RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

На Заході багато хто забув про Україну, є проста причина - французький журналіст

Себастьєн Ґобер про вибори у Франції та ставлення французів до України

Себастьєн Ґобер про вибори у Франції та ставлення французів до України Французький журналіст Себастьєн Ґобер Фото: Paul Shapova

Напередодні другого туру президентських виборів у Франції "Апостроф" поспілкувався з французьким журналістом СЕБАСТЬЄНОМ ҐОБЕРОМ, який вже декілька років пише з України для декількох відомих видань. На думку Ґобера, інтрига на виборах у Франції не могла зникнути після оголошення результатів першого туру, адже кампанія вже подарувала безліч сюрпризів. Журналіст також розповів про падіння інтересу до України, основну причину цього та втому від війни на Донбасі.

Про другий тур виборів у Франції:

Звичайно, інтрига залишилась, адже ці вибори вже подарували багато сюрпризів. Починаючи з того факту, що Франсуа Олланд, чинний президент, не бере участі у виборах, з того факту, що Ніколя Саркозі програв попередні вибори, що Мануель Вальс, колишній прем’єр-міністр, не виграв власні праймеріз. Були й інші сюрпризи! Це справді змушує нас бути обережними, усвідомлювати, що трапитись може будь-що. Згідно зі статистикою, доволі багато виборців, які голосували за різних кандидатів у першому турі, збираються проголосувати за Еммануеля Макрона. Але справа в тому, що досі є дуже сильне відторгнення політичної системи з боку багатьох виборців, величезна схильність до протесту, бажання виштовхати все копняком. Потрібно це враховувати. Ми просто не знаємо, як сильно це позначиться на результатах другого туру.

Другий елемент, який необхідно враховувати, - це те, що ми не знаємо, якою буде явка, скільки виборців планують прийти на виборчі дільниці 7 травня. І, звісно, це позначиться на результаті голосування, тому що статистично виборці Марін Ле Пен збираються проголосувати, і Еммануель Макрон потребує, аби проголосували якнайбільше людей.

Справа в тому, що якщо Марін Ле Пен виграє, усе можливо, адже вона прагне змінити систему докорінно. Зрозуміло, що вона хотіла би зблизитись із Росією, визнати Крим російською територією, зупинити співпрацю з Україною.

Результати першого туру виборів у Франції Фото: rfi.fr

Про сприйняття України у Франції:

Україна, на яку покладали багато надій, якщо повернутись до Революції Гідності 2013-2014 років, не змогла просунути себе й власні досягнення достатньо впродовж останніх трьох років. Тому доволі багато французів забули, що українці боролися за власні гідність, свободу, що [тут] є жертви війни. Просто тому, що не вдалося ефективно донести це.

Це цікаво й страшно для значної частини французів - думати, що в Європі йде війна, що вона продовжується досі. Справа в тому, що з часу найспекотніших днів у 2014-2015 роках увага медіа [до війни в Україні] знизилась. Ви знаєте природу війни: вона продовжується, і кінця-краю їй немає, сторони обстрілюють одна одну щодня, а із завершенням дня ніхто не програє й ніхто не перемагає. Навіть українці серед моїх друзів та знайомих втрачають інтерес до цієї війни, тому що знають, що виходу немає, немає кінця цій війні.

Про проблеми України:

Корупція - це не тільки корупція, вона залежить від інфраструктури, звичок, олігархії, політичної боротьби й подібних факторів. Якщо ми говоримо про одну перешкоду для змін в Україні за останні три роки, для реформ, які були обіцяні Майданом, але не дуже втілюються в життя, я би такою головною перешкодою назвав відсутність політичної волі – те, що політики просто не хочуть реформ, боротьби з корупцією і так далі. Усі проблеми від цього.

Повну версію інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчими днями

Читайте також