RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чорна діра: чи зміг Путін зачарувати лідерів Африки

Кремль цілеспрямовано провокує продовольчу кризу у країнах великого Півдня

Кремль цілеспрямовано провокує продовольчу кризу у країнах великого Півдня Фото:

У російському Санкт-Петербурзі завершує роботу форум "Росія-Африка" , на який кремлівське керівництво покладало великі надії. У тому числі, щоб показати підневільному населенню, що бункерний диктатор Володимир Путін, на якого виписаний ордер у Гаазі, ще залишається серед респектабельних глав держав. Рівень представництва був невисоким. До Пітера приїхали делегації 49 африканських країн, із яких лише 17 очолили президенти відповідних держав. Москва спробувала задобрити гостей списанням боргів, обіцянками фінансової допомоги, наданням зерна і навіть вертольотами у подарунок, але форум вкотре підтвердив, що геополітичний рівень Кремля остаточно впав на рівень малорозвиненої країни третього світу. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Зернова подачка

Виступаючи на форумі "Росія-Африка", Володимир Путін пообіцяв африканцям безкоштовну доставку продукції та заявив, що Москва нібито "готова замістити Африці постачання українського зерна". Мається на увазі, що в країни темного континенту росіяни поставлятимуть і вкрадене в Україні зерно.

"Наша країна в змозі замістити українське зерно, як на комерційній основі, так і на безоплатній основі країнам Африки, які найбільше потребують", - заявив Володимир Путін.

Читайте також: Путін і Пєсков знову заговорили про готовність до переговорів, зробивши випад проти України

Там же на саміті бункерний диктатор говорив, що Росія може протягом трьох-чотирьох місяців безкоштовно поставити близько 50 тисяч тонн зерна, таким країнам як Зімбабве, Буркіна-Фасо, Малі, Сомалі, ЦАР та Еритрея.

Водночас, як наполягають спостерігачі, справжні наміри російського керівництва суттєво відрізняються від декларованої "допомоги голодуючим", і спрямовані передусім проти інтересів України.

"Можна, звичайно, іронізувати, але росіяни на власній території виробляють більше зерна, ніж ми. Путін запропонував поставити відносно невеликі обсяги зерна державам в Африці, які його підтримують чи можуть підтримати. Кінцева мета цієї "благодійності" - максимально вибити Україну зі світових ринків продовольства, зайняти наше місце. Наприклад, Україна постачає зерно до Єгипту та великі обсяги соняшникової олії до Індії. Ось у чому інтерес Москви зараз, а не просто за рахунок безкоштовного зерна отримати якісь дипломатичні преференції від африканців", - пояснив "Апострофу" голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Африканці пішли у відмову

У результаті лідери африканських держав, які беруть участь у саміті "Росія – Африка", відкинули зернову пропозицію Володимира Путіна, наполягаючи на поновленні "зернової угоди" з Україною.

Як зазначається, питання експорту продовольства для африканських лідерів, які прибули на саміт до Санкт-Петербурга, є одним з найважливіших, але запропоновані Москвою постачання зерна в шість країн Африки є мізером порівняно із загальним РФ експортом та реальними потребами країн.

Наприкінці першого дня роботи форуму повідомлялося, що делегації планували обговорити можливість поновлення "зернової угоди", через те, що наслідки її зупинки стосуються всього світу, і особливо Африки.

Президент Зімбабве Еммерсон Мнангагва відкинув пропозицію Володимира Путіна щодо експорту, заявивши, що його країна забезпечена для продовольчої безпеки, і немає необхідності в додаткових постачаннях.

"Ми вдячні... У нас взагалі немає дефіциту зерна. Ми забезпечені продовольством, він просто додає до того, що у нас уже є", - заявив Мнангагва журналістам на саміті.

Також ЗМІ, посилаючись на Міністерство інформації африканської республіки, зазначили, що Путін, намагаючись налагодити зв'язки, подарував президенту Еммерсону Мнангагве вертоліт. Мабуть на тлі потреб Зімбабве, оскільки раніше МЗС цієї країни повідомляло про можливість закупівлі додаткових російських вертольотів.

У результаті вийшло, що Кремль, анонсуючи форум як якийсь прорив "дипломатичної блокади", звів усе до спроби задобрити африканські режими, які не мають впливу на світовий порядок денний.

"Росіяни кілька місяців готувалися до цього форуму, а в результаті однієї з головних новин його роботи стала відмова приймати путінські зернові подачки. На тлі візиту Сергія Шойгу до Пхеньяна, де він випрошував у КНДР артилерійські снаряди, нинішні російсько-африканський форум показав, що геополітичний рівень та дипломатичний статус Москви падає з кожним днем і явно не співіснує з їх імперськимми амбіціями та замашками", - каже "Апострофу" політичний експерт, голова Інституту світової політики Євген Магда.

Президентський ігнор

Форум виявився провальним для Кремля і за планом представництва. На форум до Пітера приїхали делегації 49 африканських країн, з яких лише 17 очолили глави відповідних держав.

З-поміж прибулих делегацій лише 10 африканських держав направили прем'єр-міністрів на цей захід. Повідомляється, що майже половина учасників саміту надіслали делегації рівнем нижче: 17 із них очолили віце-прем'єри та міністри, а п'ять — просто посли. Росіяни очікували, що на саміт прибудуть представники 54 країн Африки, але вийшло, що п'ять країн зовсім не надіслали делегації.

Не виключено, що президенти та прем'єри держав прибули лише заради меркантильних інтересів. На другий день роботи форуму Путін повідомив, що Москва нібито за останні роки списала африканським державам близько 23 млрд. доларів боргів, додавши, що Росія має намір виділити на "розвиток" цих держав ще понад 90 млн. доларів.

"У найкращі часи на форуми до РФ прилітали відразу 40 і більше президентів держав Африки, а не 17, як зараз. Кремлю не вдалося продемонструвати, що "Африка з Росією", оскільки частина держав відкрито виступає проти розриву зернової угоди, а частина делегацій представляють диктаторські режими чи держави, яких Москва пообіцяла списати борги. Більшість учасників цього форуму прибула не для того, щоб Росію підтримати, скільки для вирішення власних питань", - каже "Апострофу" політолог-міжнародник Володимир Воля.

Як ознака дипломатичного успіху кремлівська пропаганда анонсувала зустрічі Путіна з лідерами держав Африки, серед яких були анонсовані переговори з президентами Єгипту, Мозамбіку, Бурунді, Зімбабве, Уганди, Еритреї, Центрально-Африканської Республіки, Лівії, Камеруна, Сенега Гвінеї-Бісау, Малі, Конго.

У результаті все звелося до того, що Путін, як міг, розшаркувався перед гостями, договорившись до того, що в Росії вшановують пам'ять "видатних синів Африки". Бажання сподобається, звичайно, зрозуміло, але схоже на те, що бункерний диктатор знову дав маху в міжнародній політиці.

Читайте: Африка палає: війська Руанди вторглися на територію сусіднього Конго

Читайте також

Темний план Путіна: чим загрожує Кремль Заходу у центрі Африки

У Кремлі хочуть дистабілізувати ситуацію в Африці, послаблюючи позиції Франції

Новини партнерів