theLime вирішив докладніше розповісти, що таке пікірування, коли його проводити і які є способи зробити це.

Читайте також: Коли пікірувати петунію та як це правильно робити, щоб усі квіти прижилися.

Пікірування – це пересадка розсади із великої ємності в індивідуальні контейнери. Розсаду томатів краще при цьому розпікувати раніше, ніж пізніше. Також треба стежити, щоб сіянці не переросли.

Коли пікірувати помідори у 2024 році

Пікірувати томати потрібно через 21 день після посіву – коли з'являються 2-3 справжні листки.

Помідори нормально переносять пересадку, тому можна не боятися, що паростки не приживуться у маленькій ємності. Відзначимо, що пікірування це не одноразова пересадка рослин. Деякі пікірують томати 2-3 рази, оскільки часте пікірування робить їх міцнішими.

Фото: unsplash.com

Сухий спосіб

За 1-2 дні до запланованого пікірування перестаємо поливати розсаду. Потрібно, щоб земля не була надмірно важкою і сіянці легко виймалися з ґрунту. Також заздалегідь робимо в ємностях лунку - глибина потрібна така, щоб стебло повністю занурилося в землю.

Дістаємо паросток томату із землі, зробити це можна за допомогою чайної ложки. Переносимо рослину до нового горщика, у якому заздалегідь підготовлений ґрунт.

Читайте також: Як зрозуміти, що грунт для розсади заражений: не пропустіть ці ознаки.

Далі землю підсипаємо практично до сім'ядольних листків, після чого ущільнюємо і завершуємо поливом водою кімнатної температури.

Мокрий спосіб

Рясно поливаємо нашу розсаду за годину до пікіровки. Після цього вміст ємності акуратно висипаємо на робочу поверхню. За допомогою палички розділяємо рослини і садимо в окремі контейнери. Після посадки в ґрунт утрамбовуємо і бризкаємо з пульверизатора.

Фото: pinterest

Догляд після пікірування

Перші три дні після цього температура повітря в приміщенні має бути близько 15-17 °С уночі та 20-23 °С- вдень.

Коли розсада приживеться, а це близько 4-7 днів після пікірування, температуру знижуємо до 18-20 °С вдень і до 15-16 °С – уночі.

Через 10 днів, коли у саджанців прискориться ріст кореневої системи, варто потурбуватися про природне освітлення. В хорошу сонячну погоду розсаду бажано виносити на свіже повітря на 20-30 хвилин кожного дня. З часом поступово збільшуємо час перебування на вулиці.

Фото: unsplash.com

Підгодівля розсади помідорів

Раз на два тижні після зволоження ґрунту рослини потрібно підгодовувати. Для цього можна використовувати комплексні добрива або самостійно зробити розчин. Якщо обрали другий варіант, для приготування рідини візьміть: 10 л води, 12 г сульфату калію, 35 г суперфосфату та 4 г сечовини.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються