RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Знищувач карпатських лісів: що замишляє негромадянин України Коломойський

Постійний тиск із боку Заходу не заважає оліхарху займатися різними схемами

Постійний тиск із боку Заходу не заважає оліхарху займатися різними схемами Фото:

Олігарх Ігор Коломойський, який перебуває під санкціями США, позбавлений українського громадянства і внесений до бази "Миротворця", не збирається залишати Україну. Він непогано проводить час у своєму маєтку у Буковелі, де продовжує займатися різними схемами. Понад те, Коломойський продовжує через своїх депутатів контролювати частину Верховної Ради. І найголовніше – його не лякають обшуки, що пройшли у нього вдома і на підконтрольних підприємствах. Чи потрапить Ігор Коломойський під суд в Україні та яка ймовірність його видачі у США, читайте у матеріалі "Апострофа".

Губитель Карпат

1 лютого поточного року СБУ прозвітувала про те, що провела обшуки у будинку Ігоря Коломойського на території Буковеля. Про це повідомили усі українські та зарубіжні медіа.

Але натомість широкого розголосу не набула інша історія, пов'язана з Коломойським. Стало відомо про те, що ТОВ "Буковель" має намір побудувати в Карпатах нові центри гірськолижного відпочинку - "Бистриця" та "Турбат".

З цією метою наприкінці 2022 року підконтрольне Коломойському ТОВ "Буковель" звернулося за дозволом у дві сільради – Поляницьку (Івано-Франківська область) та Усть-Чернянську (Закарпаття). Сільради таке будівництво узгодили. Як стало відомо, наразі вже триває підготовка документів для будівництва.

Нові курорти "Турбат" та "Бистриця" мають розміститися на 1,4 тис. га та приймати 25 тисяч відпочиваючих одночасно. Обидва курорти примикатимуть до запланованого у 2016 році курорту на Свидівці та діючого курорту "Буковель". Проти такого масштабного будівництва у Карпатах виступають місцеві жителі та екологи.

Читайте також: Насамперед літаки: чому СБУ взялася за Коломойського

"Структури Коломойського хочуть розширити "Буковель" на території не лише Івано-Франківської, а й Закарпатської області, - каже у коментарі "Апострофу" закарпатський бізнесмен французького походження Орест дель Соль, - Він хоче побудувати курорт, який буде у 5 або 6 разів більший за "Буковель". Ми проти того, щоб використовувати унікальну природу Карпат для бізнесу, що приносить короткострокову економічну вигоду певним людям. Ми вважаємо, що це злочин. Коломойський хоче безкоштовно отримати землю і робити з неї величезні гроші, як робили олігархи завжди. Там унікальна природа, яку не можна руйнувати".

"На цьому місці є парк льодовикового періоду. Це єдина територія України з геоморфологічними залишками формування льодовика. Тільки тут можна побачити різноманітні кари, рівелі, карлінги, - пояснює кандидат біологічних наук, керівник правління ГО "Дунайсько-Карпатська програма", завідувач відділу Державного природничого музею НАН України Богдан Проць, - Я розумію, що для власників курорту це дуже ласий шматок, бо в таких гірських "чашах" можна збирати воду під час весняного танення чи дощів, щоб отримати можливість робити необмежену кількість штучного снігу в умовах кліматичного потепління. Отримає великі прибутки, а багато громад матимуть проблеми з водою".

За словами еколога, постраждають цілющі мінеральні джерела, а з ними і лікувально-санаторна галузь, що тримається на них. Під загрозою зникнення опиняться рідкісні види флори та фауни.

Як каже Орест дель Соль, цей проект не прозорий, він ніде не опублікований. Офіційну інформацію людей приховують. Ні журналістів, ні екологів туди не допускають, не говорячи вже простих громадян. Люди, які працюють на Коломойського, на контакт практично не йдуть.

"Ми хочемо, щоб Коломойський усе робив згідно із законом. Природа не лише для місцевої влади, яку можна легко корумпувати, природа, вона для всіх людей", – резюмує активіст.

Патріот та сепаратист

Розповідати про життєвий шлях Ігоря Коломойського немає сенсу. Зазначимо лише, що у 2020 році, за оцінкою Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), Коломойський увійшов до четвірки найбільших корупціонерів світу, оскільки його звинувачують у крадіжці 5 млрд доларів Приватбанку через низку офшорів. З 5 березня 2021 року український олігарх перебуває під санкціями США у зв'язку із причетністю до значної корупції.

Також протягом багатьох років Ігор Коломойський був відомий як володар трьох паспортів: Ізраїлю, Кіпру та України. Проте у червні 2022 року президент Володимир Зеленський своїм указом українського громадянства Коломойського позбавив. Попри це Ігор Коломойський продовжує вести бізнес в Україні та навіть впливати на політику.

Нині Ігор Коломойський – втілення абсолютного зла. Але ще десять років тому олігарха вважали патріотом.

У березні 2014 році в.о. президента України Олександр Турчинов призначив Коломойського головою Дніпропетровської обласної держадміністрації. Завдяки діям олігарха Дніпропетровської області вдалося уникнути сепаратистських виступів. За ініціативи та фінансової підтримки Коломойського було сформовано загони добровольців "Дніпро" та "Донбас", які взяли під контроль територію Дніпропетровської та частини Донецької області, яка і зараз залишається під контролем України. Коломойський тоді заявив, що виплачуватиме за кожного переданого російського диверсанта 10 тис. доларів. Подейкують, начебто заплатив за затримання 8 диверсантів.

Олігарх також негативно висловлювався про Путіна та про російсько-українську дружбу.

"Патріотизм" Коломойського визначався тоді лише його бізнес-інтересами. Своїми діями він прагнув зберегти свій бізнес та вплив в Україні", - каже у коментарі "Апострофу" політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Після конфлікту з тодішнім президентом Петром Порошенком, Коломойський поїхав до Ізраїлю. Повернувся в Україну олігарх, коли главою держави обрали Володимира Зеленського. Коломойський тоді заявив, що вирішив найближчі 5 років прожити в Україні.

Після повернення риторика Коломойського стосовно Росії змінилася. В інтерв'ю виданню The New York Times олігарх зробив низку проросійських висловлювань. Ось деякі з них:

- "Ми візьмемо 100 млрд доларів у росіян. Я думаю, що вони хотіли б дати нам їх зараз. Який найшвидший спосіб вирішити проблеми та відновити стосунки? Тільки гроші".

- "Російські танки будуть розміщені біля Кракова та Варшави. Ваше НАТО забруднить штани й купуватиме памперси";

- "Вони (Росія) сильніші в будь-якому випадку. Ми повинні покращити наші відносини";

- "Немає сенсу витрачати час на порожні розмови із Заходом, тому що Україну все одно не приймуть до ЄС та НАТО, тоді як Росія хотіла б привести нас до нового Варшавського договору".

В інших своїх інтерв'ю Коломойський заявляв, що Україна має виконувати Мінські угоди та провести вибори на Донбасі, а "Путину сто років не потрібен Донбас. Якби він хотів, він би давно його вже анексував".

Втопить будь-кого

Увесь лютий СБУ та БЕБ проводили обшуки вдома та на підприємствах, підконтрольних Коломойському. Повідомлялося, що силовики навіть виявили чорну бухгалтерію, що свідчить про виведення фірмами Коломойського великих сум грошей з України. За цим фактом навіть було вручено підозри у скоєнні злочину. Але дивним чином у жодній справі підозрюваним не проходить Ігор Коломойський.

"Це все шоу для українських медіа та імітація боротьби з Коломойським для американців, - вважає політолог Віктор Небоженко, - Нещодавно відбулися вибори нового голови НАБУ і ми скоро побачимо нові обшуки у Коломойського. Але Ігореві Валерійовичу вони не страшні. Він гарантував собі безхмарне майбутнє за президента Зеленського".

Зберігає Коломойський і вплив на українську політику. Він, як і раніше, контролює депутатську групу "За майбутнє" та пару десятків "слуг народу" в парламенті.

"Щодо Коломойського була інформація в різних ТГ-каналах, що він нещодавно зустрічався в Буковелі із соратниками по "За майбутнє". Що вони там обговорювали ми не знаємо, але якщо в них і були якісь політичні плани, то тепер з ними доведеться почекати", – сказав "Апострофу" голова Центр прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Попри проросійські висловлювання Коломойського та внесення до бази сайту "Миротворець", успішно продовжують діяти його медіа-активи. Наприклад, телеканал "1+1" бере участь у провладному телемарафоні "Єдині новини", а багаторічний генпродюсер цього телеканалу Олександр Ткаченко працює в уряді на посаді міністра культури.

"Я не думаю, що у Коломойського найближчим часом виникнуть проблеми, — продовжує політолог Віктор Небоженко, — Позбавлення громадянства його не лякає й Америці його теж не видадуть. Влада на це не піде, оскільки Коломойський може втопити будь-кого".

На думку Небоженка, самостійно залишати Україну олігарх теж не буде, оскільки тут він у безпеці, а так може бути затриманий у будь-якому аеропорту.

"Зеленський не хоче, щоб Коломойський поїхав до США і дав свідчення на нинішню владу. Він Зеленському набрид, але і позбутися його Зеленський не може", - резюмував Віктор Небоженко.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Новини партнерів