RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

ЗСУ все ближче: окупанти в Криму розпочали фінальні приготування

Окупаційне командування очікує, що ЗСУ десь за місяць можуть вийти до Армянська

Окупаційне командування очікує, що ЗСУ десь за місяць можуть вийти до Армянська Фото:

Російський гауляйтер окупованої частини Херсонської області Володимир Сальдо заявив, що вночі з п'ятниці на суботу ЗСУ нібито намагалися зруйнувати залізницю між лівобережною Херсонщиною та окупованим Кримом. За його словами, окупанти нібито збили всі 12 ракет Storm Shadow, запущених за позиціями росіян, внаслідок чого на залізниці "незначно пошкодили будку обхідника та контактну лінію". Інформація про "успішну" роботу російських сил ППО викликає великі сумніви на тлі постійної "бавовни" в регіоні, але тенденція очевидна – Сили оборони України все щільніше стискають свій кулак навколо півострова. Ситуація складається таким чином, що вже найближчими тижнями в Криму стане набагато "спекотніше", ніж зараз. Подробиці читайте у колонці військового експерта Романа Світана, спеціально для "Апострофа".

Вірити колаборанту Сальдо про те, що окупаційна ППО нібито збила всі ракети, безглуздо, але сама тенденція очевидна – постійні "прильоти" по позиціях ворога на півострові, його логістиці, складах з БК, нафтобаз і місць дислокації.

Так званий "голова" Криму Сергій Аксьонов щодня розповідає про "успішну роботу ППО", але його коментарі стають дедалі стриманішими. Якщо минулого року окупаційна адміністрація у Сімферополі та Севастополі всіляко наголошувала, що наближення ЗСУ до півострова і тим більше захід наших сил у Криму нібито стане останньою "червоною лінією" для Москви, то тепер такої впевненості у них немає.

Весь минулий тиждень у Криму палахкотіло. Були результативні "прильоти" по складах, базаз, а також аеродромах. Безпілотниками били практично по всіх ключових точках на карті – Армянськ, Старий Крим, Феодосія, Севастополь, а також Джанкойському та Червоногвардійському районах. Аксьонов з одного боку розповідав, що "все під контролем" і загроз нібито немає, але в Джанкойському районі через попадання по переповненому складу з БК окупантам довелося евакуювати мешканців усіх населених пунктів, які проживали в радіусі 5 км від місця детонації, а також зупинити рух по залізниці та трасі Джанкой-Сімферополь.

Читайте також: Окупанти заявили про удар по Чонгарському мосту: у ЗСУ відреагували

Потім у середу знову почали "мацати" Красноперекопськ і Севастополь, де, ймовірно, працювали по позиціях росіян у Козачій бухті, але тоді обійшлося без подробиць. Натомість увечері, 28 липня, стало відомо, що там у бухті злетів у повітря склад боєприпасів окупантів.

"У районі Козачої бухти зараз дислокується 810 окрема бригада морської піхоти окупантів. Відомо, що вибухи та детонація в результаті проведеної диверсії сталися на "тимчасовому складі" боєкомплекту рашистів", - повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Керівництво ГУР не приховує того, що в Криму незабаром стане ще "спекотніше", ніж зараз. За словами глави управління Кирила Буданова, українські війська вже в найближчому майбутньому можуть зайти на півострів. Точну дату деокупації півострова він називати не став, але ще раз запевнив, що це станеться вже дуже скоро.

Через постійну загрозу для особового складу та детонації БК, окупантам доводиться постійно переміщати техніку по всьому півострові. У Раздольному на північному заході Криму, де прилітало у червні та цього місяця, окупанти розформували свою базу, перемістивши людей та техніку вглиб регіону. Судячи з карти ударів, б'ють по логістиці та базах окупантів, які розташовуються саме за основним укріпрайоном росіян, який вони збудували на півночі півострова в Армянську.

Там укріплення менш розгалужені, ніж на території Запорізької області, але окупанти продовжують зміцнювати свої позиції на території Красноперекопського, Джанкойського, Ленінського районів, а також на Арабатській стрілці, якою женуть техніку з Керчі у бік Мелітополя.

Як відомо, окупанти заборонили з 1 серпня цивільним доступ до Арабатської стрілки, мотивуючи необхідністю "локалізувати загрозу безпеці" окупованого Криму. Навіть цілий "оперативний штаб" на чолі з Аксьоновим створили, який роздаватиме перепустки для тих цивільних, які захочуть проїхати Арабаткою. Та й туди пустять лише представників екстрених служб, а також цивільний персонал, задіяний у "роботах оборонного призначення".

Паралельно з цим у регіоні спостерігається постійне перекидання військової техніки окупантів. У тому числі у бік Сімферополя.

Така активізація говорить про те, що російське командування спішно готується до просування ЗСУ по Херсонській області та виходу наших сил на адміністративні кордони з Кримом. До того ж, там у них не такі серйозні укріплення, як у Запорізькій області чи на півночі Криму.

Такі приготування, які ведуть окупанти, зазвичай відбуваються протягом місяця до передбачуваного наближення військ противника. Нині вони заметушилися на Арабатській стрілці, бо не виправдався їхній попередній розрахунок на те, що підрив дамби Каховської ГЕС здатен надовго заблокувати можливості нашої армії. Вода сходить, і ґрунт сохне. Якщо погода дозволить, то за кілька днів земля вже буде досить сухою, щоб по ній могла пройти важка техніка.

Читайте: Сезон "бавовни" у Криму: два головні завдання для України

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами