RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Олександр Онищенко: за час президенства активи Порошенко збільшились в 3-4 рази

Депутат-втікач розказав, коли оприлюднить компромат на діючого президента України

Депутат-втікач розказав, коли оприлюднить компромат на діючого президента України Беглый народный депутат Александр Онищенко Фото:

Депутат-втікач Верховної Ради з групи "Воля народу" ОЛЕКСАНДР ОНИЩЕНКО в інтерв'ю "Апострофу" розповів, чому не оприлюднює компромат на чинного президента України, чим отруївся Кононенко, чому Ахметов зараз "в шоколаді", чим Путін кращий за Порошенка, і чому президент заморозив фабрику в Липецьку.

- Ви говорили, що після нового року збираєтеся оприлюднити нові "плівки", але цього досі не сталося. Так все-таки "Онищенко-гейт" буде?

- Буде. Але потрібно розуміти, що це важливий доказ корупції Порошенко. І його треба випустити в потрібний момент. Випускати зараз, коли в країні відбувається війна, посилилися дії в Авдіївці, інформаційне поле завантажено чимось іншим, немає змісту. Це серйозний речовий доказ, і він має з'явитись в потрібний момент.

- І все ж, чим більше ви затягуєте з плівками, тим менше усі вірять, що вони у вас дійсно є ...

- Я чекаю президента, коли він особисто скаже, що у мене немає плівок, і що він цього не робив. Він же повинен сказати пресі, що це все брехня. Всі чекаємо від нього підсумкову прес-конференцію. Напевно журналісти зададуть йому питання: "А що, ви займалися корупцією?" Я чекаю, коли він скаже, що він цього не робив. Пам'ятаєте, коли Біллу Клінтону поставили запитання: "А ви спали з Монікою Левінські?" Він сказав: "Ні". І як тільки він це сказав, одразу ж почали робити експертизи та інше. І потім пішла процедура імпічменту. Я чекаю, коли Порошенко скаже, що він цього не робив.

Я дав НАБУ свідчення по Кононенку, по Центренерго. Про це знають всі. Кононенка хоча б викликали, допитали? Тепер розумієте, яке у нас НАБУ? Я дав платіжки, які по 12 млн - серйозна сума. Нехай порушать справу, як переводилися гроші. Хто переводив, звідки. Тим більше ця сума переводилася на підкуп депутатів, на інші корупційні дії Порошенка. Хоч би хтось почав якесь провадження, почав перевіряти факти.

Я вже робив зізнання, що ми з Порошенком займалися корупцією, я готовий сісти разом з ним до в'язниці. Але ніхто не хоче. Навіть моє зізнання не дає ніяких приводів, щоб притягнути Порошенка до відповідальності. Ось таке незалежне у нас Антикорупційне бюро та правоохоронні органи. Порошенко зливає всіх, хто йому невигідний.

- Минулого тижня однією з головних тем стало отруєння нардепа Ігоря Кононенка, наближеного до Порошенка. Думки з цього приводу розділилися. Деякі вважають, що це "привіт" Петру Олексійовичу, інші - що насправді ніякого отруєння не було. У ГПУ пан Кононенко не звернувся. Що ви думаєте про цей інцидент?

- Я думаю, що Кононенко, якщо і міг отруїтися, то тільки горілкою. Більше нічим.

- Думаєте, що він погану горілку п'є?

- Ну, знаєте, коли на людей сиплеться купа грошей з усіх боків, то від щастя вони не знають, як стримувати емоції і починають пити. Це властиво всій цій компанії в Адміністрації президента.

- Перед новим роком нардеп Сергій Лещенко оприлюднив SMS, з якого випливає, що ви платили Кононенку по 2 тис. грн відкату з кожної тисячі кубометрів газу. Це правда?

- Звичайно ж правда. Нам потрібно було реалізовувати газ. Газ на державні підприємства можна було постачати тільки через Кононенка. Так як ми виграли тендер по Центроенерго, умовою було повернення 2 тисячі гривень з кожної тисячі кубів.

- А скільки це було приблизно в цілому?

- Грубо кажучи, якщо Центроенерго споживає близько 5 млн куб. м, то це буде 10 млн грн щомісяця.

- В останньому вашому "одкровенні" ви розповіли, як Порошенко намагався "віджати" бізнес у Ахметова. А які в них зараз стосунки?

- Я так розумію, що Ахметов став бізнес-партнером Порошенка, тобто його це все влаштовує. Я був з ним в хороших відносинах, коли Порошенко наїжджав на нього, я намагався перешкодити цьому рейдерству, ми спільно шукали вихід, як цьому запобігти. Але тепер вони домовилися, у них все в шоколаді.

- А чому Ахметов пішов на угоду з Порошенком?

- Я не можу звинувачувати якихось бізнесменів, у яких величезний бізнес, величезні інвестиції, великі кредити в західних банках ...

- В яких угодах президентах ви ще брали участь?

- Віджимання бізнесу Ахметова, віджимання бізнесу Злочевського. Зараз вони з ним теж повністю домовилися, Злочевський вже не в розшуку, всі арешти з компанії зняті. Зараз вже все у них в шоколаді, у Злочевського в борді син Байдена. Я так розумію, що вони зайшли з Кононенком навіть в ті інвестиційні компанії, де раніше були ExxonMobil і Shell. Ці компанії зараз вийшли, а вони зайшли. Перевага цієї компанії в тому, що з цього інвестиційного договору там буде рента близько 2%. Якщо там у компанії 70%, у ліцензіатів 50%, то у цій компанії буде 2%. Так вони весь свій бізнес потихеньку переведуть на цю інвестиційну кампанію і будуть платити мізер податків. Вони про все домовилися, гроші Порошенко отримав, це у нього звичайна схема. Після того, як він отримує серйозний викуп, він одразу людей зближує, дає їм можливість заходити в бізнес. Ну, звичайно ж, він сам повинен бути в цьому бізнесі.

- А ось ця тиха націоналізація ПриватБанку і мовчання Коломойського говорить про те, що Коломойський з президентом теж домовилися?

- Так, звичайно. Дивіться, ПриватБанк отримав величезні суми рефінансування, зараз цей банк забрала держава. Відповідно, всі ці суми рефінансування повертатися не будуть, їх погасить Національний банк, український бюджет. А потім вони сядуть, порахують, скільки Коломойський вивів, напевно будуть кримінальними справами світити. А порахують, домовляться, і, може таке бути, що якась частина 1+1 відійде до Адміністрації президента.

- Так, а Коломойський в результаті - "в шоколаді"?

- Я не знаю, чи можна це назвати шоколадом чи ні, але велика сума від рефінансування від Національного банку залишиться у нього.

- Ви могли б спробувати оцінити, як змінилися активи Петра Порошенка за часів його президентства?

- Я думаю, значно збільшилися, рази в 3-4 так точно, тому що у всіх бізнес тільки падає вниз, а у нього тільки зростає. Немає жодної сфери, де немає його участі - ні газова, ні нафтова, ні державні підприємства. У нього завдання захопити всі фінансові потоки під себе.

- Це можливо?

- Звичайно, можливо. Ось, дивіться, Нацбанк знищив близько 100 банків, ніхто з бізнесменів не може мати своїх банків, тому що ті, хто не з ним, не в його команді, ті одразу ж все втрачають. Всі фінанси йдуть тільки через нього. Я не здивуюся, якщо на наступних виборах грошей вже ні у кого не буде, крім Петра Олексійовича, що буде на кожній виборчій дільниці стояти його дивиться і видавати по 100 доларів за голосування. Все йде до того, що всі гроші скоро залишаться тільки у нього. Правоохоронні органи нікого не чіпають. Вже скільки навіть я наговорив про того ж Кононенка, скільки надають фактів той же Лещенко ...

- Порошенко вже пройшов екватор свого президентства. Ви могли б порівняти його на початку і зараз?

- На початку він знищував свого конкурента Арсенія Яценюка, який був тоді прем'єром, був сильним, він виграв вибори. Його завданням було послабити Яценюка, він влаштовував проти нього всякі акції, розповідав, який Яценюк корупціонер. Після того, як рейтинг Яценюка впав на 1%, то "Народний фронт" і БПП стали дружньою коаліцією і бізнес-партнерами.

А зараз, коли у нього вся влада в його руках, він думає про те, як збагатитися, як би всіх позбавити фінансових потоків. Щоб, не дай Бог, ніхто зі сторонніх не заробляв і не фінансував нікого з опозиційних рухів, сил, які можуть з ним конкурувати. Всю пресу він взяв під себе, жоден канал не може сказати про нього щось погане. Чітко фільтрують телебачення, всі сайти, газети, тому навіть якщо хтось хоче висловити свої опозиційні погляди, то практично це нереально. News One перейшов під АП. ЕспрессоТВ тепер продасться Адміністрації. Чому так це все робиться? У людей просто немає фінансів на телебачення, медіа, а у Адміністрації грошей багато. Якщо виходить якась стаття погана про Порошенка, одразу включаються чистильники, які швидко розчиняють цю статтю, щоб вона не миготіла ніде.

- Як вважаєте, чи буде той олігархат, який залишився, намагатися поміняти президента? І хто може стати цією людиною, яка займе крісло наступною?

- Складно сказати, хто може стати наступним президентом. Напевно хтось з прогресивних сил і реформаторів. Не можу сказати точно, хто. Але це точно не хтось зі старої команди.

- Але більше експертів все-таки розглядають ймовірність дострокових парламентських виборів, які можуть пройти в цьому році. Як ви дивитеся на такий поворот подій?

- Не буде ніяких виборів, Порошенко не допустить. На наступних виборах і БПП, і "Народний фронт" пролітають, вони будуть триматися зубами, щоб залишити ту більшість в парламенті, яка є. Нехай вона все таки фіктивна, коли їм не вистачає голосів, вони їх докуповують через ряд певних кишенькових партій, через депутатів-мажоритарників. Як таких у них вже немає давно узгодженості та взаєморозуміння.

- Що має статися, щоб дострокові вибори відбулися?

- Якщо Америка, Європа зажадають перезавантаження влади. Думаю, з приходом Трампа, враховуючи, як він став контролювати всі фінанси, які роздавала Америка, напевно вони захочуть провести аудит, щоб дізнатися, куди пішли ті мільярди, які Україна отримала від Америки. Зараз почалося нове розв'язання війни, щоб привернути до себе увагу. Люди гинуть. Комусь рано чи пізно доведеться відповідати за все те, що відбувається там. Хтось робить собі піар-кампанію за рахунок війни, а хтось робить собі бізнес, а хтось платить своїм життям.

- Ви вважаєте, що загострення в Авдіївці було ініційовано з нашого боку?

- Абсолютно, 100%.

- Чому ви в цьому впевнені?

- Я переконаний, я ж знаю його добре. Він знову починає лякати всіх Росією, війною. У нас була тиша і спокій, не було такого, як зараз там відбувається. Це все піар-кампанія, яку Порошенко розв'язує. Я знаю, який він "артист". Навіть не дасть один відомий політик збрехати, ми колись сиділи, і він нам розповідав, як якогось начальника міліції або ще когось незаконно звинуватили, і він при нас пустив сльозу. Я був у шоці. Такий у нас великий актор, Петро Олексійович.

- Раніше ви прогнозували, що навесні Порошенка можуть прибрати. Я так розумію, зараз ви на це дивитеся трохи інакше?

- Чому? Можливий такий варіант. Все залежить від Адміністрації нового президента Америки, як вони будуть себе вести. Якщо вони не будуть підтримувати Порошенка, то він не втримається, не зможе нічого зробити.

- А як ви дивитеся на команду Трампа? Чи можна чекати від них якоїсь підтримки?

- Я не думаю, що він буде підтримувати. Принаймі, того ж Порошенка, я думаю, якщо і будуть підтримувати, то якусь іншу людину, але точно не його. Адміністрація президента активно брала участь в тому, щоб перешкодити обранню Трампа, думаю, там все це запам'ятали. У всіх відклалося в пам'яті, як раптом наше дорогоцінне НАБУ ні з того ні з сього знайшло "чорну бухгалтерію", в якій фігурував радник Трампа Манафорт. Рано чи пізно це згадається.

- Коли вже ви заговорили про НАБУ. Глава НАБУ Ситник заявив, що ваш допит в форматі відеоконференції слідству не був корисний, оскільки ви не надали ті самі "плівки". Холодницький і зовсім охарактеризував ваш допит як "бла-бла-бла". Чому ви відмовляєтеся надати записи?

- Ми ж про щось розмовляли дві години, значить, їм це було цікаво. Я вам зараз розкрию таємницю. На моєму допиті був присутній один журналіст. Я знав, що це буде така ось піар-кампанія і таке говоритимуть. Тому поспілкуйтеся з Дмитром Гнапом, він був присутній на моєму допиті, і ви самі зрозумієте, хто з нас "бла-бла-бла", а хто нормальна людина. Основне, що двоє хлопців хотіли з мене витягнути, це інформація про президента, щоб побігти швидко йому донести. Я їм сказав: "Приїжджайте, ми офіційно проведемо допит, дам послухати плівки, ви зрозумієте, що Порошенко - корупціонер, ми складемо заяву і все". Але ви бачите, що вони нікуди не поспішають. Сказали, що приїдуть. Я чекаю. Чекаю.

- А де чекаєте?

- Домовилися, що вони в Лондон приїдуть. Мені ж все одно, куди. Нехай куди скажуть - туди я і приїду.

- Нещодавно Ситник заявив, що НАБУ і САП можуть почати заочне засудження вас вже в лютому. За його словами, Інтерпол повинен прийняти якесь рішення про оголошення вас в міжнародний розшук. Як ви оцінюєте такий розвиток подій?

- У нас Ситник управляє Інтерполом, говорить йому, кого ставити в розшук, а кого ні. Він постійно обіцяє, що мене оголосить в розшук. Ну, нехай говорить. У мене немає контактів Інтерполу.

З приводу дострокового засудження. По-перше, як вони мене можуть заочно судити, поки справа до суду не передана? Ситник всім обіцяв, що до нового року справа буде передана до суду. Але вони не мають жодних доказів, вони займаються тільки піар-кампанією. Все, що вони не говорять, суцільна брехня. Нещодавно вони заарештували Сомова і Шленчака з "Украгазвидобування". Я цих людей ніколи не бачив, вони до мене не причетні. Чомусь ж не заарештовують главу "Укргазвидобування", а заарештовують якихось заступників, начальників відділів. Ми всі знаємо, з ким асоціюються ці люди, на кого йде наїзд.

Плюс Ситник не пам'ятає, скільки у нього заяв. "У Онищенка заарештували 4 млрд". Де ці гроші? Вони вже перераховані до бюджету чи ні? Холодницький каже: "Один літак заарештований, а на другому Онищенко зараз літає". Нехай покаже хоч один документ, що вони там заарештували. Може, на якихось аукціонах виставили? "У Онищенка російський паспорт". Знову ж, покажіть, фотокопію зробіть. Тому нехай справу до суду передадуть спочатку. Але насправді там нічого передавати, крім голослівних заяв там ніякої конкретики. Я сам вже чекаю не дочекаюся суду, коли вже нарешті Ситник дотримається слова.

- А який у вас зараз статус? Ви отримали політичний притулок?

- Ні, у мене звичайний статус, я не брав ніяких собі політичних притулків і не планую.

- У ваших планах є повернення в Україну?

- Я думаю, що цій владі залишилося вже недовго. Коли її поміняють, я одразу ж повернуся.

- Як же "недовго", якщо ви самі не вірите в дострокові вибори?

- Навіть якщо не буде дострокових виборів, ви подивіться, наскільки гірше стало жити людям. Я думаю, що вони довго терпіти не будуть. Рано чи пізно їх "винесуть". Тарифи збільшилися, зарплати не піднялися, курс летить. Простим людям жити стало набагато гірше. Я вже не кажу про те, що середній бізнес віджимають, великий бізнес віджимають. Взялися вже за кав'ярні, МАФи. Йде просто тупий відбір грошей у населення. Порошенко хоче зробити всю країну злиденною і перетворити на рабів, щоб вони беззаперечно слухалися.

- Це схоже на те, що робить Путін?

- Ні, Путін навпаки піклується про людей, дає їм пенсії, дає зарплати. Його люблять, у нього підтримка 80%.

- Ви думаєте, вона не штучна?

- Ні, звичайно, ви поїдьте в Росію, розпитайте. Це не штучна підтримка. А у нас всі Порошенка ненавидять.

- Якщо його так все не люблять, як ви говорите, що тоді має трапитись? Майдан?

- Так, щось станеться найближчим часом. Я ж казав, що він максимум протримається до весни. Подивимося, чи протримається він довше чи ні.

- А що б ви сказали президенту, якби зустрілися?

- Я б сказав те, що говорив у всій пресі, я ж не боягуз і не боюся. Я б сказав йому в обличчя, що він - узурпатор, забирає бізнес, крім своєї влади нічого взагалі не бачить, його не цікавлять ні люди, ні народ, ніхто. Він сам по собі людина жадібна і скупа. Я не знаю, чим там намазано, що люди так змінюються, коли потрапляють до вищого ешелону влади.

- А чому, на вашу думку, Порошенко пішов на закриття фабрики в Липецьку? Так довго всі чекали від нього цього кроку. І ось напередодні інавгурації Трампа це все-таки відбулося.

- Може, він думає, що Трамп його скоро прийме і буде з ним говорити про це. Я думаю, що йому стало соромно, і він вирішив, що раз потрібно з новою адміністрацією Білого дому розмовляти, то потрібно на певний час закрити цю фабрику. Думаю, це на якийсь проміжок часу робиться.

- Ви ж особисто знайомі з Трампом. Коли ви в останній раз спілкувалися?

- Минулого року.

- У вас якісь спільні інтереси?

- Ми знайомі, спілкуємося.

- Кажуть, що ви особисто знайомі і з Путіним. Це правда?

- Ні, не знайомий, ніколи не бачив.

- Зараз всі обговорюють, чи буде угода між Трампом і Путіним. Ви що думаєте з цього приводу?

- Я думаю, що у них є спільний інтерес закінчити війну в Україні. У чому не зацікавлений Порошенко. Для нього ця війна - бізнес №1, можливість про це говорити, в якийсь момент ввести надзвичайний стан і взяти владу в свої руки.

- А як ви оцінюєте політичне майбутнє Тимошенко? Свого часу ви фінансували її партію. Чи підтримуєте з нею зв'язок зараз?

- Ні, не підтримую. А на рахунок майбутнього, я думаю, що виходячи з того, що вона полетіла в Америку і стала першим політиком з України, з яким Трамп зустрівся особисто, нова Адміністрація до неї придивляється.

- І чим же вона їм так цікава?

- Може, вони розглядають нового лідера України. Думаю, Америка теж вже втомилася від корупції Порошенка.

- А з Тимошенко буде краще?

- Поки вона була прем'єр-міністром, була асоціація з якоюсь стабільністю.

- Так і про Януковича можна згадати і про долар по 5 грн ....

- Ну, Янукович запустив тоді всю сімейку, почали у всіх віджимати бізнес ...

- Ви говорили, що Порошенку важливо контролювати всі грошові потоки в Україні. Які сфери, за вашими даними, він ще не контролює?

- Не залишилося таких сфер. У нього сидить Гонтарєва в Нацбанку, яка відстежує всі потоки, хто де заробляє. Він дивиться, якщо якась компанія нова заробляє, то він одразу ж туди відправляє своїх "ланцюгових псів" у вигляді генеральної прокуратури і СБУ, щоб створити проблеми цій компанії. Але якщо навіть Порошенко досидить до кінця свого терміну, все його оточення, олігархи, які зараз з ним цілуються, різко розвернуться від нього на 180 градусів і побіжать в зворотню сторону. Або знайдуть нове обличчя, прогресивної людини, нового реформатора і почнуть його підтримувати. Просто незрозуміло, куди він побіжить далі, його ж ніде не чекають, він чіпляється зубами-ногами за президентське крісло і хоче за всяку ціну не допустити перевиборів.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві