RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хто боїться, тому в очах двоїться: як росіяни самі "почали" український контрнаступ

Паніка всередині Росії посилюється завдяки діям ЗСУ та внутрішнім конфліктам у силовому блоці

Паніка всередині Росії посилюється завдяки діям ЗСУ та внутрішнім конфліктам у силовому блоці Фото:

Протягом останніх кількох днів у медіа-полі РФ спостерігаються панічні настрої, пов'язані з буцімто розпочатим контрнаступом Збройних Сил України. У четвер, 11 травня, так звані російські воєнкори розвели в інформаційному просторі натуральну істерику. За їхніми твердженнями, контрнаступ ЗСУ розпочався і російські війська відступають. Ось лише деякі цитати: "Київський режим розпочав реалізацію операції з оточення наших сил на артемівському напрямку", "наші війська відступили з позицій. Ще один удар у районі Клещіївки і так само з локальним успіхом", "танки ЗСУ йдуть об'їзною Харкова у бік кордону з Росією", "під Майорськом противник також пішов в атаку. Там активні зіткнення з самого ранку. Надходять повідомлення від джерел на передовій про локальні успіхи ЗСУ і на цій ділянці фронту". У результаті, міноборони Росії довелося терміново виступати зі спростуваннями, а воєнкори почали виправдовуватися та намагатися заспокоїти своїх читачів. Що це насправді було і чому це свідчить про неготовність РФ до реального контрнаступу ЗСУ, читайте в матеріалі "Апострофа".

Можна сказати, що паніку серед російських пропагандистів розкрутив голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин. Напередодні він закликав не вірити словам президента України Володимира Зеленського про перенесення початку контрнаступу і написав: "Володимир Санич Зеленський лукавить. Контрнаступ йде повним ходом. На Артемівському напрямку підрозділи ЗСУ заходять у фланги, і, на жаль, у частині місць це у них виходить успішно… Наступними напрямками будуть Брянська та Білгородська області з виходами до Росії, а також Запоріжжя… Тож наступ ЗСУ почався".

Після цих слів Пригожина не стримувалися і так звані воєнкори, які почали в фарбах розписувати, як підрозділи ЗСУ змушують тікати російські війська.

"На сьогоднішній день російське командування не розуміє, коли буде наш контрнаступ, де і якими силами. А тому у них виникли такі панічні настрої, - каже "Апострофу" військовий експерт з аналітичної групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, - Наше військове керівництво неодноразово відзначало, що невдовзі ситуація в Бахмуті буде переламана. Наразі це і відбувається. Почалися системні контратаки, які призводять до локального успіху. Відбувається також розвідка боєм на Запорізькому напрямку, вилазки наших ДРГ на Херсонщині. Але це ще не контрнаступ, а підготовчий етап. А росіяни сприймають це саме як наш наступ".

Читайте також: Росіян буде штормити: Україна отримала потужну зброю проти окупанта

На думку експерта, ворог сам себе залякав. "У страху очі великі, - наголошує Олександр Коваленко, - це говорить про відповідний морально-психологічний стан рашистів".

Голова ПВК "Вагнер" Євген Пригожин також звинуватив підрозділи регулярної російської армії у здачі позицій під Бахмутом без бою. Пригожин прокоментував заяву Міноборони Росії про те, що на Малоїллінівському напрямку російські війська "з метою підвищення стійкості оборони" зайняли рубіж "з урахуванням вигідних умов Берхівського водосховища".

"Те, що сказав Конашенков (спікер Міноборони РФ - "Апостроф"), на жаль, називається втеча, а не перегрупування", - заявив голова ПВК.

Усі ці заяви відбуваються у канві атаки Пригожина на Шойгу.

"З цієї ж серії і звернення голови ПВК "Вагнера" Пригожина до Шойгу, в якому він просить міністра оборони Росії "прибути на територію Бахмута і самостійно оцінити обстановку, що склалася", - каже Коваленко.

За словами Олександра Коваленка, Пригожин робить це навмисне, щоб дискредитувати Шойгу у російському суспільстві, і це йому вдається.

Утім, треба враховувати, що поки що останнє слово все одно залишається за міністром оборони. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що спонсор ПВК "Вагнер" Євген Пригожин не має стільки важелів впливу на міноборони РФ, як йому хотілося б.

В огляді ISW йдеться про те, що Пригожин намагався шантажувати міністерство оборони РФ виведенням "вагнерівців" з Бахмута, щоб воно змінило пріоритети наступу на Бахмут, а в результаті саме Пригожин хотів самостійно заявити про перемогу в місті. Тому Пригожин критикував чиновників, відповідальних за розподіл боєприпасів за безглузду економію снарядів, хоча, на думку американських експертів, міністерство оборони Росії, ймовірно, зберігає обмежені запаси боєприпасів для відбиття українського контрнаступу.

В результаті, Пригожин не виконав своєї обіцянки, але разом із "воєнкорами" роздмухав історію про масштабний наступ, що призвело до паніки в Кремлі.

Утім, у п'ятницю, 12 травня, міноборони РФ, ротом того ж таки Конашенкова, вже офіційно заявило, що на Соледарському напрямку ЗСУ нібито ведуть наступальні дії на всій лінії фронту завдовжки понад 95 км. Російське відомство запевняє, що рашисти нібито утримали свої оборонні лінії в ході 26 атак українських сил і стверджує, що ЗСУ нібито задіяли в них "понад тисячу військовослужбовців, до 40 танків, іншу військову та спеціальну техніку".

У свою чергу українське військове командування, яке досить скупо коментувало істеричні заяви росіян, лише зазначило, що за три дні боїв змогло звільнити 17,3 квадратних кілометрів у районі Бахмута. Чи є це повноцінним початком повномасштабної операції ЗСУ щодо звільнення окупованих територій – велике питання. Тим не менш, панічні реакції та внутрішній роздрай у РФ дає підстави говорити про те, що в Кремлі явно не знають що робити у разі успішних ударів ЗСУ.

Читайте також: Почалася операція зі зняття блокади з Бахмута: Світлан про ситуацію в найгарячішій точці фронту. Відео

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів