RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи видно "вуха" Коломойського? Для чого ліквідували IBOX Bank

З чим пов'язані претензії НБУ до відомого та важливого для українців банку

З чим пов'язані претензії НБУ до відомого та важливого для українців банку Фото: сайт IBOX Bank

Національний банк України ліквідував IBOX Bank, чиї термінали для поповнення карток стали досить популярними серед громадян. СБУ прийшла до офісу фінустанови з обшуками. "Апостроф" розбирався, що відбувається з одним із найбільш інноваційних та стабільних банків країни, і як його ліквідація позначиться на простих українцях.

"Термінальна" стадія

Національний банк України (НБУ) ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію у IBOX Bank та ліквідувати його з 7 березня 2023 року. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

У НБУ зазначили, що рішення про ліквідацію IBOX Bank прийнято через систематичне порушення вимог законодавства у сфері протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та поширенню зброї масового знищення.

Регулятор повідомляє, що останні два роки неодноразово застосовував до IBOX Bank заходи впливу за порушення у сфері фінансового моніторингу у вигляді штрафів, заборон на здійснення окремих видів діяльності, усунення посадових осіб та письмових попереджень.

У зв'язку з ліквідацією IBOX Bank виникли проблеми з роботою його терміналів, які були популярними серед клієнтів monobank через можливість поповнення платіжних карток без комісії.

Як написав у своєму телеграм-каналі співвласник monobank Олег Гороховський, через мережу терміналів ІВОХ платіжні картки банку щомісяця поповнювалися на 12-15 мільярдів гривень.

Гороховський також повідомив, що клієнти monobank тепер можуть без комісії поповнювати картки через термінали EasyPay та City24, а також у касах "Універсал Банку", "А-Банку" та "Укргазбанку".

Нацбанк, у свою чергу, запевнив, що всі вкладники IBOX Bank отримають 100%-е відшкодування своїх вкладів відповідно до українського законодавства.

У НБУ також заявили, що виведення IBOX Bank з ринку не вплине на стабільність банківського сектора, оскільки його частка становила лише 0,1% від активів платоспроможних банків України.

Історія довжиною 30 років

На перший погляд не дуже зрозуміло, чому ліквідація невеликої фінустанови, якою є IBOX Bank, викликала підвищений суспільний та медійний інтерес. В Україні вже кілька років проводиться так зване "очищення" банківської системи, внаслідок якої кількість банків, яка колись перевищувала 200 одиниць, зменшилася до 67 (станом на початок 2023 року). Очевидно, виведення з ринку IBOX Bank скоротить кількість платоспроможних українських банків до зловісної цифри 66.

Але спочатку варто розібратися в історії створення IBOX Bank.

Офіційно його було зареєстровано 24 грудня 1993 року під назвою "Агрокомбанк". Основним видом діяльності банку довгі роки було кредитування сільськогосподарських підприємств, що власне випливає з його "дівочого" імені.

Однак у 2016 році фінустанова була перейменована на IBOX Bank. Разом із ребрендингом відбулася і переорієнтація бізнесу – основним видом діяльності банку тепер стали грошові перекази через термінали поповнення.

Фото: сайт IBOX Bank

Мережею терміналів IBOX володів відомий вітчизняний банкір Євген Березовський, який у цей період став співвласником фінустанови та якийсь час очолював його.

На цьому акціонери IBOX Bank не зупинилися і незабаром клієнтам фінустанови став доступним інноваційний мобільний банкінг, до розробки якого доклав руку Дмитро Дубілет, колишній IT-директор "ПриватБанку", який також встиг недовго попрацювати на посаді міністра Кабінету міністрів у 2019-2002 роках.

Як відомо, Дмитро Дубілет є співзасновником monobank, хоча згодом він залишив цей проєкт.

Що, як бачимо, не завадило IBOX Bank та monobank щільно співпрацювати аж до 7 березня цього року, коли IBOX-термінали виявилися недоступними для користувачів.

Невиразний суб'єкт володіння

За даними НБУ, на момент ліквідації IBOX Bank, його акціонерами були Володимир Дробот (73,92% акцій) та Альона Шевцова (24,98% акцій).

При цьому раніше IBOX Bank чітко асоціювався з Володимиром Дроботом та його братом Анатолієм, засновниками будівельної компанії "Міськінвестбуд".

Але, як бачимо, сьогодні ані Анатолій Дробот, ані згаданий раніше Євген Березовський серед акціонерів банку офіційно не значаться.

Як і олігарх Ігор Коломойський, якого деякі ЗМІ назвали кінцевим бенефіціаром IBOX Bank.

З IBOX Bank скандального олігарха може пов'язувати колишня управлінська команда "ПриватБанку", яка після його націоналізації у 2016 році здійснила низку успішних проєктів у сфері фінтеху, - наприклад, monobank та, знову ж таки, мобільний банкінг в IBOX Bank.

Якщо власником IBOX Bank справді є Ігор Коломойський, то ліквідація банку та обшуки, які в його офісі 8 березня провели співробітники СБУ, цілком вписуються в кампанію з послаблення олігарха, що здійснює українська влада останнім часом. Нагадаємо, 1 лютого Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки провели обшук у будинку Коломойського в рамках розслідування справи про розкрадання в компаніях "Укртатнафта" та "Укрнафта" та ухилення від сплати податків та митних платежів. Раніше ці дві компанії, які були під контролем олігарха, націоналізували.

Читайте також: Насамперед літаки: чому СБУ взялася за Коломойського

Інноваційно-азартний банкінг

Проте декілька джерел "Апострофа" не підтвердили зв'язок Ігоря Коломойського із IBOX Bank.

Тоді із чим насправді пов'язаний нинішній "наїзд" на банк? Адже, незважаючи на претензії, про які говорить НБУ, упродовж багатьох років IBOX Bank демонстрував стабільну роботу, яка спостерігалася навіть під час війни. Так, за даними того ж таки регулятора, у 2022 році IBOX Bank увійшов до "десятки" найбільш прибуткових банків України (8-е місце з прибутком у розмірі 597 мільйонів гривень).

У прес-релізі НБУ про ліквідацію IBOX Bank, зокрема, наголошується, що фінустанова не проводила належної перевірки клієнтів-постачальників послуг з організації та проведення змагань зі спортивного покеру.

Швидше за все, саме із цим пов'язані нинішні неприємності IBOX Bank.

До речі, візит співробітників спецслужби до офісу банка також, мабуть, має пряме відношення до справи про відмивання грошей через організацію та проведення азартних ігор.

Джерело видання цю версію підтверджує: "Нацбанк під впливом наших західних партнерів прагне максимально регулювати ринок для того, щоб припинити відтік валюти, перетікання в крипту, а через термінали якраз і могли здійснюватися гемблінгові (азартні - "Апостроф") та криптовалютні операції".

А ось самі термінали, швидше за все, не будуть ліквідовані, а тому транзакційна діяльність через них збережеться. Щоправда, вже в іншій фінустанові.

Як розповідають співрозмовники "Апострофа", є достовірна інформація про те, що платіжні термінали, які використовував у своїй діяльності IBOX Bank, зареєстровані на окрему юридичну особу.

Таким чином, простим громадянам через припинення діяльності IBOX Bank хвилюватись, схоже, справді не потрібно.

При цьому через якийсь час у нашій країні буде презентовано черговий інноваційний проєкт у сфері банкінгу, де можуть спливти вже відомі нам термінали.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки