RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Насамперед літаки: чому СБУ взялася за Коломойського

Противники президента Зеленського вважають, що олігарх має на нього вплив

Противники президента Зеленського вважають, що олігарх має на нього вплив Фото:

Українські силовики прийшли з обшуками до Ігоря Коломойського в рамках розслідування махінацій у компаніях "Укрнафта" та "Укртатнафта", які наприкінці минулого року були націоналізовані, а раніше контролювалися скандальним олігархом. "Апостроф" з'ясовував, з чим пов'язані слідчі дії щодо Коломойського, якими будуть їхні наслідки для олігарха, а також причому тут саміт "Україна-ЄС" та західні військові літаки, яких наша країна гостро потребує для перемоги над Росією.

Слідами націоналізації

Служба безпеки України (СБУ) та Бюро економічної безпеки (БЕБ) 1 лютого провели обшук у будинку олігарха Ігоря Коломойського. Як повідомляється, слідчі дії пов'язані із розслідуванням справи про розкрадання у компаніях "Укртатнафта" та "Укрнафта" на 40 мільярдів гривень, а також ухилення від сплати податків та митних платежів.

Як відомо, у листопаді минулого року "Укртатнафта" та "Укрнафта" були націоналізовані разом із низкою інших компаній. Тоді на користь держави, крім активів "Укртатнафти" та "Укрнафти", було відчужено власність АТ "Мотор Січ", ПрАТ "Запоріжтрансформатор" та ПрАТ "АвтоКрАЗ".

Влада пояснила націоналізацію зазначених компаній тим, що їхня продукція є критично важливою для потреб української армії, а також енергетичного сектору, об'єкти якого значно постраждали від ворожих обстрілів.

Підприємство "Мотор Січ", пов'язане з В'ячеславом Богуслаєвим, який у 2022 році був заарештований за звинуваченням у державній зраді, виробляє двигуни для військових гелікоптерів та літаків.

Читайте: Вбити двох зайців: чому Банкова влаштувала день обшуків

На "АвтоКрАЗі" виробляють вантажівки, зокрема військового призначення. Підприємство до націоналізації контролювалося олігархом Костянтином Жеваго, якого наприкінці 2022 року затримали у Франції за запитом України. Наразі готуються документи для його екстрадиції на батьківщину.

"Запоріжтрансформатор" – найбільший у нашій країні виробник потужних трансформаторів. Підприємство належало громадянинові України, Росії та Кіпру Костянтину Григоришину.

При цьому "Укртатнафта" та "Укрнафта" тісно пов'язані з Ігорем Коломойським. В останній він був лише міноритарним акціонером (42% акцій), тоді як контрольний пакет – 50% плюс 1 акція – належав державі в особі НАК "Нафтогаз України", проте саме олігарх де-факто здійснював контроль над компанією. Як заявив нещодавно заступник глави Офісу президента Ростислав Шурма, "Укрнафта" відмовлялася постачати пальне для ЗСУ.

"Укртатнафта", у свою чергу, знаходилася фактично під повним контролем Ігоря Коломойського та його бізнес-партнера Геннадія Боголюбова. Компанія володіє єдиним великим нафтопереробним заводом в Україні – Кременчуцьким НПЗ, який на сьогодні зруйнований внаслідок ракетних обстрілів окупантів.

Можна було б припустити, що нинішні обшуки в Ігоря Коломойського укладаються у кампанію з деолігархізації національної економіки, що декларується українською владою. Нагадаємо, у листопаді минулого року було проведено обшуки на гірничозбагачувальних підприємствах Костянтина Жеваго, а найбагатший українець Рінат Ахметов "добровільно" відмовився від своїх медіа-активів, щоб не підпадати під визначення "олігарх".

Вибіркова деолігархізація

Однак є великі сумніви, що обшуки у Ігоря Коломойського – це епізод тієї самої кампанії боротьби з олігархами і загалом з корупцією в нашій країні.

"Я не вважаю, що це системна боротьба. Я не бачу того, що у нас все кардинально змінилося, і всі олігархи стали "доторканими". Все одно зберігається вибірковість", - сказав у коментарі "Апострофу" керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

Від себе зазначимо, що, наприклад, силові органи не турбують Віктора Пінчука. Як відомо, він має добрі стосунки з представниками політичної еліти США, особливо у колах Демократичної партії, до якої належить чинний президент Джо Байден. Сваритися з Вашингтоном в нинішніх умовах офіційний Київ навряд чи захоче.

А ось за Ігоря Коломойського взятися зовсім не ризиковано, особливо з огляду на його скандальну репутацію, у тому числі в тому, що стосується його відношень із нинішньою владною командою.

Нагадаємо, після перемоги на президентських виборах у 2019 році Володимира Зеленського його противники називали не інакше як "маріонеткою Коломойського", натякаючи на давні ділові зв'язки олігарха та колишнього актора, який став президентом.

Зеленський всіляко намагався дистанціюватися від Коломойського, проте для багатьох цього все одно було недостатньо. Навіть позбавлення олігарха у 2022 році українського громадянства багатьох так і не переконало в тому, що Ігор Коломойський втратив прихильність глави держави. Головним аргументом на користь цього було те, що олігарх так і не зазнав реального кримінального переслідування.

Проте, як стверджують джерела "Апострофа", відносини між Коломойським та президентською командою справді суттєво погіршилися і зараз залишаються, м'яко кажучи, натягнутими.

І, слід визнати, Ігор Коломойський справді багато в чому зручний об'єкт для розслідувань з боку правоохоронних органів.

"У Коломойського багато різних зв'язків, багато підприємств, багато проблем, і в багато справ він втручався. Є проблеми всередині країни, є проблеми з американським правосуддям", - каже Ілля Несходовський.

Американська Феміда має цілком конкретні питання до олігарха. Ще в 2020 році Міністерство юстиції США висунуло йому офіційні звинувачення в розкраданні мільярдних сум з "ПриватБанку", що раніше належав йому, а також у відмиванні цих коштів на території Сполучених Штатів.

Щоправда, тоді ця історія не набула розвитку, і Ігор Коломойський продовжував почуватися цілком комфортно, принаймні в Україні.

Торг доречний

Однак є кілька обставин, які можуть мати певний зв'язок з обшуками у олігарха. Зокрема, 3 лютого у Києві відбудеться саміт "Україна-ЄС", у ході якого напевно порушуватиметься питання боротьби з корупцією в нашій країні.

"Не виключено, що зараз – це бажання показати ЄС боротьбу (з корупцією) напередодні саміту. Є багато невдоволення з боку Європейського Союзу, це те, що ми читаємо зараз у західній пресі – деяке охолодження, і прямо напередодні саміту провести обшук у ключового олігарха, до якого є питання у ЄС та США, може бути певним PR-ходом", - заявив виданню інвестиційний банкір та фінансовий аналітик Сергій Фурса.

Не забуватимемо також, що США проводять аудит наданої Україні військової та фінансової допомоги. Головна мета цієї перевірки - не допустити нецільове використання коштів, що виділяються.

Але після саміту та проведеного аудиту можна все спустити на гальмах у "найкращих" українських традиціях. Чого, безперечно, виключати не можна.

Однак можливе й те, що історія з обшуками матиме для Ігоря Коломойського серйозніші наслідки. Схоже, що США не втратили інтерес до скандального олігарха, а тому вимагатимуть від України рішучіших заходів щодо нього.

"Можливо, зараз ті, хто перебувають у американській владі, намагаються тиснути на українську владу", - каже Ілля Несходовський.

Як відомо, між нашими країнами немає угоди про екстрадицію, але це не означає, що видача того чи іншого суб'єкта в принципі неможлива. До того ж, нагадаємо, Ігор Коломойський більше не є громадянином України, що також може полегшити процедуру його видачі США.

Таким чином, цілком імовірно, що зараз триває певний непублічний торг. Україна для здійснення потужного наступу гостро потребує не лише танків, на постачання яких західні партнери вже дали свою принципову згоду, а й бойових літаків. А з цим поки що не дуже складається. Але все може змінитися – як, до речі, сталося з тими ж самими танками, які Захід тривалий час відмовлявся нам надавати.

Але Україна теж має зробити крок назустріч. І цим кроком може стати екстрадиція Ігоря Коломойського, вважає Сергій Фурса, який навіть озвучив цікаву формулу обміну: "Коломойський летить до Штатів, а в Україну летять F-16".

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Новини партнерів