RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Особливий статус для України: навіщо Штати заговорили про "НАТО-плюс"

У Вашингтоні дзеркально відповіли Кремлю на шантаж

У Вашингтоні дзеркально відповіли Кремлю на шантаж Фото: Getty images

Поки увага світу прикута до переговорів Заходу з Росією, Вашингтон несподівано зробив дві заяви, які, безумовно, нароблять галасу в Кремлі. По-перше, заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що США готові обговорювати з Фінляндією та Швецією їх вступ до НАТО, якщо вони цього захочуть. По-друге, конгресмени-республіканці підготували законопроект, який оголошує Україну країною "НАТО+" , що суттєво полегшить продаж зброї Україні та забезпечить їй дипломатичну підтримку. Про те, що означають такі кроки американської влади, "Апострофу" пояснив дипломат Костянтин Грищенко.

Гучна заява Вікторії Нуланд щодо ймовірного членства в НАТО Швеції та Фінляндії — це просто відповідь США Росії її ж монетою: мовляв, "хочете про це поговорити - давайте поговоримо і про інше". Я не вірю в опцію вступу Швеції та Фінляндії до НАТО абсолютно. Чому? Тому що шведи не просто так уже майже пару століть є нейтральними, вони це не змінюватимуть, натомість і далі збільшуватимуть свій військовий потенціал. А у Фінляндії я не бачу консенсусу щодо членства в НАТО. Спочатку потрібно, щоб було висловлено бажання на якомусь офіційному рівні, як фінами, так і шведами про те, що вони хочуть у НАТО. Поки що йдуть розмови у стилі "якщо вони раптом захочуть до НАТО". Це їхня справа, звичайно, але поки що ніхто не сказав, що вони саме хочуть у НАТО.

Щодо законопроекту про надання Україні статусу "НАТО+", то для того, щоб надавати допомогу, нам абсолютно необов'язково надавати будь-який статус. Тобто це продовження американцями гри з росіянами: "коли ви ставите питання так - ми поставимо так". Це роблять республіканці. Вони хочуть показати свою активність, оскільки саме у цій політичній силі зосереджені люди, які традиційно до головного спадкоємця Радянського Союзу ставляться так само, як і до Радянського Союзу.

Що ж до того, наскільки такий статус може з'явитися в України, то я думаю, що відповідь на це питання ми зможемо дати лише за кілька тижнів. Тому що спочатку спробують про щось домовитися з Росією і якимось чином зняти питання необхідності надання Україні такої масштабної допомоги. Окрім того, що цей статус надає? Він дає просто правові рамки надання масштабної допомоги. Але за бажання її можна надавати і без рамок.

Загалом, американці підняттям тем про можливе членство Швеції та Фінляндії в НАТО, а також про статус "НАТО+" для України просто намагаються дохідливо пояснити росіянам, що на їхні аргументи США можуть відповісти таким же чином, як це робить Москва, але трохи більше інтелігентно.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України