RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Креатура Єрмака: чому "Слуги" висунули в мери Києва Ірину Верещук

Кандидатуру екс-мера Рави-Руської лобіювали в Офісі президента

Кандидатуру екс-мера Рави-Руської лобіювали в Офісі президента Фото: president.gov.ua

Багатомісячні спроби "Слуги народу" визначитися зі своїм кандидатом в мери Києва нарешті вінчалися успіхом: партія вибрала народного депутата Ірину Верещук. Саме вона, на думку політсили, повинні вийти до другого туру з Віталієм Кличком. Але це заявляють тільки публічно. Непублічно співрозмовники "Апострофа" говорять про те, що це "злив" під чинного мера. Детальніше в питанні розбиралася журналістка "Апострофа" Юлія Забєліна.

У "Слузі народу" почали анонсувати проведення праймеріз із відбору кандидата в мери Києва навесні, а співрозмовники "Апострофа" анонсували оголошення кандидата ще в кінці червня, але все наштовхнулося на складності вибору підходящого кандидата і конфлікти всередині самої партії "Слуг".

Довгий час в партії серйозно розглядали як кандидата в мери столиці головного санітарного лікаря Віктора Ляшко. Кандидатуру лобіювали в Офісі президента, заміряли рейтинг і брали в регіональні турне по країні з Володимиром Зеленським. Досить згадати візит Ляшка і президента в Хмельницький, де після візиту в місцеве кафе, попри на карантин, політикам довелося платити штраф. Однак за останні місяці настрої в ОП сильно змінилися. "Там поміряли рейтинг Ляшка і побачили, що у нього достатньо високий антирейтинг - все через боротьбу з коронавірусом. Люди не сприймають його як успішного борця з епідемією, з такими результатами висувати на мери його просто не можна", - каже "Апострофу" джерело в керівництві партії.

Зараз, за словами вже іншого співрозмовника в політсилі, Ляшка розглядають як опонента іншому Ляшку - Олегу, на довиборах по 208 округу. "Це ідея знову-таки Офісу президента. Вони хочуть, щоб Віктор Ляшко став таким собі двійником Олега Ляшко, у якого непогані шанси обратися до Верховної Ради", - коментує співрозмовник "Апострофа" з числа нардепів-"слуг". Віктор Ляшко у своєму нещодавньому інтерв'ю вже натякнув, що був би не проти там скласти конкуренцію лідеру Радикальної партії.

Крім Ляшка, в офісі президента також розглядали кандидатуру ще одного учасника "Вечірнього кварталу", вірніше, учасниці - Олени Кравець. Її також заміряли, і тестували суспільні настрої щодо її можливої участі у виборах. Однак, за інформацією "Апострофа", Кравець у результаті не захотіла брати участь у виборчих перегонах. Також про свої амбіції стати мером голосно заявляли два Олександри - Дубінський і Качура. Вони навіть встигли провести дебати в якості кандидатів. Дубінський останні тижні займався активною критикою Віталія Кличка, Качура також не відставав. "Качурі аж до праймеріз навіть говорили, що за внутрішніми вимірами лідирує він і Верещук, хоча серйозно його ніхто не розглядає", - розповідає джерело в партії.

Микола ТищенкоФото: censoru.net

Тривалий час одним із найбільш яскравих кандидатів у мери вважався нардеп і ресторатор Микола Тищенко. Він раніше за всіх розвісив по Києву свої білборди, почав завозити в київські пісочниці пісок і приїжджати з лимонами до постраждалих від вибуху на Позняках. Тищенко - кум глави Офісу президента Андрія Єрмака, а також вважається "смотрящим" по Києву разом із екс-чиновником із команди колишнього мера Києва Леоніда Черновецького Денисом Комарницьким. Але за останній місяць, як кажуть співрозмовники видання в партії, Єрмак дистанціювався від Тищенка, і став підтримувати іншу кандидатуру.

"Тищенко став занадто токсичним, його скандали, які він вважав успішним піаром, приносили більше шкоди, ніж користі, і зараз вони з Єрмаком навіть не розмовляють через те, що Єрмак не підтримує його більше як кандидата в мери", - коментує один із парламентаріїв від "Слуги народу".

А ось креатурою Єрмака в результаті стала нардеп і колишній мер Рава-Руської Ірина Верещук. У Верещук і Єрмака досить хороші стосунки, і нардеп жодного разу не була помічена в критичному ставленні до глави ОП. Той, в свою чергу, висунув її кандидатуру в мери столиці.

Усі кандидати були виставлені на голосування на праймеріз у четвер увечері на засіданні фракції "Слуги народу". Спочатку кандидати представили свої програми, після цього були презентовані результати внутрішнього соціологічного опитування, і - слово президента. За підсумком голосування, Верещук набрала 87 голосів, Дубінський - 41, у Тищенка - 30 і у Качури - 3, 15 голосів набрав нардеп Дмитро Гурін. Свій "бал" президент також віддав Верещук, відповідно до внутрішньої соціології, як пізніше говорили "слуги", і у Верещук був найвищий показник. Але не під запис депутати зі "Слуги народу" після засідання говорили, що не особливо важливо, як проголосують, оскільки кандидатура Верещук "була спущена зверху".

Віталій КличкоФото: УНІАН

"Голоси рахували представники Офісу президента. Єрмак лобіював Верещук, тому не так і важливо, як хто проголосував", - після фракції ділилися своїми враженнями з "Апострофом" депутати.

"Одне з її завдань - "кусати" Петю (Порошенка, - "Апостроф") і електорат "ЄС", і це вже успішно відбувається, згадайте її недавні ефіри на телебаченні з ним", - коментує нардеп зі "Слуги народу". Правда, частина депутатів всередині фракції скептично поставилася до кандидатури Верещук: "Просто злив під Кличка, у якого і так великий рейтинг, а на тлі Верещук він виросте ще більше".

Дійсно, деякий час у політикумі циркулює інформація про те, що Кличко налагодив відносини з Єрмаком після конфлікту з попереднім главою Офісу президента Андрієм Богданом, і той навіть призначає близьких до Єрмака людей у райради в Києві. Сам Кличко не приховував, що деяких людей призначав за порадою глави Офісу президента. Наприклад, главу департаменту благоустрою столиці Олексія Кулебу. "Із таким же успіхом Зеленський відразу міг би презентувати кандидатом від нас Віталія Кличка, а не Верещук", - підсумував після праймеріз один із учасників засідання.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли