RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Потепління з Європи: названа дата введення безвізового режиму для України

Про скасування віз для українців можуть оголосити 24 листопада на саміті Україна - ЄС

Про скасування віз для українців можуть оголосити 24 листопада на саміті Україна - ЄС Рішення про надання Україні безвізового режиму може символічно бути прийнято в річницю початку революції гідності Фото: EPA/UPG

Рішення про надання безвізового режиму Україні планується оголосити вже 24 листопада на саміті Україна-ЄС. Про це "Апострофу" повідомило інформоване джерело в АП. Цього також не виключають опитані депутати і експерти. У такому разі, враховуючи необхідний час на технічні процедури, українці зможуть подорожувати Європою без віз вже з Нового року.

Новий глава Представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі під час своєї першої прес-конференції 10 жовтня в черговий раз висловив сподівання, що українці незабаром зможуть їздити в Європу без віз. Однак він так і не зміг дати чіткої відповіді, чи буде про рішення скасувати візовий режим оголошено 24 листопада під час саміту Україна-ЄС. "Кілька місяців тому Європейська Комісія зробила висновок, що Україна виконала всі умови для отримання безвізового режиму. Тепер рішення повинні прийняти Рада ЄС та Європейський парламент. Я не можу вам сказати, чи буде прийнято рішення про безвізовий режим 24 листопада, але можу сказати, що ми всі сподіваємося, що Рада ЄС та Європейський парламент зможуть надати громадянам України можливість подорожувати в ЄС без віз", - сказав Мінгареллі.

Як раніше повідомив "Апострофу" єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоханнес Хан, зараз в Європейському парламенті і в Раді Європи триває інституційна дискусія, який з органів буде відповідальний за механізм надання Україні безвізового режиму. Також затримка з наданням безвіза Україні (але не тільки їй) прямо пов'язана з закінченням вироблення країнами ЄС механізму призупинення дії безвізового режиму. Як повідомив на своїй сторінці в Twitter брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк, Рада ЄС і Європарламент, швидше за все, обговорять цей механізм в кінці жовтня. Це означає, що до цього терміну Україні на безвізовий режим навряд чи варто розраховувати. Це підтверджує і той факт, що до порядку денного майбутньої сесії Європарламенту, яка пройде 24-27 жовтня в Страсбурзі, питання про надання безвізового режиму не був внесене. Втім, закінчення наступної пленарної сесії у Європарламенті, яка відбудеться 21-24 листопада, якраз збігається з початком саміту Україна-ЄС.

Як розповіло "Апострофу" інформоване джерело в Адміністрації президента, цілком імовірно, що рішення про надання Україні безвізового режиму буде оголошено саме на листопадовому саміті. "Існує висока ймовірність того, що це відбудеться на саміті Україна-ЄС у листопаді", - сказало джерело.

Експерти, опитані "Апострофом", також вважають достатньою високою ймовірність оголошення рішення ЄС 24 листопада. Так, колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що глава представництва ЄС просто "перестрахувався", не давши чітку відповідь про можливість оголошення рішення в листопаді. "Вже є дата проведення саміту Україна-ЄС, і загальне розуміння обох сторін полягає в тому, що до цієї дати повинні бути, як мінімум, завершені з європейської сторони всі необхідні внутрішні процедури, які повинні дати керівництву ЄС право оголосити, що рішення позитивне", - прокоментував Огризко "Апострофу" висловлювання Мінгареллі. Він додав, що обидві сторони хочуть "приберегти цю новину до саміту".

Володимир Огризко переконаний, що українці зможуть їздити без віз до ЄС вже через кілька тижнів після оголошення рішення. "Це залежить від деяких технічних деталей, але я думаю, що тимчасовий проміжок буде зовсім коротким. Це може відбутися буквально через кілька тижнів (після оголошення рішення, - "Апостроф")", - переконаний Огризко.

У свою чергу, народний депутат, секретар парламентського комітету з питань євроінтеграції Олена Сотник, також зазначила, що, хоча ніяких конкретних дат європейці не обіцяли, оголошення рішення на саміті є цілком можливим. "За графіком Європарламенту це виглядає цілком можливим, ніяких застережень ми не отримали, але ніхто нас і не обнадіював", - сказала Сотник "Апострофу".

Світлана Заліщук, заступник голови парламентського комітету з питань закордонних справ також вважає, що, виходячи з графіка ЄС, рішення про безвіз варто очікувати восени. "Я сподіваюся, що це станеться саме в такі терміни. Але ми в Україні не можемо гарантувати дату, яка зараз залежить виключно від європейців. Рішення має бути прийнято восени, якщо все піде згідно оприлюдненого ЄС графіка", - сказала Світлана Заліщук.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Івашко Ірина впевнена, що саміт Україна-ЄС - це оптимальний привід, щоб оголосити рішення про безвізовий режим. "Це було б дуже добре на такому заході оголосити про позитивне рішення. Якщо рішення на саміті оголосять, то безвізовий режим може почати діяти в кінці грудня. Але реально їздити за кордон без віз ми зможемо вже в наступному році", - вважає експерт.

Голова парламентського комітету з питань закордонних справ Ганна Гопко у свою чергу не виключає, що процедури щодо скасування віз можуть затягнутися до кінця року. Гопко вважає, що в України є величезні шанси отримати безвізовий режим, тому що вона виконала всі необхідні критерії і вимоги. "Сподіваємося, що він буде до кінця цього року. Працюємо над цим", - сказала Гопко "Апострофу".

В той же час, за словами Гопко, сьогодні Євросоюз відпрацьовує механізми призупинення безвізового режиму у випадку загроз безпеки, зростання числа мігрантів і терористичних викликів. Крім того, за її словами, в ЄС побоюються, що як тільки українці отримають безвіз, то перестануть втілювати реформи. "Звичайно, ЄС хоче бачити конкретні механізми моніторингу після того, як буде надано безвізовий режим, що Україна не змінить свою позицію, що не буде "відкату" в реформах. В ЄС хочуть бачити якісь гарантії", - підкреслила Гопко.

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України