RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко готує особливий статус Донбасу: подробиці секретних угод

9 червня в Раді планується пакетне голосування, присвячене змінам до Конституції в частині децентралізації

9 червня в Раді планується пакетне голосування, присвячене змінам до Конституції в частині децентралізації Петро Порошенко готує особливий статус Донбасу Фото: Владислав Содель

Як стало відомо "Апострофу", помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд виставила президенту Петру Порошенку жорсткий дедлайн – до 10 червня завершити конституційні зміни щодо судової реформи та децентралізації влади. У разі невиконання з боку Києва політичних зобов'язань і "рекомендацій" американських партнерів Захід буде змушений послабити санкційне тиск на Кремль.

Голосування по судовій реформі вже заплановано на 2 червня. За інформацією перевірених джерел, на 9 червня в парламенті заплановане пакетне голосування за зміни в Конституцію в частині децентралізації державної влади, а також виборче законодавство. Голосувати за відповідні ініціативи будуть в один день за схемою "Луценко - генпрокурор". Якщо голосування все-таки відбудеться, то окупованому Донбасу буде надано особливий статус місцевого самоврядування і буде надано зелене світло виборів. За такого розкладу м'яч буде на стороні Кремля, від якого вимагають виведення незаконних військових формувань і доступу до неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону. У Кремлі розуміють, що після того, як Київ проголосує за зміни до Конституції та виборчого законодавства, вимагати від української влади зміни або узгодження положень у цих законопроектах з представниками незаконних ДНР і ЛНР буде нереально. Тому Кремль і робить спроби ескалації ситуації на Донбасі, які супроводжуються великими втратами українських бійців. Головна мета активізації бойових дій - створити для Порошенка неприємний фон навколо голосування за зміни до Конституції, а також мобілізувати радикально налаштовані організації та партії війни.

Банкова також побоюється, що зірвати дуже важливе голосування за статусом Донбасу може Надія Савченко, яка є некерованою та емоційною людиною. Маючи статус політичного в'язня "путінського режиму", Савченко як лідер громадської думки може влаштувати демарш у сесійній залі. У зв'язку з цим Адміністрація президента готує Надії Савченко двотижневе міжнародне турне на Захід для того, щоб тимчасово виключити її з політичного процесу. Готує відповідний візит заступник голови АПУ Костянтин Єлісєєв. Якщо Банковій все-таки вдасться відправити Савченко в міжнародне турне, то в такому випадку мало що зможе перешкодити голосуванню, яке готується в умовах секретності.

Для створення видимості всенародної підтримки 7 червня в Українському домі відбудуться збори депутатів усіх рівнів, які представлятимуть регіони України, в тому числі Крим. За наявною інформацією, проводити збори буде особисто Петро Порошенко, який оголосить про необхідність завершення реформи децентралізації, а також про врегулювання конфлікту на Донбасі. Такого роду зібрання має продемонструвати всім противникам особливого статусу Донбасу, що це рішення схвалено місцевими радами всіх рівнів і рекомендовано для остаточної легалізації в стінах парламенту.

І варто зазначити, що для успішного голосування вже зроблено досить багато домашньої роботи.

По-перше, після інциденту 31 серпня 2015 року під стінами парламенту, коли конституційні зміни стосовно децентралізації голосувалися в першому читанні, силові структури вміло зачистили і дискредитували будь-які спроби стихійних політичних акцій протесту.

По-друге, за допомогою опублікованої "чорної каси" Партії регіонів влада послабила вплив політичних опонентів, які опинилися на гачку в Порошенка. Як не дивно, але після публікації скандальної "амбарної книги" критика особливого статусу Донбасу з боку націоналістів і радикалів почала зменшуватися.

По-третє, між головними політичними акціонерами вже досягнуто політичне рішення стосовно Донбасу, яке мають намір підтримати депутати фракцій "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Опозиційний блок" і різних депутатських груп. Якщо Петро Олексійович досягне успіху зі своїм планом, то, як він вважає, можна буде спокійно піти в літню відпустку і гарантувати собі наступний, 2017-й, рік спокійного президентства.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України