RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Імітація миротворців: як Донбас перетворюється на Придністров'я

В Україні вважають, що контроль над кордоном з Росією слід відновлювати збройним шляхом

В Україні вважають, що контроль над кордоном з Росією слід відновлювати збройним шляхом Експерти не впевнені що ОБСЄ вдасться отримати безперешкодний доступ до українсько-російського кордону на Донбасі, незважаючи на домовленості під час зустрічі "нормандської четвірки" Фото: EPA/UPG

Після зустрічі "нормандської четвірки" в Берліні, у якій взяли участь глави Німеччини, Франції, України та Росії, президент Петро Порошенко заявив про те, що сторони прийшли до угоди про створення "дорожньої карти" мінських угод, введення поліцейської місії ОБСЄ та доступ спостерігачів до всієї окупованої території, зокрема, до неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону. У свою чергу, заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв уточнив, що Україна отримає доступ до кордону з РФ на другий день після виборів на Донбасі. "Апостроф" поцікавився в українських політиків, громадських діячів та журналістів, чи погоджуються вони з таким порядком дій.

Заступник міністра з тимчасово окупованих територій Георгій Тука:

Ми зараз дуже детально вивчаємо досвід тих країн, які становили колись Федеративну Республіку Югославія, вивчаємо досвід балканського конфлікту. Не можна, звичайно, його повністю переносити на нашу країну, тому що там дуже багато відмінностей. Але якщо взяти досвід Боснії, то кількість загиблих - приблизно 100 тисяч, плюс близько 20 тисяч людей досі вважаються зниклими без вісті, більше мільйона внутрішніх переселенців.

І коли починався процес встановлення миру, на цю територію було заведено 60 тисяч озброєних миротворців. Не п'ятсот, не триста, а така кількість. І паралельно почав відбуватися процес роззброєння, почало відновлюватися мирне життя і законна влада, паралельно скорочувався контингент миротворців, були проведені вибори під контролем ОБСЄ, включаючи ОБСЄ у виборчі комісії. Представники ОБСЄ навіть носили урни для голосування, щоб виключити будь-які провокації і підтасування.

Так що це дуже складна задача, не треба думати, що якщо мова заходить про введення 500 поліцейських, то це вирішення питання. Звичайно, абсолютно реально, коли в кожному населеному пункті буде озброєна поліцейська місія, нейтральна, якій буде довіряти Україна, друга сторона конфлікту і місцеве населення. Тоді вже, на підставі всього цього, відновлення органів влади буде працювати. І лише після цього можна проводити вибори.

Перший президент України Леонід Кравчук:

Я чув пряму мову президента Росії Путіна, де він сказав, що місія буде контролювати ті місця, де є роз'єднання сил і де зосереджені військово-технічні засоби. Тобто він не сказав, що мова йде про дірку на кордоні, яка тягнеться 400 кілометрів. Так що це вже інше, це не місія. Крім того, ці так звані "місіонери" зустрінуться з величезною кількістю бойовиків і сепаратистів, так що я не думаю, що буде так просто завести туди таку кількість людей.

Також я думаю, що для президента Росії дуже бажано, щоб ця ситуація на Донбасі тривала. Він не хоче змінити ситуацію, скажімо, заморозити цей процес, він хоче, щоб він був живим, щоб все пульсувало, щоб можна було використовувати для різних диверсій і, в цілому, економічного і політичного впливу на Україну. Тому, враховуючи це все, я маю сумніви.

Крім того, канцлер Німеччини сказала, що спочатку закон про вибори, підготовка до виборів, а вже потім - поліцейська місія. Але як можна провести вибори в таких умовах, як туди зайти? Я не розумію, як українська влада може ухвалити закон і його там реалізувати, якщо там немає української влади на цій території. Знову у мене великі сумніви, що це вдасться.

Я за те, щоб діяти і вживати заходи. Але сподіватися на те, що це дасть якийсь швидкий результат, не варто. Нам треба вимагати відповідного виконання рішення Ради Європи. А там сказали, що свочатку – військово-технічні питання, а після цього — політичні. А вони хочуть все зробити навпаки: спочатку - політичні, потім - гуманітарні, а потім вже - все інше. Я думаю, що це помилка. Чи то вони не знають реального стану речей на Донбасі, чи то це робиться свідомо, для того, щоб затягнути процес. І вони в даному випадку співзвучні президенту Росії.

Волонтер та блогер Юрій Касьянов:

Контроль над кордоном з Росією нам потрібно отримати виключно силами Збройних сил України. А вибори повинні проходити за українськими законами і без будь-якої участі зрадників і колабораціоністів, всієї цієї наволочі, яка прийшла на нашу землю і вбиває наших людей. У цьому випадку можливо провести вибори, відновити контроль над кордоном і відновити порядок і законність на окупованих територіях. Все інше — профанація і розмови, які не мають абсолютно ніякого ваги, ніякої підстави.

Зараз на нашій території знаходиться російська окупаційна армія, йде війна, а під час війни не можна проводити вибори на окупованій території, особливо там, де знаходяться ворожі війська. Ніяке ОБСЄ, ніякі міжнародні інституції не зможуть тут хоч якось посприяти, це наша особиста справа, справа наших збройних сил, справа нашого народу, все інше - це пусті розмови.

Військовий журналіст Роман Бочкала:

Мова поки що не йде про збройну місію ОБСЄ, йдеться про поліцейську місію. Збройна передбачає швидше військову місію, а в даному випадку мова йде тільки про поліцейську. А у такої місії досить обмежений мандат повноважень, у них є тільки легке озброєння і засоби самозахисту. Тому природно, що жодна з країн-учасниць ОБСЄ не відправить своїх громадян, своїх миротворців до воюючого Донбасу до тих пір, поки там буде проходити збройний конфлікт. Тому перше, що має статися — не вибори, а відведення озброєння, відведення важкої техніки. А перше, що слід зробити Росії, - це відкликати своїх найманців, відкликати військову техніку: танки, гармати, і все те, що зараз знаходиться на Донбасі. А вже потім можна говорити про вибори і інші речі.

Що стосується можливості проведення цих виборів, то тут питання до Росії. Допоки Кремль буде підтримувати терористів, таких елементів маріонеткових на зразок Захарченко та Плотницього, ні про які вибори мови бути не може. Так що я не бачу поки що умов, за яких ці вибори могли б відбутися.

З приводу можливості контролювання кордону, то, знову ж таки, це питання має розглядатися в контексті результату цих виборів. Бо що таке кордон для бойовиків? Для них це - пуповина, по якій вони отримують повністю військове та інше постачання з Росії. І абсолютно очевидно, що якщо розірвати цю пуповину, то так звані ЛНР і ДНР не проіснують і дня. Тому питання контролю кордону ОБСЄ або українськими силами - це ще і питання того, чи готова Росія відмовитися від підтримки своїх васалів, цих бананових республік.

Тому, по суті, все упирається в одне слово — Росія. Все залежить виключно від волі Путіна і компанії. Можна придумати безліч відмовок, але головне, що треба зробити: вивести техніку, вирішити питання з лідерами бойовиків, відмовитися від незаконних терористичних режимів на Донбасі, і ось тоді вже можна вводити і місію ОБСЄ, і все інше. А поки цього не станеться, розмови про це - імітація миротворчого процесу. На жаль, схожі процеси ми бачимо у Придністров'ї, Нагірному Карабасі, Абхазії, Південній Осетії. Конфлікт в Україні нічим не відрізняється від вищеназваних територій, і ми поки що йдемо радше у бік замороження конфлікту, ніж його вирішення.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли