Лайм

Злісні вороги на грядках: які овочеві культури не садять поруч, щоб не зіпсувати урожай

Запам'ятайте це

Досвідчені городники вже з перших днів весни, незважаючи на те, що ще дуже холодно, починають замислюватися над тим, що вони саджатимуть на заміській ділянці влітку. Тому багато хто готує грунт і вирощує розсаду зі старого насіння в домашніх умовах. theLime вирішив докладніше розповісти, які овочеві культури не варто розміщувати поряд на городі, якщо ви хочете зібрати добрий урожай.

Алелопатія – властивість одних організмів (мікроорганізмів, грибів, рослин, тварин) виділяти хімічні сполуки, які гальмують чи пригнічують розвиток інших. Сусідство з одними культурами йде рослинам на користь, а з іншими згубно позначається на рості та врожайності.

Фото: pixabay.com

Які ж овочеві культури не можна саджати поряд?

Картопля та томати

Причиною несумісності є близька спорідненість цих культур. І картопля, і томат належать до сімейства пасльонових і, відповідно, мають однакові хвороби, а також страждають від тих самих шкідників.

Вирощування томатів та картоплі на сусідніх грядках призводить до небажаного обміну хворобами.

Це ж правило поширюється і на інших представників цього сімейства: перці та баклажани також не можна саджати неподалік картоплі та томатів.

Перець та бобові

Не рекомендується також вирощувати недалеко одне від одного перець та бобові рослини. Ці культури нерідко стають жертвами антракнозу – грибкового захворювання, коли на них з'являються чорні плями, рани на стеблах та листі рослин, має місце загнивання плодів.

На антракноз часто хворіють на гарбузові культури (огірки, дині, кабачки, кавуни), ягідні чагарники (малина, аґрус, смородина), полуниця. Поряд з ними також не варто висаджувати перець, горох, квасолю та бобові.

Читайте також: Як знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин: секрети досвідчених городників.

Горох і цибуля, часник

Горох і цибуля є злісними ворогами. Ріст гороху пригнічують різні види цибулі (ріпчаста, цибуля-порей, шніт-цибуля і навіть декоративний алліум). Також згубно діє на горох і сусідство з часником.

Поруч із горохом найкраще саджати моркву, ріпу, огірки, петрушку, кольрабі.

Морква та кріп

Вважається, що кріп уповільнює зростання моркви, тому ці дві культури не варто вирощувати по сусідству.

Ріст і розвиток моркви також пригнічується анісом та петрушкою. А ось горох, шпинат та цибуля, навпаки, позитивно позначаються на дозріванні коренеплоду.

Читайте також: Як розпізнати найнебезпечніші хвороби розсади – кореневу гниль та чорну ніжку.

Салат латук та броколі

Насіння салату латук погано сходить на грядках, де раніше росла капуста броколі або посаджена зараз у безпосередній близькості. Речовини, що виділяються броколі у ґрунт у процесі життєдіяльності, пригнічують зростання та розвиток латуку.

Гарними сусідами для цього виду салату стануть різні види цибулі, огірки, редис, полуниця, буряк.

Капуста та виноград

Капустяні грядки слід розмістити якнайдалі від винограду. Говорять, що смак ягід від близькості капусти значно погіршується.

Біля винограду найкраще посадити базилік, герань, орегано, які своїм сильним запахом будуть відлякувати шкідників. По сусідству з виноградником також доцільно висаджувати горох, квасолю, конюшину, ожину.

Сприятливе сусідство капусти з кропом, м'ятою, ромашкою, розмарином, шавлією, чебрецем.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Українська співачка повідомила про третій викидень і зізналася, чи хоче ще дітей

Співачка Альона Омаргалієва розповіла, що пережила три викидні - виконавиця зізналася, чи не втратила надію народити другу дитину

Шанси України на перемогу в "Євробаченні-2024" знову підвищилися: новий прогноз букмекерів

Прогнози букмекерів щодо переможця Євробачення-2024 - аlyona аlyona і Jerry Heil опинилися на третьому місці з ймовірністю 13% - таблиця

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні