RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Пригожин як бог: чому Путін покарав інших і забув про свого "кухаря"

Кремль почав зачищати інформаційне поле від радикальних провоєнних блогерів

Кремль почав зачищати інформаційне поле від радикальних провоєнних блогерів Фото:

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) звернули увагу на зміну риторики в російському інформаційному просторі стосовно подій на фронті. Провоєнні Z-блогери приєдналися до поширення кремлівських наративів про нібито "провал" українського контрнаступу, хоча раніше не лише визнавали факти поразок, а й критикував рішення міноборони РФ та особисто міністра Сергія Шойгу. Тепер, як зазначають аналітики ISW, російські турбо-патріоти услід за офіційною кремлівською пропагандою почали перебільшувати втрати ЗСУ, занижуючи втрати окупантів та ігноруючи проблеми із постачанням та управлінням військами. Наскільки така зміна риторики пов'язана з нещодавнім "бунтом Пригожина" та посадкою в СІЗО терориста-українофоба Ігоря Стрєлкова, читайте у колонці військового експерта Івана Ступака спеціально для "Апострофа".

Після "бунту Пригожина", як не дивно, але Кремль душить не голову "Вагнера", а російську провоєнну публіку, яка повністю підтримує ідею знищення України, конфронтації із Заходом, повної мобілізації РФ та війни "до переможного". Наплювавши на вбитих російських військових та пілотів, знищених бойовиками Пригожина, путінська адміністрація дає відмашку на закриття всіх кримінальних справ проти "Вагнера", а самого Пригожина зустрічають у Кремлі, де Путін особисто спілкується з "кухарем" та його головорізами, пропонуючи підписати контракт з міноборони РФ. Пригожин каже різке "ні", демонстративно відмовляється Путіну, а потім без проблем курсує між Білоруссю та РФ, отримує назад контроль над активами, йому повертають гроші.

Потім він спливає на форумі Росія-Африка, демонстративно на камеру вітаючись із представником ЦАР, Малі та Нігеру. Примітно, що після деякого затишшя він через свою прес-службу прокоментував підсумки форуму, сказавши, що форум "пройшов не тільки ефективно, а й вкрай своєчасно".

Читайте: "Вагнерівці" у Білорусі: в ISW оцінили загрозу для Польщі та України

Не виключено, що однією з умов з боку Кремля було те, що Пригожин перестає коментувати саме військові дії та обговорювати публічно рішення Шойгу та Герасимова. Тепер публічно крити цих "полководців" матом Пригожин уже не стане, але в нього залишається можливість коментувати загальні політичні поії, але зверніть увагу, в якому ключі він це робить, всіляко схвалюючи та підтримуючи, і з реверансами на адресу Путіна.

"Те, що зробив наш президент (Путін - "Апостроф"), він зробив дуже важливу річ, це другий форум, і за час цього форуму і, безумовно, на інших зустрічах з більшістю африканських лідерів збудовані особисті довірчі відносини, для африканців це вкрай важливо – довіра з одного слова”, - цитувала Пригожина його прес-служба.

Загалом коментар Пригожина з приводу абсолютно безглуздого форуму "Росія-Африка" був написаний у майже "північнокорейському стилі" шанування першої особи.

У результаті виходить, що за "бунт Пригожина" в СІЗО відправили терориста Ігоря Гіркіна, який на всіх доступних йому майданчиках таврував Пригожина зрадником Росії, називав карним злочинцем і підонком, який привласнив собі "лаври" польових командирів "Вагнера", а потім почали тиск на Z -воєнкорів, які з осені минулого року критикували армійське командування, Шойгу, Герасимова та генерала-невдаху Лапіна.

Усе це свідчить про те, що путінська адміністрація останні тижні металася між "треба демонстративно покарати", щоб відновити свій імідж усередині країни, і прихованим пієтетом російського диктатора на адресу Пригожина. Сам факт його запрошення до Кремля для розмови, після якої Пригожин не тільки вийшов звідти без проблем і "зухвало" там поводився, говорить про те, що бункерний диктатор має підстави для особливого ставлення до повсталого "кухаря".

Путін продовжує зважати на "досягнення" головорізів "Вагнера", розглядаючи їх як пожежну команду, яку, можливо, ще доведеться кинути на найпроблемніші ділянки фронту. Якщо піти на тотальну зачистку "Вагнера" та усунення Пригожина, то в перспективі це може відгукнутися на фронті, як, швидше за все, гадають у Кремлі. Вони вже зрозуміли, що війна давно йде не за їхнім сценарієм, побоюючись будь-якого "форс-мажору".

Спочатку Кремль поділив публіку всередині два табори - ті, хто "за" війну та ті, хто "проти". Репресивний апарат одразу ж спустили на тих, хто проти. Після "бунту Пригожина" концепція змінилася. Тепер ФСБ розв'язали руки, щоб вони діяли проти тих, хто "за" війну, але при цьому критикує Путіна за "слабкість" та "нерішучість". Якщо звернути увагу, які коментарі Гіркін роздавав під час бунту і після його завершення, то там "діставалося" однаково як Пригожину, так і Путіну, якого він називав нікчемою, переконуючи, що ще кілька років путінського правління РФ просто не витримає.

Гіркін розумів, що за ним "прийдуть". Його посадили до СІЗО, але ми не побачили гучних акцій протесту. Коли йдеться про такі точкові акції, то російська репресивна машина працює дуже добре. Тим більше, проти опонентів, не здатних чинити серйозний опір. "Вагнер" може це зробити, тому "кухаря" та його людей, принаймні зараз, не чіпають.

Наступними на черзі виявилися російські воєнкори, які подавали інформацію так, як це робив Гіркін – визнаючи факти поразок і складнощів на фронті. Останніми днями Z-військори уникають критики Шойгу і не пишуть про проблеми в російській армії, всіляко викриваючи тему "провалу українського контрнаступу".

Примітно, що нещодавній удар позиціям окупантів на адміністративному кордоні окупованої частини Херсонщини із захопленим Кримом, про який говорив колаборант Володимира Сальдо, залишився поза увагою, хоча ще 22 червня ця публіка була обурена ударами по мосту на Чонгарі.

Швидше за все, з Кремля надійшла вказівка не "світити" вкотре тему ударів ЗСУ по окупаційній логістиці, особливо на підходах до Криму, що для нас є однозначно позитивним сигналом. У будь-якому разі негативна інформація з російської сторони все одно просочуватиметься, але для нас важливим є сам факт того, що кремлівська влада та агресивні російські мілітаристи почали поїдати один одного.

Читайте: "У нього дуже маленький член": жінка розповіла про організований Пригожиним секс-гарем із незайманих дівчат

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному