RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Велике "розкур­кулення": чи стане Фірташ другим Лазаренком

Олігарх-втікач втрачає майно та політичний вплив в Україні

Олігарх-втікач втрачає майно та політичний вплив в Україні Фото:

Активи на суму 7,4 мільярда гривень, які належать опальному олігарху Дмитру Фірташу, який перебуває під санкціями, було заарештовано. Також три топ-керівники облгазів, підконтрольні групі "Регіональної газової компанії" (РГК) Фірташа, отримали повідомлення про підозру у скоєнні фінансових махінацій. Облгази, які раніше контролювали РГК, переходять до рук держави і віддаються під контроль структур "Нафтогазу". Під ударом поки що не опинився фірташівський енерготрейдер "Йе енергія", але загалом тенденція така, що олігарх втрачає свій вплив в Україні. Чому на Фірташа почався такий системний "накат", читайте у матеріалі "Апострофа".

Фірташ крав газ?

Згідно з інформацією Бюро економічної безпеки та Служби безпеки України, в рамках кримінальних проваджень проти структур Дмитра Фірташа було заарештовано трьох топ-менеджерів. Йдеться про голову правління АТ "Криворіжгаз", якому пред'явлено звинувачення у заподіянні шкоди державі на суму понад 202 мільйони гривень, очільника правління АТ "Волиньгаз", який підозрюється в збитку на суму понад 130 мільйонів гривень, а також голову правління АТ "Чернігів" – близько 220 мільйонів гривень.

Їм пред'явлено звинувачення у розкраданні, розтраті чи незаконному заволодінні майном через зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах, а також у легалізації злочинно одержаних активів.

Як стверджують правоохоронці, Дмитро Фірташ як фактичний керівник РГК організував несанкціоновану схему вилучення газу із газотранспортної системи України. РГК управляє 20 міськими та обласними газовими підприємствами, що становить 70% усіх газорозподільних мереж України.

Для покриття витрат на відбір газу облгази, ймовірно, перераховували кошти на контрольоване Фірташем підприємство в набагато більшому обсязі, ніж фактично було поставлено газу. Це дозволяло посадовим особам облгазів фактично виводити кошти з бюджету, призначені для закупівлі палива населенню. Потім ці кошти прямували на компанії, контрольовані олігархом, та використовувалися у його інтересах.

Читайте: Фірташу пустили гази: чим закінчиться кримінальне переслідування

Слідство стверджує, що є докази того, що Фірташ давав вказівки керівникам облгазів, існував зв'язок між ними, і схема виведення коштів була спланована.

Для Дмитра Фірташа, який сидячи в Австрії очікує на екстрадицію до США, такі події – однозначно погані новини. Тим паче, Фірташ потрапив у скандал, коли наприкінці червня Deutche Welle повідомляла, що Фірташ намагається отримати дипломатичний імунітет через роботу у UNIDO (Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку). Щоб уникнути екстрадиції до США, він отримав статус радника постійного представництва Білорусі при міжнародних організаціях у Відні. Проте Міністерство юстиції Австрії уточнило, що Фірташ не акредитований належним чином за UNIDO і не має відповідної акредитаційної картки від австрійського МЗС. Таким чином, уряд у Відні не вважає Фірташа особою, на яку поширюються привілеї дипломата, включаючи правовий імунітет. У UNIDO теж відіграли ситуацію назад, повідомивши, що Фірташ не має відповідної акредитації.

"Справи проти структур Фірташа та конфіскація активів – рішення, на яке давно чекали американські партнери, щоб олігарх був позбавлений економічного і, відповідно, політичного впливу в Україні. Чи видадуть його з Австрії в США – питання відкрите, але перспективи у олігарха залишаються не райдужними. Для нього є ризик стати таким собі другим Павлом Лазаренком – персоною, яка втратила колишній вплив в Україні, але отримала проблеми із законами в Штатах", - зазначив у розмові з Апострофом" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Разом з тим, є версія, що за нинішнім системним "наїздом" на опального олігарха може приховуватися інтерес Банкової, яка вже думає про майбутні вибори і мітить на електорат, який раніше перебував на помірних проросійських позиціях.

" Завзято ходять дуже правдоподібні чутки, що представники "газовиків" у колишній ОПЗЖ на чолі з Бойком та Льовочкіним запускають новий політичний проект із гучною і назвою "Україна понад усе", орієнтований на помірний "ватний" електорат, який через вторгнення РФ змушений був переглянути ідеологічні установки. Окремим людям на Банковій, які також мають зацікавленості щодо цих виборців, подібна активність не подобається. Атаками на структури Фірташа новий проект, у тому числі, намагається позбавити фінансування", - каже "Апострофу" голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Фірташ та "спільники"

На даний момент у рамках розслідування щодо розкрадання газу з української ГТС вже 15 людей стали підозрюваними. Серед них сам Дмитро Фірташ, 11 керівників облгазів, два керівники РГК та директор товариства. Шість керівників облгазів перебувають під вартою. За ці дії їм загрожує до 12 років позбавлення волі.

З метою відшкодування збитків державі на рухоме та нерухоме майно цих підозрюваних було накладено арешт. Загальна сума заарештованого майна становить 246 мільйонів гривень. Крім того, на корпоративні права Фірташа на суму понад 7,4 мільярда гривень також накладено арешт.

Згідно з судово-економічною експертизою, проведеною СБУ, лише у 2021 році збитки, завдані діяльністю фігурантів, становили понад 4,2 мільярда гривень. Загальні збитки за період 2016-2022 років можуть перевищити 18 мільярдів гривень.

СБУ та БЕБ оголосили підозру Дмитру Фірташу і 8 топ-менеджерам його компаній ще в середині травня. Тоді ж пройшли обшуки у керівників фірм олігарха - РГК, енерготрейдера "Йе енергія" та облгазів.

"Питання, чому кримінальні справи та арешти активів почалися лише на 17-й місяць відкритого вторгнення РФ? Куди дивилися раніше, коли один із фінансових донорів колишньої ОПЗЖ продовжував заробляти в Україні, зберігаючи тут економічний вплив? З огляду на особливості "боротьби з олігархами", яку два роки веде Банкова, є побоювання, що в результаті ми отримаємо просто черговий переділ ринку. Облгази згодом можуть приватизувати, допустивши до торгів лише "потрібних" претендентів", - каже "Апострофу" голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Націоналізація" облгазів

Днями під управління держави були передані підприємства, які раніше входили до "Регіональної газової компанії" Фірташа, а саме: АТ "Івано-Франківськгаз", АТ "Хмельницькгаз" та АТ "Миколаївгаз".

Таку інформацію оприлюднила компанія "Газмережі", що входить до складу "Групи Нафтогаз" і відповідає за координацію нових інтегрованих команд, оптимізацію їх діяльності, а також формування стратегії розвитку.

Згідно з повідомленням, інтеграція зазначених підприємств є першим етапом у досягненні головної мети – забезпечити стабільне та ефективне функціонування газорозподільних систем у трьох областях.

Раніше за аналогічною схемою до складу групи "Нафтогаз" увійшли "Київоблгаз", "Житомиргаз" та "Львівгаз", "Сумигаз", "Вінницягаз", "Дніпропетровськгаз", а також Кропивницький, Дніпровський та Харківський облгази.

"Є рішення суду щодо вилучення активів у РГК. Враховуючи, що облгази займалися саме транспортуванням і розподілом газу, то уряду просто нікуди було подітися, як передавати їх на користь структур, які мають технічні можливості та фахівців з транспортування вибухонебезпечних речовин - у структури "Нафтогазу". Для кінцевих споживачів нічого не зміниться, крім назви кампанії та невеликого зростання тарифів на доставку, оскільки ціни на зарплати, запчастини та паливо зросли, але таке зростання відбулося б все одно через об'єктивну економічну ситуацію і незалежно від того, хто конкретно контролює облгази", - каже "Апострофу" експерт з енергетичних питань Віктор Логацький.

Принциповий момент полягає в тому, що під удар потрапили РГК та облгази, що раніше належали Дмитру Фірташу, які займаються саме транспортуванням газу та не генерують основний прибуток. Більш солідні доходи приносить не постачання, а продаж газу кінцевому споживачеві. Продажем займається "Йе енергія", яка поки під "розкуркулювання" не потрапила. Менеджмент енерготрейдера поки відбувся "легким переляком", отримавши від Антимонопольного комітету штраф у розмірі 36 млн. гривень.

Сама структура продовжує працювати і, відповідно, приносити дохід кінцевому бенефіціару. Можливо, у силовиків поки що просто не "дійшли руки" до "Йе енергії", але з іншого боку справи проти РГК і конфіскованих облгазів продовжують слухатися в судах, де ніхто не може гарантувати, що Феміда не "відкотить" рішення щодо відчуження майна олігарха чи не спустить на гальмах кримінальні справи проти Дмитра Фірташа та керівників його кампаній. Досі жоден олігарх ніколи серйозно не програвав у вітчизняних судах. Кінцеві судові рішення з одного боку покажуть професіоналізм роботи юристів Group DF, а з іншого – стануть реальним показником того, чи скандальний олігарх зберіг свій вплив усередині країни.

Читайте також: "Дружній вогонь": росіяни зруйнували підприємства Фірташа

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів