RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський в ООН і зустрічі з топ-політиками: всі деталі візиту в США

Зеленський обговорив з Трампом практичні питання українсько-американської взаємодії

Зеленський обговорив з Трампом практичні питання українсько-американської взаємодії Фото: прес-служба президента

У понеділок, 23 вересня, президент України Володимир Зеленський почав свій візит в США для участі у 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Зеленський виступив з промовою під час загальних дебатів сесії Генасамблеї ООН. Також він провів зустріч з низкою лідерів іноземних держав, у тому числі і з президентом США Дональдом Трампом. Крім того, в рамках візиту Зеленський зустрівся з лідерами української громади США, а також з представниками американських ділових кіл.

"Апостроф" вів онлайн-трансляцію візиту.

25 вересня

23:47 Володимир Зеленський за підсумками зустрічі з главою Білого дому Дональдом Трампом заявив, що найближчий саміт у "нормандському форматі" по ситуації на Донбасі пройде без участі Сполучених Штатів Америки.

"Дату (саміту, - ред.) ми чекаємо, дата поки не узгоджена. Звертався до Трампа, щоб він приєднався до вирішення наших проблем, але не для того, щоб він зараз приєднався до "нормандського формату". Зараз нам потрібно зустрітися в тому форматі, який є (Україна, Росія, Німеччина і Франція)", - заявив Зеленський.

Президент України також зазначив, що телефонні розмови між лідерами країн не повинні публікуватися.

"Іноді такі речі, такі дзвінки між президентами незалежних країн, вони не повинні публікуватися. Тому що, ви знаєте, є геополітика, якісь плани і т. ін., але я не боюся цього", - сказав Зеленський.

23:15 Президент США Дональд Трамп спробував піти від відповіді на запитання, чи хоче він від України розслідування "справи про відмивання грошей сином Байдена".

"Я хочу, щоб він зробив все, що може. Це не його пряма робота, і він про це недавно сказав. Але все, що він може зробити з позиції боротьби з корупцією. Тому що корупція величезна. Коли син Байдена йде з мільйонами доларів з України, і вони нічого не знають, і йому платять мільйони доларів - це корупція. Коли Байден залишає Китай з 1,5 млрд доларів... Все це жахливо ", - сказав Трамп.

21:37 Володимир Зеленський і Дональд Трамп провели спільний брифінг у США. Зеленський заявив, що ніхто на нього не тиснув у розмові. Трамп порадив президенту України "продовжувати прогрес" у відносинах з Росією і висловив надію, що йому вдасться домовитися з президентом Росії Володимиром Путіним.

Крім того, Зеленський запросив Трампа в Україну.

"Я знаю, що ви ніколи не були в Україні, ваш попередник теж не знайшов час. Чи можете ви дати мені слово, що ви приїдете в нашу прекрасну країну?" - запитав Зеленський.

"Я постараюся", - відповів Трамп.

22:21 У США оприлюднили стенограму скандальної розмови американського лідера Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського.

16:10 Президент України Володимир Зеленський виступив на високих дебатах з трибуни Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку. Варто відзначити, що зала була напівпорожньою.

16:07 Прес-секретар президента України Юлія Мендель повідомила, що Зеленський у вівторок, 24 вересня, разом з дружиною поспілкувався з президентом США Дональдом Трампом і Меланією Трамп.

"Вчора президент України Володимир Зеленський з пані Оленою Зеленською поговорили з президентом США Дональдом Трампом і його дружиною Меланією Трамп на офіційному прийомі, влаштованому президентом США і першою леді", - зазначила вона.

13:07 Відео виступу Зеленського:

12:21 Російським пропагандистам все-таки вдалося поговорити з українським президентом. Зеленський відповів їм українською. Головне питання - скандал навколо телефонної розмови з Трампом.

11:41 Зеленський і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров провели коротку розмову в Нью-Йорку. Розмова відбулася ввечері 24 вересня на прийомі, організованому Трампом на честь глав держав - учасників 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН. Зеленський і Лавров обговорили ситуацію навколо українсько-російських відносин.

11:28 Хілларі Клінтон підтримує старт процедури імпічменту Трампа. За її словами, таке рішення було прийнято через останні події навколо України.

Клінтон назвала Трампа "безрозсудним, корумпованим людським торнадо, який дбає лише про себе".

"Президент США зраджує нашу країну щодня. Ця людина, яка зараз знаходиться в Овальному кабінеті, являє собою явну і існуючу небезпеку для майбутнього Сполучених Штатів", - заявила політик.

09:52 Кілька високопоставлених співробітників адміністрації президента США намагалися не дати Трампу провести зустріч або телефонну розмову із Зеленським, пише The Washington Post з посиланням на джерела.

Повідомляється, що спробі Трампа чинити тиск на Зеленського передувала тривала боротьба всередині адміністрації, в результаті якої чиновники, що займаються нацбезпекою, відійшли на другий план, а "віддані прихильники" президента, включаючи особистого адвоката Рудольфа Джуліані, отримали можливість впливати на відносини двох країн.

Чиновники з нацбезпеки провели в Білому домі кілька "напружених зустрічей" на тему України, і деякі з них побоювалися, що президент і його близькі прихильники планують задіяти доступні США важелі тиску на Зеленського заради політичної вигоди Трампа.

"Дуже багато людей намагалися не допустити зустрічі з тієї причини, що вона не була б присвячена україно-американським відносинам", - розповіло одне з джерел WP.

08:02 Зеленський ухилився від відповіді на питання про можливу публікацію стенограми телефонної розмови з Трампом.

"Подивимося", - заявив Зеленський у відповідь на питання американських журналістів про те, чи хотів би він публікації бесіди, що відбулася 25 липня.

Український президент назвав бесіду з Трампом "приватною і конфіденційною".

07:59Президент Франції Еммануель Макрон з трибуни ООН заявив, що зустріч в "нормандському форматі" може відбутися вже в найближчі тижні.

07:51 Зеленський і канцлер Німеччини Ангела Меркель поспілкувались щодо стану підготовки до зустрічі в Нормандському форматі.

Зеленський проінформував Меркель про ситуацію на Донбасі та про зусилля української сторони у відновленні мосту в Станиці Луганській.

Меркель підкреслила незмінність підтримки України зі свого боку задля встановлення миру на Донбасі та наголосила на важливості ретельної підготовки до Нормандської зустрічі.

07:46 Трамп написав у своєму Twitter, що держсекретар Майкл Помпео отримав дозвіл від української влади на публікацію стенограми телефонної розмови з Зеленським:

"Державний секретар Помпео отримав дозвіл від уряду України на оприлюднення стенограми телефонного дзвінка, який я мав з їх президентом. Вони також не розуміють, в чому справа. Тотальне полювання на відьом з боку демократів".

07:41 Зеленський висловив сподівання на підтримку міжнародного товариства у поверненні українських територій політико-дипломатичним шляхом, припинення війни та встановлення миру:

"Жодна держава не досягне сталого розвитку без миру та відчуття безпеки. Сталий розвиток неможливий під звуки пострілів і вибухів, неможливий там, де панують агресивні геополітичні стратегії, що аплодують вторгненню до інших держав і порушенню прав і свобод людини.

На цьому шляху (розвитку країни - ред.) сьогодні два бар’єри. Перший – це внутрішньополітична традиція, коли важливі для розвитку реформи отримують спротив. Але з цим нова українська влада обов’язково впорається. Другий бар’єр набагато складніший. І нам його не подолати без міжнародної підтримки. Це війна внаслідок російської агресії проти України".

07:10 Зеленський в ході свого візиту опинився в центрі неймовірного скандалу. Демократична партія США офіційно ініціювала процедуру імпічменту Дональда Трампа, причиною для якого стала його розмова з Володимиром Зеленським.

24 вересня

22:04 Зеленський розповів про свої очікування від зустрічі з Трампом.

"У нас незалежна країна. Ми до всього готові. Ми очікуємо підтримки, нам не потрібна просто допомога, ми і так сильна держава. Хочеться, щоб просто США завжди підтримували Україну і курс України в боротьбі з агресією і з війною. Мені здається, що все так і є, і все до того йде", - сказав він.

21:20 На загальних дебатах Зеленський завтра все-таки виступить. Його промова повинна початися орієнтовно о 16:00 за київським часом.

19:30 Зеленський зустрівся з генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом. Президент України підкреслив, що сподівається на активну взаємодію з НАТО в реалізації структурних реформ у секторі безпеки і оборони відповідно до стандартів Альянсу.

17:35 Володимир Зеленський взяв участь у відкритті 74-ї сесії Генасамблеї ООН. Планується, що він виступить у ході загальних дебатів 25 вересня.

10:25 А ось і фото візиту в Нью-Йорк. Більше знімків - за посиланням.

7:20 В рамках візиту в Нью-Йорк Зеленський провів свою першу зустріч - відвідав Український інститут Америки, де поспілкувався з діаспорою.

Повна програма візиту в США президента України (в неї можуть бути ще внесені коректування, вказано час у США).

23 вересня, неділя

  • 10.00 Виліт з міжнародного аеропорту "Бориспіль" в Нью-Йорк українським спецлітаком "A-319"
  • 12.10 (Час перельоту з Києва - 4 год. 10 хв, різниця в часі з Києвом 2 ч.). Технічна посадка в аеропорту "Шеннон" (Ірландія)
  • 13.40 Виліт з аеропорту "Шеннон" (Ірландія) в Нью-Йорк
  • 16.00 (Час перельоту з аеропорту "Шеннон" -7 год. 20 хв., Різниця в часі з Києвом -7 годин). Прибуття в міжнародний аеропорт імені Дж.Ф. Кеннеді в Нью-Йорку.
  • 16.10 - 16.50 Переїзд в резиденцію.
  • 16.50 - 18.30 Підготовка до наступного заходу.
  • 18.30 - 19.00 Переїзд в український музей Нью-Йорка.
  • 19.00 - 20.00 Зустріч президента України Зеленського і пані Зеленської з представниками української громади в США.
  • 20.00 - 20.30 Переїзд в Резиденцію.
  • резервний час
  • відпочинок

24 сентября, вторник

  • приватний сніданок
  • 8.30 - 8.50 Переїзд в штаб-квартиру ООН.
  • 8.50 - 9.00 Коротка підготовка до наступного заходу.
  • 9.00 - 10.30 Участь президента України Зеленського у відкритті 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. Виступи: голови 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН Мухаммада-Банді, Генерального секретаря ООН Гутерріша, президента Бразилії Болсонару, президента США Трампа.
  • 10.30 - 13.00 Час резервується для проведення двосторонніх зустрічей.
  • 13.00 - 14.30 Участь президента України в офіційному ланчі від імені Генерального секретаря ООН Гутерріша в честь глав держав-учасників 74-ї сесії ГА ООН.
  • 14.30 - 17.00 Час резервується для проведення двосторонніх зустрічей.
  • 17.00 - 17.40 (час підлягає уточненню) участь Зеленського в Діалозі лідерів в рамках саміту ООН з Цілей сталого розвитку. Виступ Зеленського.
  • 17.40 - 18.00 Переїзд в резиденцію.
  • 18.00 - 18.40 Коротка підготовка до наступного заходу.
  • 18.40 - 18.55 Переїзд в готель "Lotte New York Palace".
  • 19.00 - 21.00 Участь Зеленського з дружиною в прийомі на честь глав держав - учасників 74-ї сесії Генеральної асамблеї ООН від імені Трампа з дружиною.
  • 21.00 - 21.20 Переїзд в резиденцію.
  • відпочинок

25 вересня, вівторок

  • приватний сніданок
  • 8.25 - 8.45 Переїзд в штаб-квартиру ООН.
  • 8.45 - 9.00 Коротка підготовка до наступного заходу.
  • 9.00 - 9.15 Виступ президента України в ході загальних дебатів Генеральної Асамблеї ООН (згідно з попереднім списком виступаючих виступ президента України відкриває ранкову сесію, після нього виступають глави держав Румунії, Іраку).
  • 9.15 - 12.30 Час резервується для проведення двосторонніх зустрічей.
  • 12.30 - 12.45 Переїзд до Постійного представництва України при ООН.
  • 12.45 - 13.00 Коротка підготовка до наступного заходу.
  • 13.00 - 14.00 (час підлягає уточненню) Зустріч Зеленського з представниками єврейських організацій США.
  • 14.00 - 21.00 Час зарезервовано для заходів за окремою програмою.

26 вересня, неділя

  • 8.45 - 9.00 Переїзд в University Club.
  • 9.00 - 10.15 Зустріч Зеленського з представниками ділових кіл США в форматі робочого сніданку.
  • 10.15 - 10.30 Підготовка до наступного заходу.
  • 10.30 - 11.15 Зустріч президента України з бонд-холдер і рейтинговими агентствами.
  • 11.15 - 11.30 Підготовка до наступного заходу.
  • 11.30 - 12.00 Час резервується для проведення двосторонньої зустрічі.
  • 12.00 - 12.25 Переїзд Зеленського з дружиною до меморіалу "9/11 Memorial".
  • 12.30 - 13.15 Відвідування меморіалу "9/11 Memorial" Пам'яті жертв терористичних актів 11 вересня 2001 року, огляд музею.
  • 13.15 - 16.10 Резервний час.
  • 16.10 - 16.50 Переїзд в міжнародний аеропорт імені Дж.Ф.Кеннеді. Коротка церемонія проводів
  • 17.00 (час підлягає підтвердженню) Виліт з міжнародного аеропорту імені Кеннеді в Київ українським спецлітаком "А-319".
  • 04.00 (Час перельоту - 6 годин, різниця в часі з Києвом 2 години). Технічна посадка в аеропорту "Шеннон" (Ірландія).
  • 05.30 Виліт з аеропорту "Шеннон" (Ірландія) до Києва.

27 сентября, пятница

  • 11.20 (Час перельоту з аеропорту "Шеннон" -3 ч. 50 хв.) Прибуття в міжнародний аеропорт "Бориспіль".

Нагадаємо, на полях саміту пройде зустріч президента України з главою Білого дому Дональдом Трампом.

У той же час, пише LB.ua , візит президента Зеленського в США не є офіційним візитом до американського лідера.

"Це не офіційний візит. Президент Зеленський їде на Генеральну Асамблею ООН в Нью-Йорк. Це - поїздка на Генеральну Асамблею, де запланована зустріч з Трампом - перше знайомство і хороша можливість сформувати" дорожню карту "вже на офіційний візит", - розповів п омощнік глави української держави Андрій Єрмак.

Він зазначив, що Трамп і Зеленський повинні познайомитися і налагодити особистий контакт.

"Ми дуже хочемо, щоб відносини зі Сполученими Штатами стали ще краще, щоб ми стали стратегічними партнерами в самому повному розумінні цього слова. Перетворилися з країни, яка зацікавлена в підтримці та допомозі, в партнера з економічної точки зору", - підкреслив він.

Помічник Зеленського додав, що в США команда президента везе виступ.

"Президент буде виступати на Генеральній Асамблеї, де він буде нести світу меседжі щодо місця України в світовому співтоваристві, про нашу позицію, як ми збираємося розвиватися, боротися з корупцією, що буде з нашою внутрішньою політикою", - резюмував Єрмак.

Як повідомляв "Апостроф", стало відомо про майбутню зустріч Трампа і Зеленського, три головних питання про що вони будуть говорити.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли